Moja lokalizacja i pomoc w doborze anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Moja lokalizacja i pomoc w doborze anteny
Na wstępie się przywitam, to mój pierwszy temat i proszę o poradę. Korzystam z internetu Plusa przez router/modem D-Link dwr-921. Router znajduje się na parapecie w domu łapię na tych jego antenkach 3G max. do 5mb/s download w speed teście, ale o dziwo już kilka razy złapało mi 4G tylko był słaby zasięg i strony ledwo się wczytywały. Tu proszę o poradę , jaką antenę kierunkową kupić aby ustabilizować internet? Pasmo 900 czy 2100, a może jak łapie sygnał LTE w domu (chociaż według mapki Plusa nie jestem w zasięgu nawet na zewnątrz), to zainwestować w antenę do odbioru LTE i czy zda to egzamin?
Moja lokalizacja to Smólsko Małe koło Biłgoraja województwo Lubelskie.
Do nadajnika mam w linji prostej 6 km i kawałek lasu po drodze. Z góry dziękuję za pomoc.
Moja lokalizacja to Smólsko Małe koło Biłgoraja województwo Lubelskie.
Do nadajnika mam w linji prostej 6 km i kawałek lasu po drodze. Z góry dziękuję za pomoc.
Re: Moja lokalizacja i pomoc w doborze anteny
blaszkins, Witaj. Zdaje mi się, że korzystasz z BTS Biłgoraj, Podkarpackie ul. Krzeszowska 59a. Aczkolwiek, możesz też odbierać U2100 również z Plusa, ten pierwszy to Aero2.
Jeśli łapiesz LTE też nie masz daleko do nadajnika bo 6 km z hakiem. Teoretycznie jak chcesz spróbować z LTE to możesz:
Antena LTE
A jak nie zda to egzaminu to bym polecił korzystać z pasma U900.
Tylko ATK-20 ma złącze FME żeńskie, nie wiem czy Cybertech nie zarobił by Ci przewodu z SMA. Ale to już musisz dopytać u nich.
Jeśli łapiesz LTE też nie masz daleko do nadajnika bo 6 km z hakiem. Teoretycznie jak chcesz spróbować z LTE to możesz:
Antena LTE
A jak nie zda to egzaminu to bym polecił korzystać z pasma U900.
Tylko ATK-20 ma złącze FME żeńskie, nie wiem czy Cybertech nie zarobił by Ci przewodu z SMA. Ale to już musisz dopytać u nich.
-
Gdybym zdecydował sie na antenę LTE to ona powinna poprawić sygnał (w tej chwili łapie tylko 1 kreskę) i jednocześnie prędkość, dobrze rozumuje?
Sygnał powinien się zwiększyć, i powinna wzrosnąć prędkość. Musisz spróbować. Ja łapę sygnał z 24 km DC-HSPA+.
-
- Guru bezprzewodowy
Ewentualny zasięg 3G z BTS UMTS900 Aero2 z Aleksandrowa, odległość ok. 7 km. Do anteny ATK-10, ATK-20 na 900Mhz kupisz konektor http://www.cybertech.com.pl/p33,konekto ... fme-m.html Anteny oczywiście na 900MHz http://www.cybertech.com.pl/k8,anteny-l ... 00mhz.html Z LTE można oczywiście próbować na tej antenie dualnej. Teoretycznie do granicy zasięgu masz ok. 3 km. Warto by zrobić test tego LTE w twojej okolicy. Ponieważ nie masz modemu a router stacjonarny to proponuję wziąć na próbę modem E-3276 z Cyfrowego Polsatu na tygodniowy test. Zobaczysz jak daleko sięga zasięg LTE i go oddasz. Dopiero wtedy możesz pomyśleć o kupnie anteny DUAL LTE1800 do DWR-921. Zasięg na UMTS900 za pomocą ATK-10(20) masz pewny.
-
Czy w moim przypadku ATK-20 na 900Mhz nie będzie za mocna?
-
- Guru bezprzewodowy
Jaki masz poziom sygnału na routerze bez anteny? Realny zysk ATK-20 w zależności od długości przewodu to 12-13 dBi, dla ATK-10 o 3dbi mniejszy.
-
3 kreski - na 5 możliwych, czasami złapie 4
-
Witam ponownie, zaryzykowałem i zakupiłem antenę DUAL LTE1800 cybertech, i przy mojej lokalizacji 6 km od nadajnika (po drodze kawałek lasu), mogę cieszyć się z internetu LTE. Antena na szczycie dachu 10 m. przewodu, i tak na szybko po podpięciu mój wynik przy poziomie sygnału 3 kreski
Więc dziękuję za pomoc, ryzyko się opłaciło (bo wahałem się nad anteną na pasmo 900),jak jest szansa niech każdy próbuje,bo mapa zasięgu swoje, a życie swoje pokazuje.
Przy okazji jest może jakiś program do zmierzenia poziomu sygnału, bo ponoć Top netinfo nie działa na routerach z wbudowanym modemem jak mój.
Więc dziękuję za pomoc, ryzyko się opłaciło (bo wahałem się nad anteną na pasmo 900),jak jest szansa niech każdy próbuje,bo mapa zasięgu swoje, a życie swoje pokazuje.
Przy okazji jest może jakiś program do zmierzenia poziomu sygnału, bo ponoć Top netinfo nie działa na routerach z wbudowanym modemem jak mój.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na pewno nie działa.blaszkins pisze: bo ponoć Top netinfo nie działa na routerach z wbudowanym modemem jak mój
Nie pomagam na PW!
-
Więc nie ma żadnej alternatywy?
-
- Guru bezprzewodowy
Masz zasięg dzięki antenie LTE, łączysz się , parametry niczego sobie więc chyba OK. Nie szukaj na siłę pomiaru sygnału masz te 3 kreski i raczej lepiej nie będzie chyba , że chcesz znowu zaryzykować i kupić panel DUAL LTE1800 o zysku 2x18dBi z Bestpartnera za 600zł
. Ewentualnie skróć kabel do minimum i ustaw router na strychu( na zewnątrz w pobliżu routera) w celu uniknięcia strat na kablu , zyskasz 2-3dBi.

-
Nie, aż tak nie będę kombinował, jak na razie na moje potrzeby jest ok.