[OFP] Migracja z Orange Freedom Pro na Orange Free Net
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: [OFP] Migracja z Orange Freedom Pro na Orange Free Net
Zastanawiam się nad złożeniem wypowiedzenia i migracji na OFN o czym pisałem już w tym temacie. Na telefonie jest zasięg 3G lecz chciałbym przetestować to na modemie. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> niestety nie mam funduszy tak na boku żeby zakupić E3131 i z tego co czytam to można wziąść na próbę a potem oddać?
-
- Guru bezprzewodowy
W Orange możesz wziąć internet na próbę na dwa tygodnie. Potestuj i oddaj, wtedy będziesz miał pełny obraz sytuacji. Z tego co pisałeś masz zasięg na telefonie więc nie powinno być przykrej niespodzianki. 

-
- Użytkownik forum
Dlaczego osiągam takie beznadziejne prędkości?
Jeden BTS 2 km przede mną drugi 2 km za mną, a mam takie słabe prędkości. Modem (ZTE MF63) leży na biurku na poddaszu

- wojteks
- *** Administrator ***
Podaj poziom sygnału.JacekGrab pisze:Dlaczego osiągam takie beznadziejne prędkości?
Weź modem, laptopa i podjedź pod obydwie stacje, przetestuj prędkości pod nimi. Stawiam na słaby sygnał i obciążenie sieci. Możesz też sprawdzić co będzie jak wystawisz modem za okno od strony jednej i drugiej stacji bazowej.JacekGrab pisze:a mam takie słabe prędkości.
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Technologia CDMA w wersji EVDO - Revision B - pozwala na przesyłanie danych z maksymalną prędkością nawet do 9,3 Mb/s. nie znaczy to jednak że tak będzie działaćJacekGrab pisze:Dlaczego osiągam takie beznadziejne prędkości?

Jednak do BTS mam 10km. dookoła las więc nie narzekam

-
- Guru bezprzewodowy
@JacekGrab twoim problemem jest też słaby router , nie obsługuje HSPA+DC stąd mimo, ze jesteś w zasięgu tej technologii to z niej nie korzystasz. Ale to już twoja wina, że wziąłeś ten lichy sprzęt mając pełne dane podane tutaj na forum. Na HSPA+DC ten transfer byłby wyższy.
-
- Użytkownik forum
wojteks, zasięg 4 kreski. Później pójdę, bo teraz mi się nie chcę
DejaVu, ale ja korzystam z hspa+, prędkość w umowie jest do 42 Mb/s ale ja mam modem hspa+ który ogranicza do 21,6 Mb/s
matek451, modem hspa+dc/ był w umowie na 2 lata za 1 zł, a ja chciałem umowę na 12 miesięcy z jakimś routerem za 1 zł, więc wziąłem tego MF63. Przecież on ma hspa+ do 21 Mb/s, więc jeżeli nie osiąga prędkości 20 Mb to jak router hspa+dc może osiągać 42 Mb?
DejaVu, ale ja korzystam z hspa+, prędkość w umowie jest do 42 Mb/s ale ja mam modem hspa+ który ogranicza do 21,6 Mb/s
matek451, modem hspa+dc/ był w umowie na 2 lata za 1 zł, a ja chciałem umowę na 12 miesięcy z jakimś routerem za 1 zł, więc wziąłem tego MF63. Przecież on ma hspa+ do 21 Mb/s, więc jeżeli nie osiąga prędkości 20 Mb to jak router hspa+dc może osiągać 42 Mb?
-
- Guru bezprzewodowy
Router HSPA+DC nie osiągnie wprawdzie 42 Mb/s ale wykorzystuje dwie nośne i miałbyś dwa razy większy transfer. Osobiście gdybym brał umowę ze sprzętem wybrałbym lepszy sprzęt z obsługą LTE i HSPA+DC. To perspektywiczne rozwiązanie na przyszłość. Ale to kwestia budżetu i rozumiem twój wybór. Pytaniem pozostaje na jakiej częstotliwości łączy się twój router ( UMTS900 czy UMTS2100)?
-
- Stały użytkownik forum
Byłem dzisiaj w salonie Orange bo chciałem wziąść OFN na próbę. Koleś powiedział żebym nie pakował się w koszty( aktywacja) i pożyczył mi modem ZTE MF195E. Myślałem że będzie to lepiej wyglądać( na tel. zasięg 3G 2 kreski) a tutaj ledwo jedną kreskę łapie a przy połączeniu spada na EDGE. Wymuszanie 3G nic nie daje. <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy to wina też modemu że tak to słabo wygląda.
-
sorryJacekGrab pisze:DejaVu, ale ja korzystam z hspa+, prędkość w umowie jest do 42 Mb/s ale ja mam modem hspa+ który ogranicza do 21,6 Mb/s

-
- Użytkownik forum
JacekGrab, profil SIM na karcie aktywował ci się automatycznie, czy dzwoniłeś do BOK aby ci go włączyli? 

-
- Użytkownik forum
matek451, za 10 miesięcy znowu będą dzwonić i będą pewnie lepsze oferty, więc wezmę jakiś router LTE/HSPA+DC i duży limit
Braymer, zadzwoniłem do BOKu i wyjaśniłem sytuację i powiedziałem, że to może być wina starej karty, która nie obsługuje 3G. Ta konsultantka powiedziała mi, że wszystko powinno być w porządku i że to coś z routerem. Rozłączyła się na 10 minut żeby coś sprawdzić, po 10 minutach powiedziała, że wszystko jest w porządku i powinienem mieć prędkość 1 Gb/s (???), później znowu się rozłączyła na 10 minut, żeby sprawdzić nadajniki koło mnie. Gdy się połączyła powiedziała, że z nadajnikami wszystko w porządku i że przekaże to do działu technicznego i że mają czas do 2 dni, bo weekend bla bla. Dzisiaj zobaczyłem, że wczoraj wieczorem przyszły 3 SMS (jakby w jednym nie można było wysłać), że dział techniczny nie znalazł przyczyny i żeby zgłosić się do salonu.
Straciłem 30 minut i 6 zł (tyle kosztowało dodzwonienie się do BOK) na jakąś gadkę z której dowiedziałem się, że nadajniki u mnie są w porządku i powinienem mieć prędkość 1 Gb/s (???)
Wsadziłem kartę z pakietem 25 GB i z niej korzystam.
Dzisiaj podejdę pod te BTS z routerem i telefonem i sprawdzę prędkości.
Braymer, zadzwoniłem do BOKu i wyjaśniłem sytuację i powiedziałem, że to może być wina starej karty, która nie obsługuje 3G. Ta konsultantka powiedziała mi, że wszystko powinno być w porządku i że to coś z routerem. Rozłączyła się na 10 minut żeby coś sprawdzić, po 10 minutach powiedziała, że wszystko jest w porządku i powinienem mieć prędkość 1 Gb/s (???), później znowu się rozłączyła na 10 minut, żeby sprawdzić nadajniki koło mnie. Gdy się połączyła powiedziała, że z nadajnikami wszystko w porządku i że przekaże to do działu technicznego i że mają czas do 2 dni, bo weekend bla bla. Dzisiaj zobaczyłem, że wczoraj wieczorem przyszły 3 SMS (jakby w jednym nie można było wysłać), że dział techniczny nie znalazł przyczyny i żeby zgłosić się do salonu.
Straciłem 30 minut i 6 zł (tyle kosztowało dodzwonienie się do BOK) na jakąś gadkę z której dowiedziałem się, że nadajniki u mnie są w porządku i powinienem mieć prędkość 1 Gb/s (???)
Wsadziłem kartę z pakietem 25 GB i z niej korzystam.
Dzisiaj podejdę pod te BTS z routerem i telefonem i sprawdzę prędkości.
-
- Guru bezprzewodowy
Jak zawsze można liczyć na konsultantów z BOK, to prawdziwi fachowcy
a poza tym tacy ludzie jak my więc mogą się mylić biedaczyska
Więc im wybacz i podziękuj,pal licho te 6zł, kultura przede wszystkim. Tak jak radzili mi koledzy @DejaVu i @Braymer. Na poważnie to zrób te testy tylko w porze dużego obciążenia sieci aby wszystko wyjaśnić samemu.

-
I tak ma być! trzeba samemu przetestować w swoim miejscu zamieszkania ,po to jest opcja ''weź na próbę'' a nie ufać konsultantom , mapom zasięgu , czy też ''fachowcom''z forummatek451 pisze:kultura przede wszystkim. Tak jak radzili mi koledzy @DejaVu

-
- Użytkownik forum
Z tą kulturą to wtedy przesadziłem trochę
mniejsza o to
Z konsultantami to w sumie niewiele można załatwić, mnie pewnie też czeka to samo co miał JacekGrab, bo od wtorku zacznie obowiązywać umowa na Free Net. Od razu pójdę do salonu i tam może coś załatwią z tym profilem SIM.
DejaVu, zwolnij trochę

Z konsultantami to w sumie niewiele można załatwić, mnie pewnie też czeka to samo co miał JacekGrab, bo od wtorku zacznie obowiązywać umowa na Free Net. Od razu pójdę do salonu i tam może coś załatwią z tym profilem SIM.
DejaVu, zwolnij trochę

-
Dlaczego? to że ktoś np. na ulicy wciska mi jakąś ulotkę , która mnie nie interesuje , nie znaczy że mam taką osobę opluć ! wystarczy grzecznie podziękować , czy też wyrzucić po chwili do koszaBraymer pisze:Z tą kulturą to wtedy przesadziłem trochę

-
- Użytkownik forum
Kilka dni temu przenosiłem nr z Play do Orange na kartę i tak mnie urządzili, że przez 5 dni nie aktywowali karty SIM w sieci. Dzwoniłem do BOK wiele razy, aż w końcu trafiłem na kompetentną konsultantkę, która zajęła się tym od razu i parę minut po rozmowie z nią miałem aktywną SIMkę i 25 zł na koncie
Poprzedni konsultanci proponowali różne magiczne sposoby, m.in aktywację poczty głosowej, wymianę karty SIM na inną. Wszyscy poprzedni mówili - ''za chwilę karta będzie aktywna'', nie była przez prawie tydzień
Od tego czasu mam już nieco inne zdanie na temat obsługi Orange.

Poprzedni konsultanci proponowali różne magiczne sposoby, m.in aktywację poczty głosowej, wymianę karty SIM na inną. Wszyscy poprzedni mówili - ''za chwilę karta będzie aktywna'', nie była przez prawie tydzień

Od tego czasu mam już nieco inne zdanie na temat obsługi Orange.
-
- Użytkownik forum
Witam,_obecnie posiadam internet Orange free pro limit obecnie 9 GB z racji tego,_że w mojej miejscowości do tej pory to była jedyna dobra opcja internetu._Przeczytałem ten temat i zaciekawił mnie dość mocno co prawda umowa kończy mi sie w połowie przyszłego roku ale warto już posiadać informacje co się na bieżąco dzieje._Czyli jeśli dobrze rozumiem w przyszłości mogę przejść na Orange Free Net i korzystać z technologi cdma i 3g do wyboru?_Czy tylko 3g? Moja miejscowość to Ruda w powiecie Ropczycko-sędziszowskim,_woj.podkarpackie._Na mapie btsearch.pl widze,_że najbliższy nadajnik jest w miejscowości Leszcze NetWorkS myśle,_że w linii prostej ok 5-6km._I teraz pytanie czy jak kupie starter z orange i włoże do tel._xperia arc s to sprawdze czy mam zasięg 3g?_Obecnie korzystam z play._Czy raczej tym telefonem nie sprawdze tego?
Ostatnio zmieniony 2013-12-17, 11:25 przez daman0629, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Na starterze Orange w taryfach głosowych możesz za 3 zł aktywować pakiet 3GB http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39616 i przetestować 3G. Kup taki za 5zł i spróbuj.Na FreeNet możesz korzystać z CDMA i 3G, karta jest dualna.
-
- Użytkownik forum
Dzięki wieczorem kupie starter i sprawdze. A jak wygląda sprawa przełączania miedzy cdma a 3g czy poprostu sam ustawiam w jakiej technologii chce korzystać, czy poprostu samo urządzenie płynnie mnie przerzuca na daną technologie której jest mocniejszy sygnał w danym miejscu?
Zależy z czego będziesz korzystał. Zwykle w stronie konfiguracyjnej/ Mobile Partner możesz wymusić ew samo wykryje 3G.
-
- Użytkownik forum
A jakie prędkości teoretyczne i praktyczne można uzyskać na tym 3G?
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli będziesz chciał korzystać z CDMA to użyjesz obecnego routera(modemu). Korzystanie z 3G na twoim terenie wymaga modemu, routera z UMTS900. Możesz go wziąć z Orange lub kupić na wolnym rynku. Najbliższe BTSy NetWorks UMTS900 to Leszcze i Sędziszów. Do stabilnego działania może być potrzebna antena zewnętrzna na 900MHz np. ATK-10/900MHz(ATK-20). W tej technologii UMTS900 Orange zapewnia HSPA+, teoretycznie do 21,6Mb/s. W praktyce jak osiągniesz połowę to będzie dobrze. Dokładnie sprawdzisz testując w pobliżu BTS-a w porze max. obciążenia sieci (19-22).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Realnie na UMTS 900 w Orange wyciąga się 2-3 Mb/s. Jeśli dobry sygnał to koło 6 Mb/s.
-
- Użytkownik forum
Dzięki panowie za objaśnienia.W zasadzie na prędkość sie nie napalam 2Mb/s mi wystarczy, teraz na cdma rev.A mam jakieś 1,5Mb/s. Kupiłem starter z orange i włączyłem pakiet <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> czekam na potwierdzenie i sprawdze jak to hula:)
- slawol35
- Użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Masz to na HSPA+(UMTS900) czy HSPA+DC(UMTS2100)?
- slawol35
- Użytkownik forum
Tego nie jestem pewien , ale chyba HSPA+DC bo na telefonie i tablecie downlad o połowę niszy .
Siła sygnału to 93 dbm
Siła sygnału to 93 dbm
Ostatnio zmieniony 2013-12-18, 21:06 przez slawol35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
No to jak na DC nie powala, pewnie BTS obciążony.
- slawol35
- Użytkownik forum
Pewnie tak . Jutro ma dotrzeć do mnie antenka i zobaczę ile da się wyciągnąć . Na pewno jest to 100 razy lepsze od CDMAmatek451 pisze:No to jak na DC nie powala, pewnie BTS obciążony.