Jestem tutaj nowy i chciałbym się Was poradzić w jednej kwestii. Mieszkam w budynku A, który jest oddalony od budynku B jakieś 40 metrów, bez żadnych przeszkód fizycznych. W budynku B znajduje się router TP MR3420W, w budynku A czyli u mnie pokazuje zasięg sieci ale jest on na tyle słaby i niestabilny, że nie da się połączyć z siecią. Teraz pytanie do Was, jak zwiększyć zasięg sieci? Czytałem troszkę i mam kilka opcji:
1. Kupić antenę dookólną o większym zysku? Chociaż z tego co czytałem słabo to zwiększa zasięg.
2. Kupić antenę zewnętrzną, na przykład panelową? Czy w takim przypadku wystarczy podłączyć ją do routera i skierować w kierunku budynku A, czy też musi być jakaś antena odbiorcza?
3. Kupić Acces Point, na przykład locoM lub jakiś TP. Czy w takim rozwiązaniu lepiej ustawić go u mnie w budynku A i ustawić jako klienta, czy też podłączyć skrętką z routerem w budynku B i skierować na moje okno?
4. Kupić dodatkowy router i ustawić na parapecie w budynku A i połączyć go z routerem w budynku B przez WDS? W takiej opcji, najlepiej kupić taki sam model routera, czy też wystarczy jakikolwiek z opcją WDS?
Z góry dziękuję Wam za pomoc i mam nadzieję, że nie naruszyłem przepisów umieszczając te post w tym dziale.