Internet Play (brak usługi)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
halas1993
Początkujący użytkownik forum

Internet Play (brak usługi)

Post autor: halas1993 »

posiadam internet z play wraz z tabletem jednak gdy włoze karte wystepuje napis "brak usługi", jednak jak włoze karte z play tyle ze telefoniczna tablet wyszukuje siec pley, przeszukałem wiele tematow jednak wciaz nie jestem pewien co powinienem zakupic mowa oczywiście o modemie(najlepiej z routerem wifi) oraz antenie. Krotko i na temat: mieszkam na wsi do nadajnika mam 10,3km a do drugiego 10,8 (oddalone sa od siebie o 1,8km, nie wiem czy ma to jakies znaczenie) mieszkam w delikatnym dołku.
a teraz pytania :)
1.Jaka antene wybrac jedni pisza kierunkową np ATK 20, inni twierdza iz antena paraboliczna była by leprza np: http://www.anteny.net/antena-parabolicz ... -1284.html
2. Jaki wybrac modem aby dobrze wszystko funkcjonowało
3. jaka wybrac czestotliwość, (zalaczam zrzuty, obraz o nazwie "1" znajduje sie blizej)
jestem kompletnie zielony w tych tematach, licze na wasza pomoc :)
dexter18

Re: Internet Play (brak usługi)

Post autor: dexter18 »

Jaki to tablet? Czy pasma oby dwa masz odblokowane u900/u2100? Możesz sobie kupić E3131. Pasmo u900 ma większy zasięg ale mniejszą pojemność. Pasmo u2100 ma mniejszy zasięg ale większą pojemność. Ja sugerował bym wybranie modemu a następnie sprawdzenie jednego i drugiego pasma, gdyż masz wybór transfery/ping. Wtedy wybierzesz antenę. Co do tej Antena Paraboliczna 24dBi UMTS HSDPA 3G HSPA.... nie masz lepszego wyboru? Ja bym wolał ATK-20 kupić osobiście mam i z 14 km daję radę bez problemu. Tablet wybiera 3G i możesz być w dziurze w zasięgu a telefon jest ustawiony pewnie na 2G (EDGE).
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Do BTS-ów w Wałczu masz dość daleko dlatego potrzebujesz dobrej anteny kierunkowej na 900Mhz. W swojej lokalizacji korzystasz w Play z BTS-ów UMTS900. Zasięg na tej częstotliwości jest dużo większy niz na UMTS2100. Polecana jest antena ATK-20. Za takie wynalazki jak z linka grzecznie podziękuj, to produkt firmy na Y spod Tarnowa, która jest znana z takich bezsensownych pomysłów. Jesli chodzi o router z wbudowanym modemem MiFi to kup jakiegoś Huawei z obsługa UMTS900. Trochę jest ich na rynku a wszystko zależy od budżetu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

halas1993 pisze:internet z play wraz z tabletem jednak gdy włoze karte wystepuje napis "brak usługi", jednak jak włoze karte z play tyle ze telefoniczna tablet wyszukuje siec pley
Czy ta karta do internetu działa w innej lokalizacji, to tak wygląda jakbyś nie miał zasięgu własnego 3G/4G Play. Karta telefoniczna loguje się do Plusa i Orange jeżeli nie ma zasięgu własnego Play.

Jaki masz telefon, sprawdź w nim kartę internetową czy wykryje sieć i się zaloguje.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:Karta telefoniczna loguje się do Plusa i Orange jeżeli nie ma zasięgu własnego Play.
I egsm900 play, do którego karty online nie mają wstępu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
halas1993

Tablet jest to lenovo IdeaTab S600-H
wojteks pisze: Czy ta karta do internetu działa w innej lokalizacji, to tak wygląda jakbyś nie miał zasięgu własnego 3G/4G Play. Karta telefoniczna loguje się do Plusa i Orange jeżeli nie ma zasięgu własnego Play.

Jaki masz telefon, sprawdź w nim kartę internetową czy wykryje sieć i się zaloguje.
Na HTC 7 Mozart niestety sieć nie została wykryta, jednak znalazłem coś

takiego jednak drógi punkt odrobinę mnie niepokoi ;)

Co powiecie na router ZTE MF60 + Konektor + Antena ATK-20
Taki zestaw poradzi sobie z odległością 10km?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

halas1993 pisze:jednak drógi punkt odrobinę mnie niepokoi
Karty Play Online nie pracują w roamingu, pracują tylko w sieci 3G/4G Play (sieć macierzysta) i zaznaczenie roamingu nic nie zmieni. Natomiast transfer danych w taryfach głosowych nie generuje dodatkowych kosztów w roamingu krajowym.
halas1993 pisze:Taki zestaw poradzi sobie z odległością 10km?
Tego Ci nikt nie zagwarantuje.
Nie pomagam na PW!
dexter18

Post autor: dexter18 »

wojteks pisze:Taki zestaw poradzi sobie z odległością 10km?
Do ATK-20 kabel jak najkrótszy zyskasz w ten sposób na dB.
halas1993

wojteks pisze: Tego Ci nikt nie zagwarantuje.
Rozumiem :) jednak tak jak już wspominałem jestem w tym zielony i nie jestem pewny czy to wszystko będzie ze sobą dobrze współpracowało :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

dexter18 pisze:Do ATK-20 kabel jak najkrótszy zyskasz w ten sposób na dB.
Jak da proponowany router przy antenie to najprawdopodobniej utraci zasięg WiFi.
Nie pomagam na PW!
halas1993

wojteks pisze: Jak da proponowany router przy antenie to najprawdopodobniej utraci zasięg WiFi.
Z tym nie będzie problemu, ponieważ kolo mojego domu jest około pięcio metrowa szopa :D co za tym idzie ATK-20 powędruje na szczyt mojego domu (7m) A co do długości kabla coś juz o tym czytałem, jednak pisał tam ktoś o kablu który nie powoduje dużych strat.
ODPOWIEDZ