Dodam, że na telefonie w domu łączę się się z 3G i prędkości download wahają się między 4, a 8 Mb/s
Prosiłbym o poradę, bo święta się zbliżają, a nie chcę zostać bez internetu

Miejscowość, w której mieszkam to Krzeczów, powiat Bocheński.
Moderator: Moderatorzy
Jest i działa UMTS900 i UMTS2100Kyurious pisze:miejscowości Rzezawa
Jaki masz dokładnie telefon? Test na karcie Orange? Jaki zasięg?Kyurious pisze: Czy prędkość jaką uzyskuję na telefonie, będzie porównywalna z tą, jaką uzyskam ap ropo internetu mobilnego ?
Obawiam się, że ze względu na leżakujący sprzęt.Kyurious pisze:Na obsłudze technicznej sugerowano mi bardziej CDMA
Zasięg tylko orientacyjnie i to tylko na stronie operatora. Wiarygodnie jedynie można sprawdzić lokalizację stacji bazowych.Kyurious pisze: są może jakieś strony, gdzie w sposób w miarę wiarygodny można sprawdzić zasięg ?
W Rzezawie jest stacja bazowa 3G 900 i 3G 2100. Ten rejon jest już po modernizacji więc jest i jedno i drugie uruchomione. Duże prawdopodobieństwo, że łapiesz sygnał z tej stacji (same pola, brak większych przeszkód terenowych). Najpewniej nawet na 2100 MHz czyli będzie HSPA+ DC. Dystans to koło 1,7 km.Kyurious pisze: Konsultant mówił, że jest też nadajnik 3G w miejscowości Rzezawa, ale na mapce Orange go nie widać...
Ma tylko HSPA+. W takim razie, jeśli to faktycznie zasięg 3G 2100, jeśli masz teraz koło 8 Mb/s to na HSPA+ DC śmiało można zakładać, że będzie koło 16 Mb/s.Kyurious pisze:Telefon Samsung Galaxy S3
W jakiej sieci masz telefon? Dokładniej jaka karta SIM była w Samsungu jak robiłeś test?Kyurious pisze: nie wiem co rozumieć przez "Test na karcie Orange?"
Pytanie ogólne i mało dokładne czyli ile kresek?Kyurious pisze: i jak sprawdzić zasięg.
Modemy na USB, które mają HSPA+ DC to właśnie routery Huawei E5776 (ma również LTE) i Huawei B593S-22 (ma również LTE, router stacjonarny). Z modemów Huawei E3276s-151 (ma również LTE) i Huawei E3251 (ten nie ma LTE i widzę, że w sklepie internetowym brak).Kyurious pisze:Z tego co widzę, to z modemów obsługujących HSPA + DC, Orange oferuje tylko takie co obsługują LTE. LTE na pewno u mnie nie złapie, więc rozumiem, że przy takim modemie automatycznie przełączy się na HSPA+ ?
Sugerowałbym, aczkolwiek to twoja decyzja, wybranie Huawei B593S-22. Nie miałem z nim do czynienia, ale mam router mobilny, który robi za stacjonarny. Nie bardzo się nadaje do ciągłej, długiej i obfitej w GB transmisji. Stacjonarny, jak Huawei B593S-22, powinien dużo lepiej działać. Chociażby z powodu luźniejszej budowy i niższych temperatur pracy. No i ten model ma już praktycznie wszystkie LTE, które mogą występować w Polsce. Myślę, że jakoś niespecjalnie odległa jest perspektywa pojawienia się LTE. W takich Niepłomicach pojawiają się już pozwolenia LTE.Kyurious pisze:Chyba będę celował w routher stacjonarny z wbudowanym modemem, z internetu zamierzam korzystać tylko w domu i musi być włączony 24 /7
zastanawiam się czy to nie jest już info, że to właśnie UMTS2100. Jak tam pewnie zauważyłeś w Service Mode jest możliwość wymuszenia tylko WCDMA900 i tylko WCDMA2100 i wtedy już będziesz wiedział na pewno.Kyurious pisze:WCDMA 2100 Band 1
Raczej tak. W sumie tylko ta informacja była nam potrzebna.Piotrek24 pisze:zastanawiam się czy to nie jest już info, że to właśnie UMTS2100.