Orange Free net, jaki router?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
anetus170
Początkujący użytkownik forum

Orange Free net, jaki router?

Post autor: anetus170 »

Witam. Skończyła mi się oferta Orange Freedom Pro i planuję podpisać umowę na orange free net. Mieszkam w małej miejscowości i niestety muszę zdecydować się na taką ofertę. Od jakiegoś roku jest u mnie 3g i chciałabym zapytać czy muszę kupić nowy router czy ten który mam aktualnie(Axesstel MV410R) wystarczy? W salonie proponują mi Axesstel MV610VR lub Huawei B683, ew. Huawei E5776. Nie znam się totalnie na kwestiach internetu, więc chciałabym dopytać także na jakiej zasadzie działa 3g, czy trzeba specjalnie konfigurować router pod tą częstotliwość?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Orange Free net, jaki router?

Post autor: wojteks »

anetus170 pisze: jest u mnie 3g i chciałabym zapytać czy muszę kupić nowy router
Potrzebujesz nowy router 3g (ewentualnie 3G/LTE).
Nie pomagam na PW!
anetus170

No właśnie tak myślałam, a w salonie głownie polecali mi tego Axesstel MV610VR, który z tego co czytałam nie obsługuje 3g, ma tylko CDMA.. czy któryś z tych routerów byłby odpowiedni?
Throu
Stały użytkownik forum

Post autor: Throu »

Aktualnie najlepiej wybrać chyba:
1. Huawei B593S-22 - http://www.orange.pl/klienci_ind/orange ... ssType=NEW - obsługuje wszystkie dostępne częstotliwości w ramach 3G i LTE, więc na ten moment miałabyś na pewno HSPA+DC z prędkościami do 42 Mb/s a w perspektywie jeszcze szybsze LTE.

Nieco tańsza opcja, to router przenośny:
2. Huawei E5776 - http://www.orange.pl/klienci_ind/orange ... ssType=NEW - czyli jakbyś chciała gdzieś się przemieszczać z routerkiem (bo ten może działać na baterii).

3. Inne, jeszcze tańsze rozwiązania to modemy wspierające HSPA+DC (do 42 Mb/s) i LTE, np: Huawei E398, Huawei E3276

Osobiście jeśli miałbym coś brać w ramach umowy to kolejność byłaby taka jak wyżej :)

Sprzętu do CDMA (MV610) nie bierz. Jeśli masz zasięg 3G to dalsza zabawa z CDMA nie ma sensu.

Ps: Cena urządzeń w linkach, które podałem zależy od długości zawartej umowy i wysokości abonamentu. Im wyższe abo tym tańsze urządzenie, także w opcjach "zmień taryfę" popatrz sobie jakie są ceny tych routerów w poszczególnych abonamentach i wybierz najlepiej dla siebie pasujący.
anetus170

Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie jeśli jest u mnie 3g to zupełnie nie potrzebuję CDMA? Bo z tego co widzę te routery właśnie go nie obsługują. W teorii na stronie orange jest napisane że orange free net działa dzięki połączeniu dwóch technologii mobilnych CDMA i HSPA.. Totalnie się na tych kwestiach nie znam ;)
Throu
Stały użytkownik forum

Jeśli masz stabilny zasięg 3G to CDMA nie będzie Ci potrzebne. Najlepiej podaj dokładniejszą lokalizację (np ulicę) to koledzy sprawdzą jakie są w pobliżu Ciebie nadajniki i co najlepiej wybrać :)

Z modemów wspierających jednocześnie 3G i CDMA jest tylko ADU890W http://www.orange.pl/klienci_biz/e-be_w ... ssType=NEW ale tutaj 3G jest ograniczone do 14 Mb/s (w praktyce zapewne dużo mniej), jedyny plus, że właśnie wpiera także CDMA (do 9,3 Mb/s)

Jednak tak jak mówię, jeśli masz zasięg 3G (UMTS2100/900/1800) to szybko zapomnisz o CDMA :) Podaj dokładniejszą lokalizację to się sprawdzi jak tam u Ciebie w okolicy sprawy wyglądają.
anetus170

W takim razie odezwę sie na pw :)
dexter18

Post autor: dexter18 »

Masz dostęp do 3G to nie kombinuj z CDMA chyba, że zostawisz sobie jako "zapasowe". Wybór należy do Ciebie.
anetus170

Gdybym wiedziała czy 3g jest stabilne to bym się nawet nie zastanawiała nad tym.. W telefonie np działa w każdym miejscu w okół domu i w samym domu również. Nie znika, jest cały czas dostępne i można swobodnie korzystać.
Throu
Stały użytkownik forum

U koleżanki śmiga UMTS900 (bts centralnie w miejscowości) także najlepszą opcją będzie chyba brać umowę w Orange bez modemu z 2x więcej GB lub 50% niższym abonamentem http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html a modem do HSPA+ kupić sobie na wolnym rynku. Ja z tego pasma (U900) nie korzystam także niech się koledzy wypowiedzą jaki najlepiej modem brać :)
dexter18

Post autor: dexter18 »

Jeśli obejmuje Cię zasięg HSPA+DC to warto brać coś z jego obsługą. Jeśli masz u900 to brać E3131 lub coś lepszego. Najlepiej kupić, i brać umowę tylko sim masz więcej GB i może coś taniej.
dominik123

Post autor: dominik123 »

Cześć. Również zastanawiam się nad tą ofertą Orange, jednak nie znam się zbytnio na tych wszystkich parametrach, zasięgach itd.
Oferta w Orange mówi o prędkości do 75Mb/s w LTE. Jaką prędkość można osiągnąć maksymalnie tylko przy UMTS900?
dexter18 pisze: Jeśli masz u900 to brać E3131 lub coś lepszego.
Modem Huawei E3131, który poleciłeś ma prędkość transferu 21,6Mb/s. Jeżeli w mojej sytuacji jest możliwa do osiągnięcia większa prędkość to jakie inne "lepsze" modemy mógłbyś polecić?

Zastanawiam się również nad zakupem routera TP-LINK TL-MR3220 v2. Czy jest w ogóle sens "dzielić" internet mobilny, który będzie osiągał dajmy te 20Mb/s na kilka urządzeń? I czy będzie on kompatybilny z modemem Huawei?

Z góry dziękuję za pomoc :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli chcesz uzyskać pomoc to zacznij od podania lokalizacji, to w internecie mobilnym podstawa. Polska to wielki kraj i nic nam nie mówi.
Donvito

Post autor: Donvito »

Orange się rozbudowuje mówię o LTE czyli kupując teraz ma to być również zakup na przyszłość a nie na pół roku. Kupisz e3131 i będziesz kombinował za jakiś czas żeby sprzedać bo nie ma LTE i DC+ , E398 albo E3276 takie moje zdanie.
dominik123

Post autor: dominik123 »

Donvito pisze:Orange się rozbudowuje mówię o LTE czyli kupując teraz ma to być również zakup na przyszłość a nie na pół roku. Kupisz e3131 i będziesz kombinował za jakiś czas żeby sprzedać bo nie ma LTE i DC+ , E398 albo E3276 takie moje zdanie.
Dzięki za rade.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Widzę, ze lokalizacja to nadal tajemnica. Musisz zrozumieć, że w mobilnym modem to nie wszystko. Do zasięgu często potrzebna antena zew. na wybrane pasmo. Musisz wiedzieć w zasięgu jakiej technologii w Orange jesteś, jak daleko masz do BTS-a, czy jesteś w zasięgu NetWorks . Od tego zależy wybór modemu, zgodnego z nim routera czy anteny. Warto określić też budżet. Na HSPA+DC w Orange można osiągnąć 20-30Mb/s a to spokojnie wystarcza do korzystania z internetu na kilku urządzeniach.Zanim kupi się sprzęt warto zrobić testy internetu w Orange np. za pomocą telefonu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

dominik123 pisze: Jaką prędkość można osiągnąć maksymalnie tylko przy UMTS900?
Do 21 Mb/s. Realnie 4-8 Mb/s. Czasami uda się ponad 10 Mb/s, ale to rzadkość.
dymencjusz

Post autor: dymencjusz »

jak mogę sprawdzić jaki zasięg mam w mojej miejscowości? Też kończy mi się umowa z cdma i chciałbym zmienić na coś "szybszego". w telefonie wyświatla mi się 3G i H. Nie wiem jaki router miałbym wybrać Huawei B683 Który obsługuje HSPA+ czy może Huawei E5251s-2 obsługujący DC-HSPA+? Woj. Mazowieckie - Gmina Łochów - ws. Brzuza. Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

dymencjusz pisze:Nie wiem jaki router miałbym wybrać Huawei B683 Który obsługuje HSPA+ czy może Huawei E5251s-2 obsługujący DC-HSPA+?

Co do abonamentu w Orange Free to proponowałbym wziąć go bez sprzętu z większym limitem GB, a router kupić na wolnym rynku...

Huawei B683 to już przeżytek i szkoda pieniążków aby w niego inwestować... Dołożysz 100 zł więcej i możesz mieć bardzo dobry router Huawei B593s-22 z obsługą DC-HSPA+ i Lte. Trzeba myśleć przyszłościowo...
dymencjusz

Na LTE nie mam co liczyć w najbliższej przyszłości wiec nie ma sensu chyba dopłacać kilkuset złotych. a huawei e5251s moge kupić za nie duże pieniądze. Pytanie czy
dc-hspa+ jest u mnie dostępne.
przemo589

Post autor: przemo589 »

Tak samo jaki w Białym mam problem. Teoretycznie LTE powinno być a w praktyce nie ma co marzyć
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

dymencjusz pisze: Pytanie czy dc-hspa+ jest u mnie dostępne.
Na HSPA-DC+ nie masz co liczyć na razie u siebie... Najbliższy nadajnik stoi od Ciebie między Twoją miejscowością czyli Brzuza a Szynkarzyna. Jest to BTS Networks i ma tylko pasmo UMTS 900MHz, więć HSPA-DC+ nie ma na 100%...

A jaka odłegłość jest od Ciebie do Łochowa w linii prostej?

Między Huawei e5251s a Huawei B593s-22 jest przepaść technologiczna... Radzę Ci się zastanowić nad B593s-22... A czemu nad B593s-22? Ponieważ ma lepszą czułość sygnału i po podłączeniu do niego anteny zewnętrznej panelowej może się okazać ze będziesz mógł złapac BTS oddalony od Ciebie nawet o 10km...
dymencjusz

Hmm do Łochowa w lini prostej mam ok. 8-9km. Z tego co piszesz pozostaje mi jedyna możliwość, zakup Huawei B593s-22 + anteny zewnętrznej i liczyć na cud :). Pytanie czy te kilkaset złotych za cały sprzęt jest warte rezygnowania z CDMA rev. B które moze się okazać nie wiele gorsze od najgorszego w moim przypadku HSPA+... Mimo wszystko dzięki za dużą pomoc.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

dymencjusz pisze: Pytanie czy te kilkaset złotych za cały sprzęt jest warte rezygnowania z CDMA rev. B które moze się okazać nie wiele gorsze od najgorszego w moim przypadku HSPA+...

A ile wyciągałeś na CDMA rev.B?

Zawsze istnieje jakiś ryzyko... Ale myślę że na 100% się sprawdzi...
dymencjusz

wieczorem kiedy jest najgorzej waha się od 1.15 do 1.80 na speedtest, do tego spory ping. więc chyba gorzej być nie może...
Ostatnio zmieniony 2014-05-10, 04:51 przez dymencjusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

dymencjusz pisze:wieczorem kiedy jest najgorzej wacha się od 1.15 do 1.80 na speedtest, do tego spory ping. więc chyba gorzej być nie może...

U mnie po zmianie CDMA na UMTS osiągi są do 16Mb/s... ale to przy HSPA-DC+...

Musisz zaryzykować... inaczej się nie da... Ale jak już inwestować to w dobry sprzęt.
ODPOWIEDZ