Polepszenie zasięgu WWAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Polepszenie zasięgu WWAN
Witam.
Siedzę w Berlinie, komputer - dell precision m6600, WWAN wbudowany Dell 5550 dwuantenowy, internet na kartę (aldi talk na e-plusie), niby blisko centrum i kamienica zaraz przy głównej drodze a zasięg to jedna-dwie kreski + częste rwanie.
I tu nasuwa się pytanie - jak polepszyć ten sygnał? Jakaś antena wzmacniająca? Jestem w stanie wyciągnąć kable sygnałowe od WWAN "na zewnątrz" laptopa i podłączyć do niej, więc może być i prowizorka. Co nieco wyczytałem też o repeaterach sygnału, ale niby trochę droga impreza (a w drogie imprezy za bardzo pchać się nie chcę). A może inny pomysł lub wynalazek?
Wiem że z WLAN takich problemów nie ma - większa antena (bądź też zewnętrzna) i wio, ale jak to się ma do WWAN ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Siedzę w Berlinie, komputer - dell precision m6600, WWAN wbudowany Dell 5550 dwuantenowy, internet na kartę (aldi talk na e-plusie), niby blisko centrum i kamienica zaraz przy głównej drodze a zasięg to jedna-dwie kreski + częste rwanie.
I tu nasuwa się pytanie - jak polepszyć ten sygnał? Jakaś antena wzmacniająca? Jestem w stanie wyciągnąć kable sygnałowe od WWAN "na zewnątrz" laptopa i podłączyć do niej, więc może być i prowizorka. Co nieco wyczytałem też o repeaterach sygnału, ale niby trochę droga impreza (a w drogie imprezy za bardzo pchać się nie chcę). A może inny pomysł lub wynalazek?
Wiem że z WLAN takich problemów nie ma - większa antena (bądź też zewnętrzna) i wio, ale jak to się ma do WWAN ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Polepszenie zasięgu WWAN
Tak samo, większa antena i działa, minusem jest uwiązanie do kabla.T9 pisze:ale jak to się ma do WWAN ?
Kupujesz konektor u.fl-sma albo u.fl-FME i do tego podłączasz antenę zewnętrznąT9 pisze:Jestem w stanie wyciągnąć kable sygnałowe od WWAN "na zewnątrz" laptopa i podłączyć do niej
Tu przykład http://www.ebay.de/itm/20CM-WLAN-Antenn ... 231f977bab
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Doprecyzuję: w przypadku wyższych częstotliwości panel mikropaskowy, na niższe (900MHz) yagi-uda, żadne badyle jeszcze tym bardziej w pomieszczeniach nie pomogą.wojteks pisze:Tak samo, większa antena i działa,
Znów doprecyzuję, liczba pojedyncza nie jest pomyłką, antena aux w tych modemach służy tylko do gps'u.wojteks pisze:Kupujesz konektor u.fl-sma albo u.fl-FME i do tego podłączasz antenę zewnętrzną
Do tego pozostaje jeszcze 3 problem, po takiej modyfikacji nie można uruchamiać modemu bez wpiętej anteny zewnętrznej, gdyż z dużym prawdopodobieństwem może ulec uszkodzeniu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Ahm.
czyli pojedynczy przewód (na tej akcji widzę że z chin, ale będę teraz zjeżdżać do Polski więc może być i z allegro, takie coś
http://allegro.pl/pigtail-kabel-konekto ... 97523.html
?)
No i skoro tak to jaką antenę brać? (do 100zł coś sensownego da się zakupić?) Mogę mieć ją w środku bądź wywalić za okno, ale tu pewnie bym musiał przedłużać przewód...
Wszystkie graty bym chciał jeszcze zorganizować przed końcem roku...
czyli pojedynczy przewód (na tej akcji widzę że z chin, ale będę teraz zjeżdżać do Polski więc może być i z allegro, takie coś
http://allegro.pl/pigtail-kabel-konekto ... 97523.html
?)
No i skoro tak to jaką antenę brać? (do 100zł coś sensownego da się zakupić?) Mogę mieć ją w środku bądź wywalić za okno, ale tu pewnie bym musiał przedłużać przewód...
Ale mogę ją odłączyć przy WYŁĄCZONYM sprzęcie (i odciętym zasilaniu anteny jeśli takowe będzie) bez żadnego ryzyka, tak?Do tego pozostaje jeszcze 3 problem, po takiej modyfikacji nie można uruchamiać modemu bez wpiętej anteny zewnętrznej, gdyż z dużym prawdopodobieństwem może ulec uszkodzeniu.
Wszystkie graty bym chciał jeszcze zorganizować przed końcem roku...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Powinien wystarczy przełącznik wifi w pozycji off.T9 pisze:Ale mogę ją odłączyć przy WYŁĄCZONYM sprzęcie (i odciętym zasilaniu anteny jeśli takowe będzie) bez żadnego ryzyka, tak?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zastanawiam się - nie wygodniej by Ci było sprawić sobie drugi modem na USB, z podłączoną anteną na stałe? Koszt niewielki, modyfikacji znacznie mniej, no i nie tracisz mobilności wbudowanego modemu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kup tani modem (aldi to max 7.2 Mbps) oraz prosty router z funkcja UMTS - zamkniesz sie w 50€ i nie bedzie prowizorek.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Witam.
na szybkości mi aż tak bardzo nie zależy, może być i połowa z tych 7,2 Mbps, ważniejsza jest dla mnie stabilność łącza.
Zrobiłem "pomiary" - w całym domu jest ogólnie kiepsko z zasięgiem GSM 1-2 kreski (telefon na wszystkich sieciach czy laptop) jeżeli to by miało w jakikolwiek sposób zmieniać postać rzeczy co do polepszenia sygnału bo nie chcę wydać pieniędzy na coś, a potem się okaże że to nic nie daje (a w tej dziedzinie jestem laikiem).
Sprzęt mogę kupić w Polsce teraz.
na szybkości mi aż tak bardzo nie zależy, może być i połowa z tych 7,2 Mbps, ważniejsza jest dla mnie stabilność łącza.
Zrobiłem "pomiary" - w całym domu jest ogólnie kiepsko z zasięgiem GSM 1-2 kreski (telefon na wszystkich sieciach czy laptop) jeżeli to by miało w jakikolwiek sposób zmieniać postać rzeczy co do polepszenia sygnału bo nie chcę wydać pieniędzy na coś, a potem się okaże że to nic nie daje (a w tej dziedzinie jestem laikiem).
Sprzęt mogę kupić w Polsce teraz.
-
- Użytkownik forum
Na chwilę obecną dokupiłem zewnętrzną antenę:
http://allegro.pl/antena-kierunkowa-hsp ... 01390.html
i na chwilę obecną w miarę zdaje egzamin - przyklejona do okna (bo chwilowo innej możliwości nie ma) daje stałe dwie kreski i internet działa... no czasem pada, ale to sądzę że to nie od mojej strony wina.
http://allegro.pl/antena-kierunkowa-hsp ... 01390.html
i na chwilę obecną w miarę zdaje egzamin - przyklejona do okna (bo chwilowo innej możliwości nie ma) daje stałe dwie kreski i internet działa... no czasem pada, ale to sądzę że to nie od mojej strony wina.