Kontrolowanie wykorzystanego transferu

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Areek2
Początkujący użytkownik forum

Kontrolowanie wykorzystanego transferu

Post autor: Areek2 »

Witam!
Dzisiaj podpisałem umowę na iPlusa 15 GB. Mam nocny limit 50 GB i nieograniczone przeglądanie stron html.
W związku z tym szukam jakiegoś programu, który pozwoliłby mi rozdzielić jakoś te wartości.
Chociaż na osobne zliczanie dziennego i nocnego, bo z html zapewne będzie ciężko.
Dodatkowo naczytałem sie o oszukiwaniu abonentów poprzez za szybkie przycinanie neta i chciałbym mieć wszystko pod kontrolą.
Jest coś takiego? Bawię się NetWorxem i tutaj chyba nie da rady.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Kontrolowanie wykorzystanego transferu

Post autor: Darek.74 »

Areek2 pisze:Bawię się NetWorxem i tutaj chyba nie da rady.
Da radę pobaw się uważniej ;)
Areek2 pisze:naczytałem sie o oszukiwaniu abonentów poprzez za szybkie przycinanie neta i chciałbym mieć wszystko pod kontrolą.
To prawda, dlatego rozwiązałem z nimi umowę. Twoja kontrola w niczym ci nie pomoże, poza tym że będziesz tego świadomy. Ale może będziesz miał szczęście.
Areek2

Darek.74 pisze:Da radę pobaw się uważniej ;)
Dzięki, działa. Lepiej się szuka wiedząc, że coś na pewno jest, niż tylko mając nadzieję :ok:
Darek.74 pisze:To prawda, dlatego rozwiązałem z nimi umowę. Twoja kontrola w niczym ci nie pomoże, poza tym że będziesz tego świadomy. Ale może będziesz miał szczęście.
Jestem świadomy tego, co może mnie czekać. Jednak miałem do wyboru tylko HSPA+ Plusa, albo CDMA Orange, czy Plusa.

Darek, mocno przeginali z obcięciem transferu?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W gorzowskim powinieneś mieć od dawna dostęp do 3G w ramach NetWorks czyli Orange i T-Mobile. W Różańsku masz BTS-a UMTS900 a w Ostrowcu Lubuskim UMTS900 i UMTS900. Jeśli miałeś CDMA to korzystniej mogłeś przejść na FreeNet i 3G. Zaglądasz na forum to czemu nie pytałeś? Miałbyś po wypowiedzeniu umowę ze sprzętem na dużo lepszych warunkach niż w Plusie i noce bez limitu.
Areek2

BOA zasugerowało mi rozwiązanie umowy OFP i podpisanie FreeNet. Liczyłem na telefon z lepszymi warunkami, jednak o dziwo nie zadzwonili. :szok:
W Orange za 50 zł dostałbym 10GB + noce, a w Plusie mam 15 GB + noce + http (jako student płacę 50, zamiast 60 zł).
Biorąc pod uwagę FreeNet myślałem o dalszym korzystaniu z CDMA. UMTS w ostrowcu i temat NetWorks jakoś mi umknął. :/

Jeżeli nie będzie większych problemów z naliczaniem transferu, to mi taka oferta odpowiada i mimo wszystko uważam, że lepszej opcji nie miałem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W ramach migracji na FreeNet miałbyś przy umowie dwuletniej rabat 80% na abonament i limit większy o 40% w umowie bez sprzętu czyli za 18 zł -49GB , do tego noce bez limitu za 3 zł, czyli za 21 zł super ofertę. W umowie ze sprzętem to samo za 63+3zł=66zł i router( B-593, E-5776)+tablet Pentagram 7cali za 2zł lub za 42+3zł=45-21GB z darmowymi nocami i E-5776(E-3276) za 1 zł. Oczywiście wszystko z DUK po wypowiedzeniu umowy na OFP. Nie wspominając, ze miałbyś szansę na HSPA+DC z Ostrowca.Przy limicie 49GB i nocach bez limitu(za 10 zł w Orange można mieć nawet w godzinach 0-12) nie musiałbyś martwić sie o zliczanie transferu, stronach www. za darmo itp.( bez sprzętu można mieć za 28zł -12godzin z limitem 49GB i 12h bez limitu, czyli jak na internet mobilny megaoferta). Ale twój wybór i jeżeli jesteś zadowolony z Plusa to OK. Lepiej z kontrolą zużycia jest w CP gdzie można kontrolować poprzez ICOK. Oczywiście bez podziału na strony www. Sam korzystam i żadnych problemów nie ma( pomijając, że 50GB jest w godz. 1-7 co przy LTE wypada blado). Twoje wyniki z programów mierzących transfer nie maja dla nich żadnego znaczenia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matek451 pisze:W ramach migracji na FreeNet miałbyś przy umowie dwuletniej rabat 80% na abonament i limit większy o 40%
Z tym, że jak widać nie koniecznie, operator nie ma obowiązku na siłę utrzymywać klienta więc część osób ma szczęście bo do nich dzwonią i da się wynegocjować lepsze warunki a część nie ma tego szczęścia. Więc zakładanie że każdemu się należy (każdy tak dostanie) jest błędne.
Areek2 pisze: jednak o dziwo nie zadzwonili.
A mieli podany jakiś numer kontaktowy?
Nie pomagam na PW!
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Areek2 pisze:Darek, mocno przeginali z obcięciem transferu?
Niestety tak, wystarczy wejść na forum plusa by przeczytać jak wielka jest grupa oszukanych osób. Dziwi mnie że nie widzą jaką sobie robią antyreklamę, z perspektywy lat i doświadczenia z operatorami największe zaufanie mam do Play na drugim miejscu T-mobile. A nie ufam Orange, i Plus od chwili przejęcia przez Polsat. Oczywiście to moje subiektywne zdanie.
ODPOWIEDZ