Witam. Mam nietypowy problem obawiam się, że nikt nie odpowie

bo jest z kategorii dziwnych

Korzystam z Wordpressa own hosting. Jakiś czas temu zauważyłem problem, którego nie potrafiłem rozwiązać tzn. podczas prób wysłania obrazka tj. dodania go do biblioteki wordpressa upload jakby zawieszał się - pasek postępu wysyłania zamarzał i koniec. Najlepsze jest to, że cały skrypt się wieszał strona przestawała odpowiadać na 10 minut. Hosting profesjonalny więc nie jego wina. Posiadam Windows 8.1 - sprawdziłem czy źródłem problemu nie jest firewall albo antywirus. Problem występuje bez względu na to czy korzystam z APN : VPN czy APN: INTERNET.
A teraz najlepsze: jeżeli skorzystam z vpn (nie chodzi mi o APN) tylko zewnętrznego usługodawcy - to działa. Połączyłem się przez kartę play z telefonu też działa. A zatem wniosek jest taki, że operator jakoś nie przepuszcza tego uploadu (bez względu na to jaki to obrazek, duży, mały). Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim? Czy jest sens pukać do Orange - wiadomo, że dla nich to taki problem...
Jest to bardzo irytujące. Dodam, że połączenie z netem nie jest zrywane - chodzi tylko o ten upload.