Internet Cyfrowy Polsat i antena panelowa nie pomaga

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dper15
Początkujący użytkownik forum

Internet Cyfrowy Polsat i antena panelowa nie pomaga

Post autor: dper15 »

Witam
Posiadam antenę Uni Duo CP .Osiągam na nich zasięg UMTS / HSPA+ -94dBm , LTE - 92dBm. Prędkość nawet do 5mb/s
Kupiłem w sklepie cybertech antenę dualną MIMO 15dBi , a na niej osiągam UMTS / HSPA+ -91dBm ,a prędkość 2-3 mb/s .
Nie wiem o co chodzi , antena która jest lepsza powinna lepiej ściągać mi się wydaje.
Próbuję złapać internet z nadajnika z RTON Toporzyk , a odebrać w miejscowości Brusno woj. Zach-pom.

Modem to huawei E3276.

Mam jeszcze pojedynczą antenę ATK-20 lecz nie wiem czy ona coś da bo jest pojedyncza , a chciałbym prędkość chociaż 10 MB/s.

Proszę Was o pomoc

Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Internet Cyfrowy Polsat i antena panelowa nie pomaga

Post autor: matek451 »

Zastanawiające jest to, że masz zasięg LTE z BTS-a Toporzyk, do którego masz ponad 10 km i to na AKC2uni i to na poziomie -92dBm :szok: Po drodze lasy. Wg. mapy zasięgu LTE kończy się ok.6 km od Ciebie. Jaki poziom sygnału LTE masz na DUAL LTE? W twojej lokalizacji HSPA+ jest z BTS-a Aero2 UMTS900 Toporzyk lub Kluczewo. Jeśli masz ATK-20 to możesz wykorzystać ją do HSPA+ na UMTS900. DUAL LTE na 1800MHz nie poprawi ci zasięgu HSPA+.
dper15

No dla mnie też to jest dziwne ze na UNI łapie . Fakt przy jednym ustawieniu antena dualna złapała LTE lecz prędkość to jedyne 0,3 mb/s.
Mam jeszcze ATK - 20 i mówisz ze jak ją podłącze to będzie różnica?
Z Twoim stwierdzeniem się nie zgodzę gdyż testowalem tą antenę na innym modemie lecz w dziwogórze i HSPA+ bez anteny 2 mb/s, a właśnie z tą dualna 15 mb/s chyba że częstotliwość nadajnika w Połczynie jest inna.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Połczynie Plus ma BTS UMTS2100 stąd ta antena może poprawiać poziom sygnału. Ale żeby na HSPA+ uzyskać 15Mb/s :szok: . To chyba raczej było LTE. Ten wynik -92dBm na AKC2uni to na pewno na LTE. Wymuś na modemie tylko LTE i sprawdź jeszcze raz. Na ATK-20 powinieneś mieć dużo lepszy zasięg na UMTS900 Aero2 z Toporzyka czy Kluczewa. Ale jak to przełoży się na prędkości w HSPA+ musisz sam sprawdzić.
dper15

No w dziwogórze 1500 kB/s pobieranie pliku. Aktualnie znajoma ma USTAWIONE LTE wymuszone i jest na max 3mb/s. Bo na HSPA+ do 5mb/s.
Potrzebuje uzyskać chociaż te 10 mb/s.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

matek451 pisze:Ale żeby na HSPA+ uzyskać 15Mb/s
Da radę, ja na UMTS900 z Plusa w godzinach bardzo porannych mam do 16Mb/s.
matek451
Guru bezprzewodowy

@kmy uzyskujesz właściwie maksa w tej technologii. Tylko pozazdrościć, pewnie ten twój BTS nieobciążony. U siebie na UMTS900 uzyskiwałem nocą maks. 6Mb/s.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

matek451 pisze:pewnie ten twój BTS nieobciążony.
tak wygląda - lokalizacja Dobrzenice Małe gmina Mochowo k/Sierpca, zresztą ja z niego też nie korzystam, bo na co dzień sygnał łapię z LTE z Sierpca (około 10,5 km) z transferami:

http://speedtest.gts.pl/results/86495

także dper15, walcz z anteną, bo warto. Nawet z odległości 10 km LTE na dobrym poziomie jest osiągalne. Dla z obrazowania, mój masz antenowy:
http://www.bez-kabli.pl/download.php?id=4176

te dwie na samej górze to dwa panela Cybertecha do LTE, poziom sygnału około 64%.
ODPOWIEDZ