Co wybrać: Huawei E5372 czy E5776

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MiKO
Użytkownik forum

Co wybrać: Huawei E5372 czy E5776

Post autor: MiKO »

Witam.
Jestem umówiony z konsultantem Plusa na poniedziałek, bo nie do końca jestem zdecydowany odnośnie routera do internetu. Zależy mi na WiFi i aby router był w miarę mobilny (własne zasilanie, ale też żeby mógł działać non stop na zasilaczu w domu). Przeglądając stronę Plusa zdecydowałem się na Huawei E5776, ale konsultant zaproponował mi E5372. Z tego co widzę, są bardzo zbliżone parametrami, ale ten drugi chyba jest na rynku od niedawna i w ofercie bez abonamentu (sklepie) jest połowę tańszy, a ja jeden jak i drugi dostał bym za 1zł. Który wybrać? Może polecicie też coś innego?
Jeszcze dodatkowe pytanie. Czy można w Plusie wziąć dwie karty sim do jednego abonamentu, tak bym miał dwie karty SIM - do routera i tabletu.
Pozdrawiam :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Co wybrać: Huawei E5372 czy E5776

Post autor: matek451 »

Obydwa przedstawione to routery MiFi i raczej nie polecane do pracy ciągłej w domu. Brak w nich też portów LAN. Nie powalają zasięgiem, mała liczba klientów. Jeśli chodzi o porównanie http://www.prlog.org/12249839-differenc ... e5372.html E-5372 jest nowszy, ma podwójne gniazdo antenowe ale mniej pojemną baterię.
MiKO
Użytkownik forum

Dziękuję za odpowiedź.
Router ma działać jako dodatkowy podczas wyjazdów, lub gdy dostawca stacjonarnego internetu zawiedzie, no chyba że uzyskam lte na poziomie 30mb to będę z niego korzystał cały czas. Jeżeli ma dwa złącza antenowe, to muszę mieć dwie anteny, czy wystarczy jedna?
Nie wiesz jak to jest z tymi kartami sim? Można mieć dwie, czy tylko i wyłącznie jedną?
matek451
Guru bezprzewodowy

Aby uzyskać maksymalne osiągi w LTE potrzebna antena dualna lub dwie anteny ustawione pod kątem prostym.( LTE jest nadawane w dwóch polaryzacjach). Skąd jesteś, jaki masz zasięg w LTE? Nie wiem jak w Plusie z dodatkowa SIM , w bliźniaczej sieci CP można mieć dodatkowo 3 karty SIM do jednej usługi.( od 10GB) Koszt to 5 zł/m-c i aktywacja karty 19 zł. Spytaj w Plusie możliwe, że mają taką usługę.
MiKO
Użytkownik forum

Czyli nie zwiększę zasięgu na antenie dookólnej (takiej montowanej na magnesie)? Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że są dwa rodzaje anten: dualna (jedno wejście), albo montuje się dwie ustawione pod kątem 90 stopni (kierunkowe). Czyli do E-5372 mogę podłączyć dualną (wykorzystując jedno wejście antenowe) lub dwie kierunkowe?
Miałem internet z plusa 3gb, i dostawałem smsy, że jestem z zasięgu LTE i mogę przedłużyć umowę. Gdzie znajdę mapę nadajników Plusa (LTE)? Chodzi mi o Zakopane - centrum. Na stronie Plusa jest tylko mapa z naniesionym zasięgiem, ale nie ma zaznaczonych nadajników.
Który router wybrać? Już się pogubiłem :/ Może jakiś inny...?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

MiKO pisze: że są dwa rodzaje anten: dualna (jedno wejście)
Antena dualna to antena na dwa zakresy.
MiKO pisze: Czyli do E-5372 mogę podłączyć dualną (wykorzystując jedno wejście antenowe)
To nic nie daje. Patrz wyzej.
Nie pomagam na PW.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

key pisze:Antena dualna to antena na dwa zakresy.
Tu akurat chodzi o podwójną antenę w jednej obudowie o dwóch polaryzacjach.
Faktycznie producent używa takiego określenia:
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html

MiKO,

zapoznaj się z tą ofertą:
http://www.cybertech.com.pl/k48,anteny- ... 00mhz.html
key
*Mistrz bezprzewodowy*

OP pisal "z jednym kablem".
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Do E-5372 podłączysz antenę DUAL LTE, która składa się z dwóch anten na 1800Mhz ustawionych pod kątem prostym, ma ona dwa kable i dwa konektory pasujące do E-5372. Tu masz ofertę http://www.cybertech.com.pl/p114,antena ... mf823.html lub http://allegro.pl/antena-lte-mimo-15dbi ... 23141.html Do E-5776 mającego tylko jedno wyjście antenowe http://allegro.pl/antena-kierunkowa-lte ... 22884.html BTS LTE1800 Mobyland( to z tej sieci korzysta Plus) Ul.Kościuszki DH Granit lub ul. Tetmajera 27. Nowszym modemem jest E=5372. Możesz jeszcze wybrać stacjonarne Huawei B-593, D-Link DWR-921 lub ZTE MF-28D.
MiKO
Użytkownik forum

Panowie bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Poważnie zastanawiam się nad B593s-22. Czy z racji swoich gabarytów zasięg WiFi w mieszkaniu powinien być większy niż w przypadku np. E-5372? Te przenośne routery są fajne, ale jednak większość czasu urządzenie będzie w domu, a mieszkanie mam dość rozległe.
Który router byście wybrali? ;)
W linii prostej do nadajnika na DH Granit mam około 1,3 km, więc może pójdzie LTE bez dodatkowej anteny :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

MiKO pisze: Czy z racji swoich gabarytów zasięg WiFi w mieszkaniu powinien być większy niż w przypadku np. E-5372?
A czy z racji gabarytow, ta pani:

http://img2.demotywatoryfb.pl//uploads/ ... cq_600.jpg

lepiej gotuje od tej? :facepalm:

http://img3.demotywatoryfb.pl//uploads/ ... fr_600.jpg
MiKO pisze:Który router byście wybrali?
E-5372
Nie pomagam na PW.
MiKO
Użytkownik forum

Źle mnie zrozumiałeś... B593 jest większych rozmiarów urządzeniem stacjonarnym, co za tym idzie musi mieć większą antenę WiFi. Nawet Matek451 pisał wcześniej o słabym zasięgu routerów MiFi... czytaj ze zrozumieniem :facepalm:
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

key pisze:pisal "z jednym kablem".
Nie wiedział, o czym w ogóle pisze :)
matek451 pisze:dwóch anten na 1800Mhz ustawionych pod kątem prostym
Akurat ustawione to są one w jednej linii, tylko polaryzacje maja jedna pionową a druga poziomą. Nie tłumacz, że pod kątem prostym, bo ktoś jeszcze tak zamontuje.
MiKO pisze:zasięg WiFi w mieszkaniu powinien być większy
jeśli masz duże mieszkanie, wiele pokoi to na jednym routerze będzie ciężko. W zależności od warunków można stosować dodatkowe punkty AP wifi lub tzw Range Extender
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... TL-WA854RE
lub
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... TL-WA850RE

Ale czego Ty potrzebujesz to ciężko z przekazanych od Ciebie informacji wywnioskować.
Co do wpływu wielkości routera na zasię wifi to ładnie to ujął key,

[ Dodano: 2014-01-05, 08:57 ]
MiKO pisze:czytaj ze zrozumieniem
Ale daj ludziom szansę Cię zrozumieć:
MiKO pisze:Router ma działać jako dodatkowy podczas wyjazdów,
MiKO pisze:większość czasu urządzenie będzie w domu
Jak to czytać ze zrozumieniem?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

MiKO pisze:Źle mnie zrozumiałeś...
Czytam. I wnioskuje ze nie masz zielonego pojecia o czym piszesz. Zero zrozumienia tematu.
MiKO pisze: B593 jest większych rozmiarów urządzeniem stacjonarnym, co za tym idzie musi mieć większą antenę WiFi.
Acha. Od kiedy z wielkosci opakowania mozna wywnioskowac ile jest produktu w opakowaniu?

Pomijajac ze wielkosc anteny przeklada sie zazwyczaj na zysk - im wieksza antena, tym czesto wiekszy zysk i tym samym wieksza geometryczna selektywnosc (kierunkowosc). Nie bez powodu w tego typu wynalazkach stosuje sie anteny 3dBi - w ten sposob nikt "utalentowany inaczej" nie zrobi nic glupiego. Czyli dokladnie odwrtonie niz to co sugerujesz w twoich wypocinach.
MiKO pisze:Nawet Matek451 pisał wcześniej o słabym zasięgu routerów MiFi...
Te urzadzenia sa przeznaczone do pracy blisko odbiornika - slaby zasieg wynika z tego, ze od pokrycia wazniejszy jest czas pracy na baterii. Jesli chcesz rozwiaznie stacjonarne, szedl bym w kierunku modemu podlaczonego do normalnego routera. Ale to tez juz bylo opisane.
kmy pisze: Range Extender
Zly pomysl.
Nie pomagam na PW.
MiKO
Użytkownik forum

Prosiłem tylko o pomoc w doborze routera, ale niestety niektórzy zamiast pomóc wolą sobie nabijać posty pisząc nie na temat. Miałem pierwotnie kupić MiFi więc prosiłem o pomoc w wyborze jednego z dwóch bardzo zbliżonych do siebie parametrami urządzeń. Urządzenie jak już na początku pisałem będzie również pracować w domu, podłączone do zasilania, ale też sporadycznie podczas wyjazdów. Matek451 zaproponował B593, którego początkowo nie brałem pod uwagę, stąd moje zainteresowanie tym routerem. Nie widzę najmniejszego problemu, aby zasilić B593 w samochodzie i zrobić z niego przenośny hotspot.
Nadal będę się upierał, że B593 będzie miał większy zasięg niż E5372 i ustawiony w centralnym miejscu w mieszkaniu, zasięg WiFi powinien być we wszystkich pokojach.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

MiKO pisze:Prosiłem tylko o pomoc w doborze routera
I ta pomoc dostales - musisz tylko przeczytac to co ludzi do ciebie pisza zamiast upierac sie i wymyslac bzdety.
MiKO pisze:Urządzenie jak już na początku pisałem będzie również pracować w domu, podłączone do zasilania, ale też sporadycznie podczas wyjazdów.
Celujesz w dwa zupelnie rozne zastosowania. To tak, jakbys szukal ciezarowki do wozenia piasku, ktora od czasu do czasu bedziesz jezdzil na wyscigach DTM. Tak sie nie da. Jak nie masz kasy na dwa rozwiazania, to zdecyduj co jest dla ciebie wazniejsze i kup sprzet, ktory nie bedzie mial zadnych kompromisow w glownym zastosowaniu. Z tego co wnioskuje z twoich postow to jednak praca w domu - a wiec router + modem.
MiKO pisze:Nadal będę się upierał...
Na to juz lekarstwa nie ma. Ale to ze sie upierasz, nie oznacza ze sie znasz i ze masz racje. Pomijajac ze nie czytasz tego co inni pisza.
Nie pomagam na PW.
hawkeye
Początkujący użytkownik forum

Post autor: hawkeye »

Hej,
Nie chcę zakładać kolejnego tematu więc podepnę się po ten.

Czy e5776 ma włączoną izolację klientów wifi? Jeśli tak to czy da się ją wyłączyć?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Zamierzam kupić ten router a nigdzie nie mogę tego się doszukać.

Pozdrawiam,
Howk
blacktube

Post autor: blacktube »

Cześć,to mój pierwszy post, dlatego jako nowy kot sierściuch kłaniam się grzecznie wszystkim, szczególnie nisko forumowym weteranom :D
Moje pytanie dotyczy obydwu wspomnianych urządzeń czyli 5776 i 5372. Czy działają tylko z ładowarką/zasilaczem, bez baterii ?
Do tej pory używałem podobnego modemu Samsunga, który jak dla mnie miał sporą wadę. Działał tylko z podłączoną baterią, która grzała się mocno i przez to puchła, w końcu musiałem ją wymienić ponosząc koszty.
Chodzi mi o to by urządzenie działało bez włożonej baterii a podłączone do ładowarki. Tak miałem z modemem Novatela mifi2372. Działał bez podłączone baterii, ale na ladowarce, baterię miałem na użytkowanie poza domem.
Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam.
LTEuser

Post autor: LTEuser »

blacktube pisze:Cześć,to mój pierwszy post, dlatego jako nowy kot sierściuch kłaniam się grzecznie wszystkim, szczególnie nisko forumowym weteranom :D
Moje pytanie dotyczy obydwu wspomnianych urządzeń czyli 5776 i 5372. Czy działają tylko z ładowarką/zasilaczem, bez baterii ?
Do tej pory używałem podobnego modemu Samsunga, który jak dla mnie miał sporą wadę. Działał tylko z podłączoną baterią, która grzała się mocno i przez to puchła, w końcu musiałem ją wymienić ponosząc koszty.
Chodzi mi o to by urządzenie działało bez włożonej baterii a podłączone do ładowarki. Tak miałem z modemem Novatela mifi2372. Działał bez podłączone baterii, ale na ladowarce, baterię miałem na użytkowanie poza domem.
Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam.
ważne pytanie, z routerem mr3040 mam tak, że w czasie używania z modemem lte podłączę ładowarkę to modem przestaje pracować - gdy pracuje z modemem 3G to podłączenie ładowarki nie przeszkadza

nie mam 5372 ale w instrukcji
http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... 1_2014.pdf
na 22 stronie czytamy ""Gdy router działa wyłącznie na zasilaniu z baterii ...""
tak więc można się domyślać , że praca przy podłączonej ładowarce jest możliwa
a czy bez baterii tego nie wiem
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie wiem jak to wygląda w przypadku Huawei, ale Sierra (AirCard 753S) może działać na zasilaczu, ale nie za szybko. ;) Dokładniej to przy włączeniu pobierania jakiegoś pliku, ogólnie jak łącze się rozpędza do max, niestety, ale router się wyłącza. Za słabe zasilanie (może mocniejszy zasilacz aniżeli ten 1000 mA, coś by dał. Tak czy inaczej musi działać na baterii dla stabilnego działania.
Podejrzewam, że w Huawei jest bardzo podobnie. Tym bardziej, że to sprzęt z LTE.

Z racji tego, że przerabiałem temat na łącze działające w domu proponuję kupić jakiś router stacjonarny. Bez baterii, z lepszym chłodzeniem.
Ostatnio zmieniony 2014-05-31, 17:28 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
dextroza

Post autor: dextroza »

Witam,

Panowie, na jaki transfer bezprzewodowy między urządzeniami można liczyć przy tym ruterku? Chcę, aby e5776 tylko dostarczał sygnał WLAN do właściwego rutera skonfigurowanego jako AP czyli de facto ma służyć jako modem LTE.

Pozdrawiam serdecznie
matek451
Guru bezprzewodowy

Na jednym urządzeniu ustawionym jako AP Client lub WISP będziesz miał tylko dostęp po LAN, do WiFi potrzebny dodatkowy AP lub G.DUO z dwoma radiami.
dextroza

Post autor: dextroza »

Matek,

Właśnie o to chodzi. E5776 daje sygnał a Asusa RTN66U chcę użyć jako repeater lub AP. Idealnym rozwiązaniem byłby port LAN w E5776, którego niestety brak. Chodzi mi głównie o to jaki najwyższy transfer można osiągnąć teoretycznie między tymi dwoma urządzaniami. E5776 to standard N...

Pozdrawiam
cegulla
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: cegulla »

Witajcie. Sorry, że odświeżam temat, ale mam okazję tanio kupić router Huawei E5372 - dwu miesięczny z gwarancją (posiada dowód zakupu, kupiony w play, więc gwarancja ważna ? ). Szukam taniego rozwiązania do internetu LTE w play. Router będzie używany w domu i ma zastąpić tp linka wr740n. Mam dwa kompy w domu, jeden bym podpiął za pomocą kabla usb do kompa a drugi z wifi. Czy zasięg sieci wifi tego routera będzie porównywalny do mojego obecnie ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

cegulla pisze:Router będzie używany w domu i ma zastąpić tp linka wr740n.
To pomyłka, nie nadaje się za bardzo do takiego zastosowania.
cegulla pisze: Czy zasięg sieci wifi tego routera będzie porównywalny do mojego obecnie ?
Będzie znacznie mniejszy.
Nie pomagam na PW!
cegulla

Tak właśnie myślałem, szkoda bo kosztuje on tylko 150zł. Za tyle to ja nawet nowego (lub prawie nowego) modemu LTE nie znajdę. A może da się za pomocą alternatywnego oprogramowania zrobić Clinenta z mojego TPLinka ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

cegulla pisze:A może da się za pomocą alternatywnego oprogramowania zrobić Clinenta z mojego TPLinka ?
Da się ale i tak pozostanie problem pracy routera (LTE) 24h/dobę.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Za taką cenę brałbym w ciemno.Nic nie tracisz. Na WR-740 instalujesz Gargoyle i konfigurujesz http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne ... rgoyle-pl/ Za szybko nie będzie ale popróbować możesz . jak nie będzie satysfakcjonująco to sprzedasz E-5372 i po bólu. Zyskasz nowe doświadczenia :) Ewentualnie E-5372 działa z MR-3420v2 na Gargoyle.
cegulla

wojteks pisze:Da się ale i tak pozostanie problem pracy routera (LTE) 24h/dobę.

Ten problem akurat u mnie nie jest problem bo takie urządzenia nie pracują ciągle non stop. Na noc pewnie będzie wyłączony a dopiero rano go odpalę by inni użytkownicy dali sobie rade z tym (bo nie koniecznie się na obsłudze tego znają) i do wieczora by podziałał.
matek451 pisze:[..]Za szybko nie będzie ale popróbować możesz.[...]

Co masz na myśli pisząc, że nie będzie za szybko ?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-12-01, 19:09 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-12-01, 19:09 przez cegulla, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

W tym trybie radio w WR-740 pracuje jako client tego E-5372 i dalej pracuje jako przekaźnik i nadaje po WiFi. Czyli prędkości będa przycinane o min. połowę. Jeśli nie chcesz aby WR-740 siał dalej po WiFi to wyłączysz funkcję Przekaźnik i masz AP Clienta z internetem tylko po LAN.
ODPOWIEDZ