Przedłużyć Orange czy inny operator?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mietek5
Użytkownik forum

Przedłużyć Orange czy inny operator?

Post autor: Mietek5 »

Korzystam teraz z internetu abonamentowego Orange 5GB + nielimitowane noce (24-8) za 43,- Lokalizacja Szczecin, łączność jest OK (no może wydaje mi się, że w nocy trochę przykręcają prędkość do 1 Mb/s)

Zbliża mi się termin umowy i na stronie Orange znalazłem oferty:
- 10GB + nielimitowane noce za 25,- i prędkość odpowiednio do modemu,
- lub 15GB + noce za 30,-
to wszystko w opcji 24 m-ce bez modemu

Właściwie to już nawet ten mniejszy pakiet jest dla mnie zupełnie wystarczający.
Ale ponieważ zorientowałem się, że Orange mami klientów, bo taka sama jest oferta dla nowych jak i dla kontynuacji, to właściwie zupełnie nie czuję się związany z nimi.
Tym bardziej jeszcze, ze zostałem przez Orange perfidnie oszukany przy próbie telefonicznego przedłużenia umowy... ale to już inna kwestia.

Moje pytanie na forum dotyczy samej oferty - czy w tym momencie jest dostępne u operatorów coś porównywalnego, może trochę korzystniejszego. Właściwie to tylko wchodzi w grę Plus i T-Mobile? Play odpada w mojej lokalizacji.

PS. Podpytuję się tutaj, bo klikanie na Orange mam opanowane i stronę znam, oferta Orange - przynajmniej w kwestii internetu - jest prosta. Natomiast co do innych operatorów to nad studiowanie www przedkładam praktyczne informacje z pierwszej ręki. Mogę uniknąć w ten sposób ukrytych albo niedopowiedzianych warunków, które mogą nieraz wywrócić do góry nogami wyobrażenie o ofercie :-/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Przedłużyć Orange czy inny operator?

Post autor: ja.michal »

Mietek5, cenowo Orange niestety wychodzi najkorzystniej.
Oferty na stronie są ok, ale przy 2 latach (jeśli chcesz przedłużać na tyle) z miejsca powinni ci dać 30% zniżki, a można walczyć i o 50%.
Na pewno więcej GB dostajesz przy przedłużeniu. Umowa też powinna być krótsza.

Dość marne masz te prędkości. Jaki masz obecnie modem i jaki zasięg? W Szczecinie modernizacja się zakończyła.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Wypowiedz umowę z Orange. Po wypowiedzeniu skontaktuj się z Działem Utrzymania. Ich oferty sa dużo korzystniejsze od tych ze strony i BOK. Zawieranie umowy bez modemu na dwa lata jest nierozsądne. Nigdzie nie uzyskasz korzystniejszej umowy od tej z DUK w Orange.
Awatar użytkownika
Mietek5
Użytkownik forum

Co do prędkości, to faktycznie nie miałem jeszcze nigdy tak szybko jakby wynikało z możliwosci modemu (Huawei E353) ale w porywach dochodziło do 10 Mb/s, przeciętnie jest 3-6 Mb/s. To mi w zupełności wystarcza.
Mam tylko wątpliwości co do nocnego transferu, który jest moim zdaniem jakoś tam ograniczany, ale co mogę w tej kwestii zdziałać. Weryfikowałem to spostrzeżenie ciągnąc w nocy duży plik przez abonament i przez prepaid. Na prepaid szło na maksa a "Szczęśliwe godziny" utknęły na 1Mb/s i tyle co wiem. Ale z kolei downloadery się jakoś przepychają przez te przewężenia przepływu, czyli daje sie z tym wytrzymać ;-)

Teraz w kwestii samego wybory oferty, to niby miało być tak jak piszecie. Coś tam lepiej przy wznowieniu (w warunkach bez modemu i na 2 lata). Tak uzgodniłem z taką tam telemarketerką, oferta nawet owszem, owszem - miało byc 21 GB + noce za 32,- tylko, że fakturę mi wystawili na 63,- czyli w sumie to jeszcze drożej niż w ofercie standardowej.
Jednak z własnego kilkuletniego doświadczenia wiem, że oszukiwanie mnie też jest standardem Orange.

Może to i jakiś pomysł z tym Działem Utrzymania... na razie poczekam jeszcze na odpowiedź Orange w sprawie oszustwa na mnie i puszczę to do UOiKK, bo to jest jednak w Orange wielkie szambo i psucie mojego nastroju, jeszcze na dodatek świątecznego, marnowanie czasu i pieniędzy, chociażby na telefony do BOKu. Widzę, że jak się nie będzie interweniować to będą oszukiwać coraz bardziej bezczelnie.

Ale to mimo wszystko nie zamyka sprawy ewentualnej zmiany operatora, gdyby ktoś wiedział o dobrych ofertach.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie rozróżniasz jak 99% ludzi w Polsce telefonicznego BOK od Działu Utrzymania Klienta u każdego z operatorów, Aby otrzymać ofertę z DUK trzeba koniecznie złożyć pisemne wypowiedzenie umowy na minimum miesiąc przed jej upływem. Jedynie to upoważnia do kontaktu z nimi. Większość ludzi tego nie robi więc nie ma dostępu do takiej oferty. Podobnie jest w twoim przypadku . Otrzymałeś standardową ofertę za 59,90 + 3 zł za szczęsliwe godziny czyli 15GB+40% limitu czyli razem 21GB. Dostałeś jakiś sprzęt, umowa na dwa lata czy rok? Taką ofertę bez sprzętu w umowie na dwa lata bez sprzętu można mieć za 12+3zł(Noce bez limitu)=15 zł po negocjacjach z DUK. Schemat postępowania przy przedłużaniu oferty jest jednakowy wobec wszystkich operatorów. Tylko realna groźba odejścia( wymówienie) pozwala uzyskać dobra ofertę. Bez negocjacji z DUK nikt nie da ci korzystnej oferty, życie jest brutalne
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mietek5, jeśli masz niemiłe doświadczenia w Orange to pewnie, że nie ma co zdrowia tracić i się męczyć. ;)

W ofercie tylko SIM (z tego co pozostało, bez Play) nieźle wypada Cyfrowy Polsat ze swoimi 12 GB dzień + 50 GB noc za 49,90 zł miesięcznie.
Potem Plus z 15 GB + 50 GB w nocy za 59,90 zł.
T-Mobile z 20 GB za 59,90 zł (ewentualna noc bez limitu to 9,08 zł miesięcznie).
Wszystko oferty bez modemu na 12 miesięcy.
oremi
Początkujący użytkownik forum

Post autor: oremi »

orange...
miałem preepaida od nich wszystko cacy... przez ponad rok, tylko wiadomo mało GB...
podpisałem umowę na 24 miechy taki tam skromny abo 3GB za 15 zł... starcza
ale podpisałem,... przeleciało 10 dni do zerwania umowy(umowa zawierana przez internet) i nagle się okazało że router zrywa połączenia po 1 minucie(wcześniej zapierdzielało, nic się nie działo)... a wiesz jak to się czasem potrafi łączyć mozolnie... na szczeście openwrt wgrałem i teraz router puszcza pingi na ip i nie zrwa mi połaczeń, bo tak... to jest normalnie szopka....
jak cię nic nie trzyma i nie chcesz się zbytnio wgłębiać w tematy zasięgu to weź z plusa czy tam z t-mobil.. w sumie miałem abo tylko w plusie przez ponad 2 lata, z tym że strasznie drogo chcieli... ale to już inna bajka, ale problemu z nimi nigdy nigdzie nie miałem :ok:
matek451
Guru bezprzewodowy

W CP oferta 15GB za 49,90 dla klientów TV SAT. Standardowo 59,90 dla wszystkich. Klienci TV SAT mają 10 z upustu lub 3-5GB dodatkowego transferu. Jeśli dużo pobierasz to PLUS i CP mają nocny limit 50GB i może ci nie wystarczyć. T-Mobile ma po modernizacji podobny zasięg jak Orange . Szkoda, że w twoim rejonie nie ma zasięgu LTE z Play, bo ich oferta ( limit 200GB na LTE) jest bezkonkurencyjna mimo ograniczenia prędkości, nawet na kartę można mieć do końca 2014 roku internet za niewielką kasę.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Fakt. Uruchomiłem teraz formularz zamówienia i dla nowych 59,90 zł. Nie ma to jak uczciwa, jednoznaczna informacja. :]
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

Mam bardzo duże zastrzeżenia do Orange, ale oferta 35GB+bezpłatne noce (00:00-08:00) za 45 zł/mc przy umowie na 24 m-ce bez modemu wydaje się dość ciekawa - http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html ... mając telefon stacjonarny możemy to mieć za 30 zł/m-c
Awatar użytkownika
Mietek5
Użytkownik forum

...jeśli masz niemiłe doświadczenia w Orange to pewnie, że nie ma co zdrowia tracić...
I tak, i nie.
Doświadczenie życiowe mnie nauczyło, że jeżeli spotykam się z bandytą to nie ja mam się za to karcić. To bandyta ma zostać ukarany. W tym przypadku jeżeli padłem ofiarą oszustwa ze strony przedstawiciela PTK Centertel, operatora Orange - to oni mają zostać ukarani za oszustwo. Jest instytucjonalna ochrona konsumenta w postaci chociażby UOKiK. Dalekie to i długie, i może nierychliwe ale to chyba jedyne co ludziom jeszcze zostało do obrony przed korporacjami.
I jeżeli w tym wszystkim oferta internetu bezprzewodowego jest dobra (może właśnie dlatego zdarza się spotykać z taką bezczelnością) - to jeżeli ta oferta jest dobra to ją biorę i używam przez kolejny okres, mimo że przy przedłużaniu nie ominęły mnie bardzo niemiłe i frustrujące sytuacje.
Nie rozróżniasz jak 99% ludzi w Polsce telefonicznego BOK od Działu Utrzymania
To fakt. No bo o tym niewiele mówi i właściwie tylko wśród wtajemniczonych. A w ogóle to jest zupełnie chore. Porównaj ofertę, którą mi oszukańczo zaserwowano z tym, co domniemywasz. To tak jak cena za prostytutkę w hotelu vs. w krzakach przy drodze... może niezbyt trafne porównanie, ale może też i nie o to chodzi, żeby coś porównywać. Oszusta należy powstrzymać i ukarać, a ofertę jeżeli jest dobra kupić za niewygórowaną cenę.

Szkoda, że jak piszecie nie ma nic porównywalnego w dostarczaniu internetu powietrzem. Chociażby to 15 GB + noce za 30,- jest dla mnie dobrą ofertą, nawet bez specjalnych zabiegów. Moja dotychczasowa umowa jest do połowy marca więc nawet mam czas dla skorzystania z Działu Utrzymania.
Jest jeszcze ta opcja wynikająca z łączenia ofert, ale akurat nic nie potrzebuję, w zupełności wystarczy mi "goły" internet.

Właściwie to wyszło na to, że moim pytaniem robię im reklamę :szok: Dobre sobie, robię reklamę swojemu prześladowcy :facepalm:
Ale może to i inni dostawcy powinni się trochę zreflektować zanim obudzą się z reką w nocniku. Z tego co zostało tutaj napisane jest duża różnica w zawartości/cenie ofert innych operatorów. Ale kit z tym, kto szuka ten znajdzie. Kto wchodzi dowolnego do salonu i pyta o najlepsza ofertę na świecie, ten sam się dobrowolnie wystawia "na odstrzał".
Póki co jak widać standardowa oferta Orange jest najlepsza, przy czym nie odnoszę sie tutaj do innych wariantów (modem/czas umowy) bo tego juz mi się nie chce porównywać. I tak już od kilku lat nie kupuję żadnej oferty z urządzeniem, tylko urządzenia kupuję na Allegro.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mietek5, nie napisałem, aby nie walczyć o swoje, ale jak nie pasuje ci żarcie w danej knajpie to do niej nie chodzisz, tracąc zdrowie i pieniądze.
Awatar użytkownika
Mietek5
Użytkownik forum

Jaaasne, Michał nie będziemy kruszyć kopii ;)
Idąc tym sposobem porównania, to główny problem jest w tym, że właśnie żarcie jest dobre, tylko obsługa strasznie chamska i jeszcze w szatni kradną. A kierownik bzyka kucharki w kantorku i na nic nie zwraca uwagi :/
Ale może i jest wyjście w takiej sytuacji. Po prostu brać danie na wynos... :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Z tymi ofertami przedłuzeniowymi to jest tak. Jeśli nie złożysz wypowiedzenia to nie zaproponują ci nic lepszego. Wychodzą z założenia , że jak się niczego więcej nie domagasz to jesteś zadowolony i nie proponują tańszej , lepszej oferty. Szczytem bezczelności jest niepoinformowanie o tym, że w twojej lokalizacji unowocześniono sieć i sprzedaż starej, wolnej usługi na dodatek bez wymiany modemu. Co za tym idzie ludzie korzystają ze starych modemów np. bez obsługi UMTS900 i nie maja dostępu do 3G. Jeśli chodzi o oferty z DUK to operatorzy GSM czy TV SAT ustalają kilka stopni negocjacyjnych. Najczęściej ludzie po otrzymaniu 1 stopnia są tak zadowoleni, że zgadzają się na niego nie mając świadomości , że można ugrać dużo więcej. Stąd zawsze powtarzam, wypowiadajcie umowy i później zaglądajcie na fora internetowe. Stąd można poznać najlepsze oferty i do nich dążyć w rozmowach z DUK. Nie mamy nic do stracenia, same zyski.Podsumowując w biznesie nie ma sentymentów , żaden operator nie da dobrej, tańszej oferty jeśli o nią nie zawalczysz. Cóż kasa, misiu kasa.....
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mietek5, każdy ma inne podejście w takich sytuacjach. Mi tam szkoda czasu i pieniędzy. ;)
matek451, operator chce zarabiać, a nie uszczęśliwiać na siłę klienta. Od dawna wiadomo, że najlepiej dla operatora jak klient bierze umowę bez sprzętu bo nie trzeba wtedy dotować (w pewnym sensie) tego sprzętu. Przy takiej samej umowie z i bez sprzętu ile zgarnie operator, a ile dostawca sprzętu?
blade1230
Początkujący użytkownik forum

Post autor: blade1230 »

Ja bez wypowiedzenia 3 miesiące przed końcem umowy wynegocjowałem 35gb + 14gb za przedłużenie + modem Huawei e3276-151 za 1zł. Umowa na 24 m-ce i będę płacił niecałe 45 zł miesięcznie. Mogłem spróbować negocjować 70gb + 40% za przedłużenie z urządzeniem w tej cenie. Ciekawe czy by przeszło.
uniu
Specjalista bezprzewodowy-junior

orange

Post autor: uniu »

matek451 pisze:Z tymi ofertami przedłuzeniowymi to jest tak. Jeśli nie złożysz wypowiedzenia to nie zaproponują ci nic lepszego. Wychodzą z założenia , że jak się niczego więcej nie domagasz to jesteś zadowolony i nie proponują tańszej , lepszej oferty. Szczytem bezczelności jest niepoinformowanie o tym, że w twojej lokalizacji unowocześniono sieć i sprzedaż starej, wolnej usługi na dodatek bez wymiany modemu. Co za tym idzie ludzie korzystają ze starych modemów np. bez obsługi UMTS900 i nie maja dostępu do 3G. Jeśli chodzi o oferty z DUK to operatorzy GSM czy TV SAT ustalają kilka stopni negocjacyjnych. Najczęściej ludzie po otrzymaniu 1 stopnia są tak zadowoleni, że zgadzają się na niego nie mając świadomości , że można ugrać dużo więcej. Stąd zawsze powtarzam, wypowiadajcie umowy i później zaglądajcie na fora internetowe. Stąd można poznać najlepsze oferty i do nich dążyć w rozmowach z DUK. Nie mamy nic do stracenia, same zyski.Podsumowując w biznesie nie ma sentymentów , żaden operator nie da dobrej, tańszej oferty jeśli o nią nie zawalczysz. Cóż kasa, misiu kasa.....
Czy te same zasady tyczą się też abonamentu na połączenia telefoniczne w orange? Np. mam umowe z orange SMArtPLAN MULTI za 69zł z telefonem. Czy po złożeniu wyp. moge liczyć na 50% upust na abo?
Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DiilGang »

Od 20 do 30 % rabatu + 2x więcej minut i jakiś rabat na telefon .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
grzesiek87
Użytkownik forum

Post autor: grzesiek87 »

Cześć!

Nie chcę zakładać nowego tematu, a ten jest podobny do mojego problemu.

Obecnie posiadam Orange Freedom Pro (4 lata) czyli CDMA, złożyłem już wypowiedzenie, umowa kończy się w połowie lutego.

W mojej okolicy pojawiły się nowe możliwości (nadal brak kabla) i myślę że warto z którejś skorzystać.

Obecnie posiadam axesstel mv610r + antena kierunkowa (najbliższy nadajnik około 12 km).

Miałem już ofertę przejścia na Orange Free Net: 2 lata, 49GB, 49zł, bez żadnego urządzenia.
Niby całkiem atrakcyjna, ale te 2 lata...

Moja lokalizacja to: Turośl/Trzcińskie

W pobliżu (2km) znajdują się nadajniki Orange, T-mobile oraz Plusa.
To co wyczytałem z mapy to:
Plus -> GSM900
Orange -> GSM900/UMTS900
T-mobile -> GSM900 - NetWorks

Mapki operatorów nie mówią zbyt wiele.

Chciałbym zadać parę pytań bardziej doświadczonym użytkownikom internetu mobilnego:

1. Która sieć ma teoretycznie szansę działać najlepiej w moim rejonie (download/upload/ping)?
Plus zapewne odpada z racji GSM900 tylko.
Orange ma UMTS900, czyli teoretycznie do 21Mb/s
T-mobile, czy Networks nie działa przypadkiem na UMTS 2100 i w HSPA+DC? Wydaje mi się że jest coś w tym miejscu pomieszane, no ale nie jestem znawcą tematu.

2. Może ma ktoś dostęp do innych informacji na ten temat?

3. Z działu utrzymania klienta orange otrzymam pewnie jeszcze jakąś kuszącą ofertę, jeżeli zostanę w orange to równie dobrze mogę korzystać z nadajnika T-mobile - NetWorks ?
Wyczytałem iż nadajniki w ramach NetWorks mają lepszą architekturę co może przekładać się na osiągane prędkości, jak w takim wypadku wymusić korzystanie z konkretnego BTS wiszącego na tej samej wieży?
Czy też może źle odczytuję mapkę (Orange i T-mobile mieli podobno połączyć swoje nadajniki jeżeli mnie pamięć nie myli)

4. Czy przy tak niewielkich odległościach do nadajników (2km), które w sumie widzę z okna pokoju na piętrze gdzie stałby modem/router zewnętrzna antena zmieniła by cokolwiek, czy jest sens?

5. Potrzebuję podzielić net na minimum 2PC (stacjonarka i notebook), mile widziane wifi. Za jakim przystępnym cenowo sprzętem się rozglądać aby wyciągnąć maksymalnie dużo z BTS'a ?
Ostatnio zmieniony 2014-01-15, 12:37 przez grzesiek87, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Turośli masz BTS UMTS900 NetWorks. Możesz z niego korzystać z HSPA+, prawdopodobnie bez anyeny przy tej odległości od BTS-a. O antenie pomyślisz ewentualnie po testach. Jesli chodzi o HSPA+DC to najbliższy BTS UMTS2100 NetWorks jest w Kolnie ul. Wojska Polskiego 89. Można by próbować się z nim łączyć za pomoca dobrej anteny kierunkowej na 2100MHz. Ale trudno wyrokować. Trzeba by sprawdzić jak daleko od ciebie sięga ten zasięg wymuszając na modemie UMTS2100 i testować zbliżając się do tego BTS-a. Dopiero wtedy można rozważyć zakup anteny. Oferta , która ci zaproponowano jest słaba,. Koledzy otrzymali z DUK po wypowiedzeniu umowy pakiet 49GB za 17,98 zł w umowie na dwa lata, do tego szczęsliwe godziny 0-8 za 2,99 zł i maja megaofertę. Trzeba dokupić modem np. E-3251( HSPA+DC) za 110 zł lub za około 200zł E-3276. W umowie ze sprzętem na dwa lata możesz mieć 49GB za około 63 zł( +2,99 szczęśliwe godziny. Do tego za 39 zł router z wbudowanym modemem( LTE, HSPA+DC) B-593 za 39 zł lub router MiFi E-5776 za 1 zł. Można też uzyskać zestaw składający się z B-593 i tableta Pentagram TAB 7.6 za 40 zł lub E-5776 z tym tabletem za 2 zł( tablet jest 7 calowy na czterordzeniowym RK3188 i tylko za 1 zł). Proponuje zawalczyc o zestaw B-593 z TAB 7.6 za 40 zł po czterech latach z CDMA należy ci sie jak bułka z masłem. Router B-593 rozwiąże twój problem z WiFi. Jeśli złożyłeś wypowiedzenie kontaktuj się z DUK i przedstaw swoje wymagania.
dexter18

Post autor: dexter18 »

grzesiek87, Witam. Co do BTS z których możesz korzystać to tak:

U siebie masz U900/T-Mobile.
Miejscowość Lipniki również T-Mobile/Orange. U900.
Miejscowości Grzęda/Łyse masz U900.
W miejscowości Kolno również masz U2100. 13 km do BTS.

Do miejscowości kolno jeśli chcesz korzystać z DC potrzebny będzie panel 17 dBi z Cybertecha.

Do U900 ATK-10/20 ale u siebie masz dość BTS więc starczy ATK-10.

Możesz sobie na strychu, w pokoju router+modem i masz wifi w domu. Stacjonarne podłączysz kablem a jak brakuje zasięgu np. na parterze do AP.
grzesiek87
Użytkownik forum

Dziękuję Wam za informację.

W takim wypadku HSPA+DC będzie trzeba sobie odpuścić, mieszkam w terenie zalesionym od strony nadajnika w Kolnie, (i tych dalszych również), musiałbym postawić naprawdę wysoki maszt.
Na szczęście brak jakichkolwiek przeszkód w komunikacji z bliskim BTS UMTS900 NetWorks który wskazał matek451, trzeba będzie się zadowolić HSPA+ na chwilę obecną.
Zależy mi też aby połączenie było w miarę stabilne, charakterystyka terenu (zalesiony), odległość (ponad 10km w linii prostej do innych BTSów) dają niewielkie szanse na zestawienie stabilnego połączenia.

Właśnie myśląc o stabilności wspomniałem o antenie, lecz myślę iż przy odległości 1,5-2km w linii prostej nie powinna robić różnicy. Ewentualnie później to sprawdzimy.

W takim wypadku przedłużając umowę w orange mogę korzystać z tego BTS nie ważne iż należy on według mapki do t-mobile (z tego co wiem orange i t-mobile scalają swoją sieć)?

Czy da możliwe jest iż na omawianej wieży znajdują się oddzielne nadajniki orange i t-mobile? Jeżeli tak, czy da się wymusić połączenie z konkretnym z nich (według mapy nadajnik networks należy do t-mobile)? Wyczytałem iż modernizacja sieci w ramach NetWorks polega na wymiany nadajnika na jeden dla T-mobile i Orange.

49GB + Huawei B593 + Pentagram TAB 7.6 w cenie 40 zł na dwa lata jest bardzo atrakcyjną ofertą.
Tak naprawdę nawet bez tabletu również by mi pasowała.

Znalazłem dwie odmiany routera, Huawei B593u-12 (czasem z przedrostkiem CPE) i Huawei B593s-22. Czy w naszych warunkach jest jakakolwiek różnica który z nich wybiorę (w orange i tak jest dostępny tylko ten drugi)?

Obecny Router stoi na górze i daje radę wiec zapewne i ten da.
dexter18

W takim wypadku przedłużając umowę w orange mogę korzystać z tego BTS nie ważne iż należy on według mapki do t-mobile (z tego co wiem orange i t-mobile scalają swoją sieć)?
Tak, bo to NetWorkS.
matek451
Guru bezprzewodowy

W ramach NetWorks Orange i T-Mobile maja wspólne BTS-y (anteny na nich) ale korzystają ze swoich częstotliwości. Nie istotne kto ma pozwolenie na ten w Turośli, nic nie wymuszasz . Orange ma swoje częstotliwości na tym BTS-ie i za ich pomocą się łączysz , to nie roaming. Ta oferta, (49GB+B-593+ TAB 7.60, sprzęt za 40 zł. Abonament z darmowymi nocami w wysokości 62,93 +2,99=65.92 zł jest do wywalczenia więc próbuj. Tablet jest wart 400 zł, router 500zł więc jest o co grać. Na razie nie myśl o antenie czy zasięgu. To sprawy na zaś, teraz skup się na ofercie, odbij sobie czteroletnie koszty na CDMA ;) (mało, drogo i wolno :dobani: ). Ten B-593 w Orange jest nowszą wersją( ma modem LTE do 150Mb/s).
grzesiek87
Użytkownik forum

Skąd bierze się cena 62,93 ?
Zaokrąglijmy to do 63zł.

Abonament za całe 24 miesiące wyniesie:
63zł x 24 miesiące = 1512zł
Mamy: 1512zł + tablet i router.

Jeżeli natomiast udałoby się wynegocjować tak jak wspomina matek451 kilka postów wyżej, czyli bez urządzeń za 17,98. zaokrąglijmy do 18zł, mamy:
18zł x 24 miesiące = 432zł

Różnica to: 1512zł - 432zł = 1080zł

1080zł > router + tablet

W takim razie jeżeli w obydwu przypadkach limit to 49GB, lepiej wyjdziemy negocjując ofertę bez urządzenia z niskim abonamentem.

Czy coś źle liczę?
matek451
Guru bezprzewodowy

Cena 62,93 jest to 70% ceny abonamentu 89,90( 0,7x89,90=62,93). Dostajemy 30% upustu. Przy ofercie bez sprzętu mamy upust 80% czyli płacimy 20% z 89,90 co daje 17,98. Oferty są porównywalne, sprzęt (router+tablet) na Allegro kosztuje 900-1000 zł. Oferta bez sprzętu jest korzystniejsza ale jeśli nie masz modemu to musisz liczyć się z zakupem minimum E-3251 za 110 zł czy E-3276( 200-250 zł) wszak nie posiadasz modemu 3G(LTE0. Do tego jeszcze router za 140 zł ( MR-3420v2). Wybór należy do ciebie.
grzesiek87
Użytkownik forum

Dało mi to do myślenia:
Huawei B593 ->500-600zł
E-3251 + MR-3420v2 -> 250zł

Tak naprawdę tablet bym i tak sprzedał na poczet opłat abonamentu gdyż go nie potrzebuję.

HSPA+DC i tak nie wykorzystam, gdyż brak takiego w mojej okolicy, a jeżeli będę chciał podłączyć antenę to pod E-3251 też mogę.

W przypadku gdyby kiedyś pojawiło się HSPA+DC, wymienię modem. Ale myśląc realnie, skoro nie zrobili tego teraz startując z NetWorks, nie zrobią tego zbyt wcześnie... A do tej pory kto wie, być może modemy z obsługą HSPA+DC potanieją.
Nawet gdybym miał zakupić w późniejszym czasie modem oferujący HSPA+DC, to pozostaje na to jakieś 300 zł + powiedzmy 50 zł ze sprzedaży E-3251.

Wydaje mi się iż przy wyborze tej opcji (wliczając nawet za jakiś czas zakup lepszego modemu) wyjdzie to około 100zł taniej.

Czy wybór kombinacji E-3251 + MR-3420v2 niesie za sobą jakieś problemy których nie uświadczę na Huawei B593?

Jeżeli nie, wybiorę właśnie tą opcję...
dexter18

grzesiek87 pisze:Czy wybór kombinacji E-3251 + MR-3420v2 niesie za sobą jakieś problemy których nie uświadczę na Huawei B593?
U mnie ten zestaw działa bez problemu. Mam wgrane gargoyle. Na czystym firmware od TP-Linka też działa.
grzesiek87
Użytkownik forum

W poprzednim poście popełniłem błąd pisząc iż będę potrzebował nowego modemu gdyby uruchomiono HSPA+DC, ten modem to obsługuje.
Więc tylko w przypadku LTE zmiana będzie konieczna.
A na LTE myślę że jeszcze dłuuuuugo poczekam.

dexter18 nie masz więc żadnych problemów z wydajnością, czułością, etc?
Podłączyłeś może antenę zewnętrzną i wiesz jak to działa?
Jak daleko masz do BTS, czy są jakieś przeszkody?

Dużo pytam, ale chcę wybrać jak najlepiej :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

grzesiek87 pisze: Właśnie myśląc o stabilności wspomniałem o antenie, lecz myślę iż przy odległości 1,5-2km w linii prostej nie powinna robić różnicy. Ewentualnie później to sprawdzimy.
Robi i to dużą. Antena kierunkuje sygnał.

NetWorks! to sieci T-Mobile + Orange.
Pozwolenia są na sprzęt czyli jeśli jest pozwolenie dla Orange to T-Mobile również tam jest i odwrotnie.
Częstotliwości GSM i UMTS2100 są niezależne.
Częstotliwość UMTS900 jest wspólna dla obydwu operatorów.
ODPOWIEDZ