Proszę o pomoc w doborze anteny i modemu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Proszę o pomoc w doborze anteny i modemu
Witam,
Raz na jakiś czas jadę na wieś, w której nikt nie ma zasięgu. Chciałbym pograć w grę World of tanks. Dom, w którym chcę odbierać neta ma położenie GPS: 53.788952 21.767006. Wioska to Suchy Róg.
1. Czy jest możliwe osiągnięcia zasięgu pozwalającego na grę?
2. Jaki sprzęt powinienem kupić? antena? modem? (będę grał na laptopie toshiba L670)
3. Jaki wybrać sposób zapłaty za internet ,żeby było ekonomicznie? (jestem tam kilka razy w roku)
z góry dziękuje za odpowiedzi.
Raz na jakiś czas jadę na wieś, w której nikt nie ma zasięgu. Chciałbym pograć w grę World of tanks. Dom, w którym chcę odbierać neta ma położenie GPS: 53.788952 21.767006. Wioska to Suchy Róg.
1. Czy jest możliwe osiągnięcia zasięgu pozwalającego na grę?
2. Jaki sprzęt powinienem kupić? antena? modem? (będę grał na laptopie toshiba L670)
3. Jaki wybrać sposób zapłaty za internet ,żeby było ekonomicznie? (jestem tam kilka razy w roku)
z góry dziękuje za odpowiedzi.
Re: Proszę o pomoc w doborze anteny i modemu
Po pierwsze napisz jakim dysponujesz budżetem tak na początek. W miejscowości Tuchlin masz maszt T-Mobile. Z miejscowości Mikołajki, możesz mieć zasięg Plusa na U900. W T-Mobile na U2100. Masz jakiś smartfon by sprawdzić ew. zasięg ? Czy możesz od kogoś pożyczyć modem np. E3131 ????
-
- Stały użytkownik forum
W takim razie w grę wchodzi jedynie prepaid. Abonament po prostu by się marnował.raducho85 pisze:(jestem tam kilka razy w roku)
Najkorzystniejsze wydaje się być sciągnięcie karty z znanego portalu aucyjnego.
6gb ważne rok. Koszt ~50zł.
Jeżeli gra będzie aktualizowana na innym łączu to powinno starczyć na te kilka razy w całym roku ważności.
Zasięg powinien być dość mocny nawet bez anteny.
Sprawdzałeś ? Wiesz chociaż gdzie on mieszka i o jego ukształtowaniu terenu ?marcinek243 pisze:Zasięg powinien być dość mocny nawet bez anteny.
-
- Stały użytkownik forum
Może nie mocny ale co najmniej stabilny. Z podanych współrzędnych GPS jest to ~1km do u2100/900 t-mobile/orange w Tuchlinie. Troche lasu chyba nie zrobi problemu. Co najwyżej będzie musiał modem zawiesić na oknie lub skorzystać z u900 

-
Budżet jest taki ,żeby się dało grać ale jak najmniej chcę zapłacić :-D Przeglądałem ceny sprzętu na necie to myślę za 300-350 starczy (bez routera). Mierzyłem odległość na mapce z tego forum i do Tuchlina jest 5km w linii prostej (do nadajnika). Mam nokię E7 i zasięg jest padaczka, tam jest nawet ciężko zadzwonić i mieć dobrą jakość rozmowy. Ostatnio próbowałem jakimś modemem z blueconnecta się połączyć i miałem 3 kreski ,ale zamulał i ping powyżej 250.
Odnośnie ukształtowania terenu to na drodze do Tuchlina jest w połowie drogi spore wzniesienie. Myślałem o wycelowaniu lepszej anteny w Dybowo-Tałty wtedy odległość 10 km ,ale tylko nad jeziorem.
Jak uzyskać najniższy ping? Jaki modem i antenę kupić? co to za różnica u900 czy u2100 ?
dzięki za rade z tym pakietem 6gb na rok - na pewno się przyda!
Odnośnie ukształtowania terenu to na drodze do Tuchlina jest w połowie drogi spore wzniesienie. Myślałem o wycelowaniu lepszej anteny w Dybowo-Tałty wtedy odległość 10 km ,ale tylko nad jeziorem.
Jak uzyskać najniższy ping? Jaki modem i antenę kupić? co to za różnica u900 czy u2100 ?
dzięki za rade z tym pakietem 6gb na rok - na pewno się przyda!
No więc nigdy nie wiadomo jak to bywa w kwestii zasięgu, nie ma co polemizowaćmarcinek243 pisze:Może nie mocny ale co najmniej stabilny. Z podanych współrzędnych GPS jest to ~1km do u2100/900 t-mobile/orange w Tuchlinie. Troche lasu chyba nie zrobi problemu. Co najwyżej będzie musiał modem zawiesić na oknie lub skorzystać z u900

Takie pingi to na EDGE. Jaki miałeś modem ?raducho85 pisze:Ostatnio próbowałem jakimś modemem z blueconnecta się połączyć i miałem 3 kreski ,ale zamulał i ping powyżej 250
Trzeba podjechać pod nadajnik i wymusisz pasmo u900 jak i u2100. Ocenisz pingi/transfery i wtedy możesz działać. Jeśli chcesz możesz zainwestować w E3251 obsługuje oba pasma ale ma DC. Wtedy transfery 2xHSPA+. Przykładowo na E3131 miałem max 5Mb/s a na E3251 miałem nawet i 13 Mb/s.raducho85 pisze: Jak uzyskać najniższy ping? Jaki modem i antenę kupić? co to za różnica u900 czy u2100 ?
[ Dodano: 2014-01-07, 18:10 ]
Dobre anteny nowe z Cybertechu zmieścisz się w 150 zł na spokojnie, reszta zostaje na modem.Odnośnie ukształtowania terenu to na drodze do Tuchlina jest w połowie drogi spore wzniesienie. Myślałem o wycelowaniu lepszej anteny w Dybowo-Tałty wtedy odległość 10 km ,ale tylko nad jeziorem.
-
Próba ,która się odbyła była na modemie ZTE MF637 bez anteny. Załóżmy ,że kupie antenę i modem E3251. Gdzie wycelować antenę i jakiego operatora kartę kupić. jak wymusić pasmo u900 i u2100? Trzeba koniecznie jechać do Tuchlina? Antenę to jaką konkretnie? Czym się różnią pasma u900 i u2100 ?
-
- Guru bezprzewodowy
Modem M637 nie nadaje się do testów . Nie obsługuje UMTS900 więc prawdopodobnie łączyłeś się z 2G/EDGE. Na nim możesz łączyć się jedynie z UMTS2100 a w takim terenie na dystansie 5km bez anteny mogą być problemy. Na UMTS900 jeśli BTS NetWorks Tuchlin UMTS900 działa nie powinno być problemów. Musisz zacząć od zakupu modemu , najlepiej z obsługą HSPA+DC i UMTS900. Najtańszy E-3251 z Orange to 110z. Jeśli internet pre-paid to czy myślałeś o Play. Ewentualnie pozostaje jeszcze darmowy internet Aero2 na UMTS900. Pasma UMTS900 i UMTS2100 różnią się częstotliwością. zgodnie z prawami fizyki im większa częstotliwość tym mniejsza dł. fali i mniejszy zasięg. Dlatego BTS-y UMTS900 maja większy zasięg i sa stosowane poza miastami. To tak z grubsza oczywiście.
-
Ok kupię E-3251. Jaką antenę do tego kupić? Gdzie ją wycelować i jakiego operatora zasięg będzie najmocniejszy? Czy będę musiał jakąś skomplikowaną konfigurację wykonać? Gdzie dostanę kabel do anteny? Na wypadek gdybym potrzebował przedłużyć.
Nie ma sensu przedłużać kabla antenowego bo wtedy są większe straty i nijak ma się to do zysku anteny. Kupując antenę w Cybertechu masz możliwość wybrania odpowiedniej długości kabla. W zależności od pasma musisz wybrać antenę z którym się łączysz.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Antenę kupuje się na końcuraducho85 pisze:Jaką antenę do tego kupić?
Tego Ci nikt nie powie na odległość Musisz sam zrobić testyraducho85 pisze:jakiego operatora zasięg będzie najmocniejszy
Kabel musi być możliwie najkrótszy Standardowe 10m powinno wystarczyćraducho85 pisze:Gdzie dostanę kabel do anteny?
Z racji że masz najbliżej do masztu Orange to proponowałbym abyś zaczął od tego operatora Kup jakiś starter z pakietem na allegro i sprawdź jaki masz zasięg w domu na obu pasmach i jakie są prędkości w pobliżu BTSa też na obu pasmach Od tego będzie zależało czy i jaką masz kupić antenę
Dodam od razu że w Orange na prepaidzie predkości są dużo słabsze niż na abonamencie
-
To wszystko jest tak zawiłe, że mi się odechciewa. Właśnie na to liczyłem, że ktoś mi powie bez jechania tam jakie kupić sprzęty i jakiego operatora kartę.
-
- Guru bezprzewodowy
Nikt z nas nie ma szklanej kuli i nie odpowie ,który operator w twojej lokalizacji będzie najlepszy. W mobilnym zależy to od wielu czynników. Twoje zachowanie żywcem przypomina ludzi, którzy idą do salonu biorą to co im wciska konsultant. Później płacz i lament, nie działa. Dlatego proponujemy zakup modemu i testy. Trochę wysiłku pozwoli uniknąć błędów.
-
Jak się robi te testy?
Jedź pod BTS i wymuś obie częstotliwości. Sprawdź transfer ping. Wtedy wybierz antenę.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Kupujesz kartę i sprawdzasz zasięg i prędkości w domu i w pobliżu BTSa Najlepiej na obu pasmach Jeszcze lepiej jak zrobisz to o różnych porach dniaraducho85 pisze:Jak się robi te testy?
Jeśli testy wypadną pomyślnie to możesz pomysleć o np. abonamencie u tego operatora
To w twoim interesie jest sprawdzenie jak chodzi internet zanim coś postanowisz na dłużej
[ Dodano: 2014-02-04, 11:12 ]
Akurat pod BTSem nie dobierzesz antenydexter18 pisze:Jedź pod BTS i wymuś obie częstotliwości. Sprawdź transfer ping. Wtedy wybierz antenę.
Pod stacją robi się test prędkości na obu pasmach a antenę się dobiera do wybranego pasma gdy w domu jest jest słaby zasięg
-
Będę tam dziesiątego lutego. Jakiś program potrzebuje do testowania tego? Czy tylko sprawdzam ile kresek jest? PING to rozumiem, że z serwerem gry w którą chcę grać. To akurat wiem bo czasami jak laguje gra to sprawdzam w domu pinga. Gdzie i jak wymusza się pasmo?
Pobierz sobie program z forum Top_netinfo. W nim możesz wymusić częstotliwości. Tam sprawdzisz zasięg w dBm.
- wojteks
- *** Administrator ***
Usunąłem nadmiarowe "Pomógł", na tym forum w danym temacie można dać jednemu użytkownikowi tylko jeden punkt "Pomógł".
Nie pomagam na PW!
-
Jaki modem jeszcze mogę użyć? E3251 jest tylko kilka na całym allegro....
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ja polecam E398 Możesz też spróbować E3276raducho85 pisze:Jaki modem jeszcze mogę użyć?
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chcesz korzystać z HSPA+DC NetWorks w Orange to wyboru nie masz wielkiego http://allegro.pl/modem-huawei-e3251-dc ... 98054.html lub http://allegro.pl/modem-usb-huawei-e325 ... 59518.html Ewentualnie droższe modemy z LTE/HSPA+DC np. E-3276 ale tutaj ceny od 200zł.
-
Cześć 
Dawno mnie nie było. Przepraszam że odkopuję taki stary temat. Miałem kłopoty w pracy a co za tym idzie z kasą ale już jest ok. Powraca temat internetu w wiosce Suchy Róg. Ponieważ minęło sporo czasu może są jakieś nowe rozwiązania? Zależy mi na tym aby nie jeździć tam 10 razy i testować coś za każdym razem bo prędzej tam kablówkę założą niż znajdę idealne rozwiązanie.
Muszę kupić modem i antenę, zdecydowałem się na PLAY bo dostałem 10 starterów za darmo
Mapa play pokazuje że Suchy róg jest w zasięgu 4G HSPA+ (na zewnątrz) czy to znaczy że jak wystawię antenę za okno to będzie ok? W sumie to nawet na tym badziewnym modemie gra(wot - przypomnę) się odpaliła tylko, że ping był wysoki.
Czy 4G HSPA+ wystarczy do gry bez opóźnień?
No i pytanie co kupić? Jaka antena i jaki modem. Budżet JAK NAJTANIEJ.

Dawno mnie nie było. Przepraszam że odkopuję taki stary temat. Miałem kłopoty w pracy a co za tym idzie z kasą ale już jest ok. Powraca temat internetu w wiosce Suchy Róg. Ponieważ minęło sporo czasu może są jakieś nowe rozwiązania? Zależy mi na tym aby nie jeździć tam 10 razy i testować coś za każdym razem bo prędzej tam kablówkę założą niż znajdę idealne rozwiązanie.
Muszę kupić modem i antenę, zdecydowałem się na PLAY bo dostałem 10 starterów za darmo

Mapa play pokazuje że Suchy róg jest w zasięgu 4G HSPA+ (na zewnątrz) czy to znaczy że jak wystawię antenę za okno to będzie ok? W sumie to nawet na tym badziewnym modemie gra(wot - przypomnę) się odpaliła tylko, że ping był wysoki.
Czy 4G HSPA+ wystarczy do gry bez opóźnień?
No i pytanie co kupić? Jaka antena i jaki modem. Budżet JAK NAJTANIEJ.
-
- Stały użytkownik forum
4G w Play to juz LTE spokojnie starcza do gry w WOT-a , modem to 3372Hilink antena cybertecha LTE dual 15dBi
- wojteks
- *** Administrator ***
Huawei b683 jeżeli to ma być do stacjonarnego użytku i bez LTE.raducho85 pisze: Budżet JAK NAJTANIEJ.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
O zasięgu LTE jakiegokolwiek operatora w takiej lokalizacji to może pomarzyć. W Play zasięg 3G zapewnia BTS UMTS900 z Orzysza, ul. Wojska Polskiego 134. Blisko nie jest,potrzebna antena na 900MHz . Modem wystarczy E-3131 jak ma być tanio. Do niego antena http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html , kabel do 10mi konektor http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niestety nie. Wg definicji Playa 4G to HSPA+, a LTE to 4G LTE.amrowek pisze:4G w Play to juz LTE