Co wybrać: PCMCIA ZTE MF330 czy Option GlobeSurfer ICON

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
morski
Początkujący użytkownik forum

Co wybrać: PCMCIA ZTE MF330 czy Option GlobeSurfer ICON

Post autor: morski »

Witam wszystkich
Niebawem dobiega końca moja umowa z Orange i zastanawiam się jaki sprzęt teraz wybrać a mianowicie: karta modemowa PCMCIA ZTE MF330 czy modem USB Option GlobeSurfer ICON.
Posiadam komputer stacjonarny z dołożonym czytnikiem kart PCMCIA i jak do tej pory (prawie 2 lata) śmiga z SE gc85 bez żadnego problemu (150-200 kb/s) oczywiście z antenom zewnętrzną 5dbi ale jest to jednak kombinacja i nie wiem jak to będzie z kartą MF330 czy będzie chciała współpracować a z kolei do modemu Option zalecany jest port USB 2.0 a u mnie jest 1.1

Proszę o podpowiedź
gc85
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Co wybrać: PCMCIA ZTE MF330 czy Option GlobeSurfer ICON

Post autor: sardo nunspa »

A co Ci przeszkadza GC 85 jak działa to nie naprawiaj :wink: . Możesz wziąć modem i odsprzedać gdy się okaże że nie będzie działał i dalej jechać na GC85.
Problem z USB 1.0 możesz rozwiązać dokupując adapter PCI to USB 2.0 Znalazłem na allegro za 16 złociszy, a są i tańsze
Latka lecą...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

sardo nunspa pisze:A co Ci przeszkadza GC 85 jak działa to nie naprawiaj :wink: .
...święta prawda...

A w przypadku modemu USB Option GlobeSurfer ICON - nie przeszkadza mu USB 1.1 Urządzenia spełniające warunki tej specyfikacji mogą pracować z prędkościami 1.5 Mb/s (0.1875 MB/s) lub 12 Mbit/s (1.5 MB/s)
co w zupełności zaspokoi "gardło" modemu...
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

jak widzicie kolega jest z warszawy więc przyda mu się coś z HSDPA i UMTS, a nie tylko EDGE
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

no dokładnie...szkoda sprzedawać niech korzysta z czegoś co troche szybciej poleci :)
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
ODPOWIEDZ