Co potrzebne aby rozdzielic sygnal

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
alvaro
Początkujący użytkownik forum

Co potrzebne aby rozdzielic sygnal

Post autor: alvaro »

Witam. P osiadam net radiowy.Nie stety nie jestem znawca wiec przedstawiam zdjecia co mam.Antena jest zamontowana z boku domu nastepnie idzie przewod do jakiejs puszki nastepnie do takiego gniazdka jak od telefonu wdomu do ktorego podlaczony jest zasilacz nastepnie do mojej karty sieciowej na plycieglownej w kompie.Ale przejdzmy do sedna sprawy.Chce podzielic sygnal od netu jak zadzwonilem do mojeog dostawcy to powiedzial ze moge zrobic to tylko z ich sprzetek i koszty jego wynajmu to 180zl lub 240 po wifi.Czy to prawda czy mnie w bambusa robia.Chcialem podzieli sygnal netu i puscic kablem do tunera satelitarnego nokia dbox2.poradzcie panowie.

http://images21.fotosik.pl/405/8c9012f6178e9a9b.jpg
http://images13.fotosik.pl/72/6834cd9f4373981e.jpg

--
Ze zdjęć zrobiłem linki, ponieważ nie każdy musi je oglądać, a są obszerne
Moderator-> Fanta
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Co potrzebne aby rozdzielic sygnal

Post autor: Jaco »

Tyle tematów o dzieleniu sygnału i jeszcze kolejny. Zacznij od ObrazekSzukaj tematów na forum .
alvaro

Ale ja nie wiem cyz mam aces pointy itp czy potrzebny mi router czy switch poza tym moj dostawca powiedzial ze tylko na ich sprzecie bedzie chodiz a opcji szukaj uzywalem inic tam nie znalazlem co by odpowiedzialo na ten temat..
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

A do FAQ zaglądałeś?!
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco

Masz w końcu AP bo na to wygląda na tym uchwycie choć dobrze nie widać. Czy w tym AP masz tylko jedno gniazdo do LAN? Czy kilka.
alvaro

Nie ma pojecia jeden kabel z tego wychodzi do tego gniazdka z zasilaczem.
Awatar użytkownika
Jaco

A więc masz AP ustawionego w trybie klienta.Czy jak zakładali ci neta nie widziałeś co tam jest w środku.Możesz tam zajrzeć ? Jeśli nie to twój dostawca zabezpieczył się abyś nie mógł użyczyć neta innym osobą bez jego zgody dlatego proponuje ci swoje urządzenia.Choć nie wiadomo co jest tam w środku.Sam tu bez jego zgody nic nie zrobisz.
alvaro

W sumie moz jakos lukne co tam jest w srodku i wam wysle zdjecia, Czyli zaden router czy cos takiego nie poimoze mi??
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wikara »

To skoro ty jesteś zielony w tym temacie to idż do tego gostka który ci to wszystko zakładał i montował ,on powinien wiedzieć wszystko o twoim sprzęcie,jaki router i ile ma wyjść Rj45 i wtedy bedziesz wiedział co dalej robić i czy możesz rożdzielić sygnał do tunera,i oczywiście odpowiednia konfiguracja...A jesli już tak chcesz bardzo to odkręć puche i zobacz ile wejść i napisz...
alvaro

zadzwonilem do mojeog dostawcy to powiedzial ze moge zrobic to tylko z ich sprzetek i koszty jego wynajmu to 180zl lub 240 po wifi.Czy to prawda czy mnie w bambusa robia.Chcialem podzieli sygnal netu i puscic kablem do tunera satelitarnego nokia dbox2.poradzcie panowie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Fotek jeszcze nie widziałem, ale jeżeli tam masz jakiegos AP w trybie Client, czyli APC, to jak to podzielić jest tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7011
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

koszt wynajmu - jak rozumiem jednorazowy ?

Jedna strona medalu :
Najprostszy router kosztować Cię będzie około 100-150 zł, jak znam życie dostawca internetu max utrudnia podział więc trzeba się spodziewać co najmniej blokady po MAC adresach, ewentualnie TTL. Tak więc router musi mieć opcję klonowania MAC adresów i dobrze by było żeby sobie radził z podbiciem TTL. Do tego musisz jeszcze trochę czasu poświęcić na konfigurację - wszystko jest w internecie ale trzeba troszkę poszukać i poczytać :).

Druga strona medalu:
Wiadomo że każdy chce zarobić i te 180/240 zł to jest urządzenie plus usługa konfiguracji plus marża - z jednej strony nie masz go na własność. Z drugiej jednak strony jeżeli zamierzasz długo korzystać z usług tej firmy może to być względnie opłacalne np. w momencie awarii (jakieś przepięcie podczas burzy ect.) masz za przeproszeniem "w nosie" gwarancję serwisu ect. dzwonisz do firmy i mówisz nie działa - proszę tak zrobić żeby działało :). Tak samo nie wnikasz w konfigurację, przychodzi firma podłącza konfiguruje jak chcesz a Ty nie wnikasz jak oni to robią.
Oczywiście zakładamy że te kwoty co podałeś są jednorazowe i nie będzie trzeba płacić jakiś dodatkowych opłat co miesiąc, no i planujesz dłuższy okres mieć u nich internet.

Decyzja należy do Ciebie :).
alvaro

W sumie racja ale 180 za dzierzawe sprzetu to sporo
Awatar użytkownika
Borg

alvaro pisze:W sumie racja ale 180 za dzierzawe sprzetu to sporo
Zawsze możesz kupić i konfigurować samemu :), jak Ci się uda będzie satysfakcja i parę zł w kieszeni.
Awatar użytkownika
Jaco

Borg pisze: jak Ci się uda będzie satysfakcja
A jak nie to znów będziemy czytać twoje posty w tytule POMOCY :lol:
Awatar użytkownika
Borg

Jaco pisze:A jak nie to znów będziemy czytać twoje posty w tytule POMOCY :lol:
Tego nie chciałem pisać żeby kolegi na starcie nie zniechęcać 8) . Grunt to pozytywny myślenie :wink: .
Awatar użytkownika
Jaco

Borg pisze:Tego nie chciałem pisać żeby kolegi na starcie nie zniechęcać 8) . Grunt to pozytywny myślenie :wink: .
Jestem tego samego zdania.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jaco pisze:A jak nie to znów będziemy czytać twoje posty w tytule POMOCY :lol:
PO to wszak jesteśmy by pomagać 8) :lol:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ