Dzielenie netu - po kablu TAK po WIFI NIE? Gdzie problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nooldor
Początkujący użytkownik forum

Dzielenie netu - po kablu TAK po WIFI NIE? Gdzie problem

Post autor: nooldor »

Witam,

Mój problem wygląda następująco:
Internet z sieci TOYA poprzez modem połączony kablem (do gniazda WLAN) ----> z routerem TP LINK TL-WR340G v2.21 ----> router daje sygnał WIFI na cały dom i do laptop1 (system:windows 7), nazwa sieci jest widzialna na laptop2 (windows XP) jednak po kliknięciu connect i wpisaniu hasła nie udaje się połączyć (nie ma żadnego komunikatu błędu).
Jeśli połączymy router kablem z laptop2 - internet działa na obu kompach (laptop1 przez wifi a laptop2 przez kabel).
Jednak chcemy mieć net "bez kabli" czyli na obu laptopach przez WIFI.
Postępowałem (klonowanie mac) zgodnie z instrukcją:
LINK
jednak bez rezultatu. Zauważyłem też że jak klonuje mac to adresy mac są takie same przy połączeniu tylko router ---kable--lapop1 (odłączony modem)
natomiast jak mam: modem ---- kabel --- router----laptop1 to już mam różne mac'i.
Jestem wdzięczny za pomoc!

[laptop1 to laptop mojej współlokatorki więc nie mogę go po prostu zająć na parę godzin, porobić screeny itd. dziewczyna też chce popracować ;-) ]
Ostatnio zmieniony 2014-01-12, 01:20 przez nooldor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dzielenie netu - po kablu TAK po WIFI NIE? Gdzie problem

Post autor: wojteks »

nooldor pisze:windows XP
Ma SP3? Czy ten laptop łączy się z innymi sieciami WiFi?
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

nooldor pisze:wpisaniu hasła nie udaje się połączyć (nie ma żadnego komunikatu błędu).
Poprosze o wydruk z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>/all.
nooldor pisze: internet działa na obu kompach (laptop1 przez wifi a laptop2 przez kabel).
Poprosze o wydruk z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>/all z obu kompow w tej sytuacji.
nooldor pisze:Postępowałem (klonowanie mac) zgodnie z instrukcją:
Po co? Clonowanie MAC jest potrzebne tylko jesli ISP przypisuje usluge do danego MAC. U ciebie router dziala, a to co sie dzieje wewnatrz sieci nie jest widziane przez ISP.

Stawiam na filtr MAC na routerze albo kiepsko skonfigurowany firewall.
Nie pomagam na PW.
Bolas
Użytkownik forum

Post autor: Bolas »

nooldor pisze:interent z sieci TOYA poprzez modem połączony kablem (do gniazda WLAN)
... do gniazda WAN. WLAN to inaczej WiFi. Z tym klonowaniem adresów MAC z poziomu routera daj sobie spokój to jest potrzebne w zupełnie innej sytuacji, a do tego zamiana adresów (klonowanie MAC) następuje po stronie WAN czyli router - modem a nie WiFi - komputer.
Też bym postawił jak w posicie wojteks-a na SP3, posiada?
ODPOWIEDZ