Prośba o pomoc w wyborze dostawcy

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bienio191
Początkujący użytkownik forum

Prośba o pomoc w wyborze dostawcy

Post autor: bienio191 »

Witam wszystkich,

Od dłuższego czasu zamierzam zmienić dostawcę internetu ze względu na niezadawalającą jakość działania. Obecnie korzystam z usłuig lokalnej firmy, która w cenie 69 zł / msc oferuje mi bezprzewodowy internet 2,5 Mb/s bez limitów, jednak rzeczywiste osiągi sieci stanowią może 1/3 nominalnej prędkości, dodatkowo internet często przerywa itd itp. Czara goryczy się przelała, nie mam możliwości podłączenia tradycyjnego, kablowego internetu, zwróciłem więc swoją uwagę ku internetowi mobilnemu.

Mieszkam w Nowym Dworze Mazowieckim, a dokładnie w Modlinie Starym (20°41'59.50'' E, 52°26'53.89'' N) i poszukuję dobrego internetu mobilnego (Plus, T-Mobile, Orange, Play). To na czym mi zależy to możliwie wysoka jakoś połączenia i komfortowe przeglądanie stron internetowych, oglądanie streamów wszelkiej maści. Trochę też ściągam, dlatego jak znalazł byłby pakiet z dodatkowym, wysokim limitem nocnym. Wygodne granie przez sieć byłoby mile widziane, ale jestem w stanie zaakceptować fakt, że może być z tym ciężko w przypadku internetu mobilnego.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze dostawcy uwzględniając moje miejsce zamieszkania. Chciałbym wybrać optymalnie - dodam również, że jeżeli koszty będą akceptowalne i poprawi to komfort użytkowania internetu, to jak najbardziej rozważę kwestię zamontowania anteny zewnętrznej, np. na kominie swojego domu. Nie planuję też zabierania "łącza" ze sobą w jakiekolwiek podróże, ma to być typowy internet domowy dla wielu urządzeń.

I jeszcze jedni pytanie, domyślam się, że w przypadku sieci mobilnych nie ma co liczyć na publiczne (i najlepiej stałe) IP?

Będę zobowiązany za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Łukasz
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Prośba o pomoc w wyborze dostawcy

Post autor: matek451 »

W twojej lokalizacji masz szerokie możliwości wyboru. Jesli chodzi o LTE1800 to jesteś w zasięgu LTE Plusa i CP. Minusem, że obydwie mają nocny limit w wysokości 50GB. Plus to niewliczanie w limit dzienny stron www( abonament od 59,90 15GB) i w drogich abonamentach Iplii i YT. Kolejny operator czyli Orange na twoim terenie modernizuje sieć w ramach NetWorks . Ma też pozwolenia na LTE1800. Play oferuje usługę 3G i na koniec T-mobile tez modernizuje sieć w ramach NetWorks. Ci trzej operatorzy maja bezpłatne lub płatne noce bez limitu pobierania danych. Każdy z operatorów oferuje sprzęt do obsługi internetu 3G lub LTE, najsłabszy sprzęt oferuje T-Mobile. Warto zapoznać się ze szczegółami ich ofert, określić limit i budżet. Do twoich zastosowań warto brać router stacjonarny z wbudowanym modemem. Antena i ewentualnie jej konieczność to wybór na później. Warto zrobić testy sieci w swojej lokalizacji.
bienio191
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bienio191 »

Dzięki za odpowiedź. Myślę, że mimo wszystko będę skłaniał się do oferty plusa (oferta: internet 20GB). Mając w sieci domowej jakieś 6-7 urządzeń korzystających z internetu (choć rzadko więcej niż 2 jednocześnie) faktycznie wybrałbym router z wbudowanym modemem.
Który sprzęt z oferty tego operatora byście mi polecili? Strona Plusa się wykłada, po kliknięciu na "Zobacz wszystkie modemy i routery", ale w ofercie w regulaminie znalazłem coś takiego: Router D-Link DWR-921 LTE. Ma to sens?
Ostatnio zmieniony 2014-01-16, 05:35 przez bienio191, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Plus ma w ofercie trzy routery stacjonarne z modemem DWR-921. Huawei B-593 i ZTE MF28D. Dwa pierwsze są sprawdzone i działają OK. MF-28D jest najnowszy, na razie mało o nim informacji. Najwięcej jego użytkowników jest w Play i nie narzekają. W taryfie 20GB będziesz miał jeszcze kilka godzin na YT i Iplę( w niskiej jakości ma wystarczyć na 10h a jest to 3GB). Minusem jest nocny darmowy limit w godz.1-7 w wysokości 50GB.
ODPOWIEDZ