Prośba -> o podanie z jakich złącz antenowych korzystacie
Moderator: Moderatorzy
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Prośba -> o podanie z jakich złącz antenowych korzystacie
Mam prośbę: niech wszyscy użytkownicy forum wpisuja tu jakie mają modemy i złącza antenowe (FME czy SMA), ponieważ robie opracowanie na forum i nie moge znaleźć danych dotyczących wszystkich modemów. Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
- pluskwa_skarzysko
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Prośba
A co to ma na celu?CJ pisze:niech wszyscy użytkownicy forum wpisuja tu jakie mają modemy i złącza antenowe (FME czy SMA), ponieważ robie opracowanie na forum
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

- Darecky
Re: Prośba -> o podanie z jakich złącz antenowych korzystacie
Robie to w takim celu aby łatwo ktos kto si,.e na tym nie zna mógł sprawdzic jakie posiada złącze antenowe w swoim modemie, a także dla przyszłych kupujących...
- pluskwa_skarzysko
to nie lepiej zamieścić zdjęcia złącz i napisac kilka przykladów modeli z takimi złączami ?
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

- Darecky
słuchaj nie mam zamiaru dłużej Ci odpowiadać, jak Ci sie nie podoba to zrób to po swojemu, ok? ja robię tak jak ja chcę... i ponawiam prośbę o pisanie jakie macie złącza w modemie
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Panowie, spokój 
CJ robi pewien manual (zestawienie) na potrzeby forum m.in. na moją prośbę. Dlatego proszę o pomoc w tym co potrzebuje

CJ robi pewien manual (zestawienie) na potrzeby forum m.in. na moją prośbę. Dlatego proszę o pomoc w tym co potrzebuje

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- pluskwa_skarzysko
przepraszam....
skrucha....
skrucha....

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja korzystając wcześniej z dwóch modemów Option GT Combo EDGE WLAN i GT Max korzystałem z takiego konektora zakończonego końcówką FME .
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 12:19 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
- Darecky
Dzięki wielkie za pomoc 

- Jaco
Teoretycznie wszystkie modele Option będą potrzebować takiego konektora do połączenia.Jedyni może się różnić samą końcówką FME lub SMA .
-
- Mistrz bezprzewodowy
1.Złącze SMA mają: Netbox, ED77, Commander, Commander 2 Siemens ES75, MC75, MC39

2.Złącze MC CARD: Netbox2 oraz wszystkie modemy Option (np. Option Globetrotter
FUSION, Fusion+, Fusion + HSDPA ready, 3G EDGE, 3G
QUAD, 3G EDGE HSDPA ready, QUAD, Fusion QUAD,
HSDPA, COMBO, Combo EDGE, ICON3G, GT MAX, EDGE,
3G+, Globesurfer ICON)

3. Złącze MMCX: tylko GC89

4. Złącze do pozostałych modemów Sonyericsson (nazwa???)- GC75, GC75e, GC82, GC83, GC85

5. Złącze do modemów Huawei (nazwa???): E600, E612,
E618, E620, EC321.

6.Złącze do modemów Merlin (nawa???): U630, U740,
XU870

7.Złącze do modemów Air Card (nazwa???): 300, 350, 550, 555, 750, 775, 850, 860.

8.Modemy, które nie mają złącza na antenę zewnętrzną: Huawei E220, GC79
W modemach (lub telefonach), w których nie ma gniazda na antenę można zastosować konektor uniwersalny. Konektor działa na zasadzie sprzężenia indukcyjnego - to znaczy w jego obudowie znajduje się cewka, która poprzez indukcję przekazuje fale elektromagnetyczne i przesyła je do przewodu. Płytkę w której znajduje się cewka przykładamy jak najbliżej miejsca gdzie jest antena wewnętrzna. Przykład takiego konektora:

2.Złącze MC CARD: Netbox2 oraz wszystkie modemy Option (np. Option Globetrotter
FUSION, Fusion+, Fusion + HSDPA ready, 3G EDGE, 3G
QUAD, 3G EDGE HSDPA ready, QUAD, Fusion QUAD,
HSDPA, COMBO, Combo EDGE, ICON3G, GT MAX, EDGE,
3G+, Globesurfer ICON)

3. Złącze MMCX: tylko GC89

4. Złącze do pozostałych modemów Sonyericsson (nazwa???)- GC75, GC75e, GC82, GC83, GC85

5. Złącze do modemów Huawei (nazwa???): E600, E612,
E618, E620, EC321.

6.Złącze do modemów Merlin (nawa???): U630, U740,
XU870

7.Złącze do modemów Air Card (nazwa???): 300, 350, 550, 555, 750, 775, 850, 860.

8.Modemy, które nie mają złącza na antenę zewnętrzną: Huawei E220, GC79
W modemach (lub telefonach), w których nie ma gniazda na antenę można zastosować konektor uniwersalny. Konektor działa na zasadzie sprzężenia indukcyjnego - to znaczy w jego obudowie znajduje się cewka, która poprzez indukcję przekazuje fale elektromagnetyczne i przesyła je do przewodu. Płytkę w której znajduje się cewka przykładamy jak najbliżej miejsca gdzie jest antena wewnętrzna. Przykład takiego konektora:

Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 09:36 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 9 razy.
- Jaco
Tu już trochę jest więc można sobie popatrzeć. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=47268#47268Ufo atakuje pisze:Jest trochę tegoPrzydałoby się dorzucić zdjęcia końcówek do tych złącz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
No i widzę błędy. Netbox2 i modemy GC nie mają złącza SMA. Co do Commandera2 też mam wątpliwości.Jaco pisze:Tu już trochę jest więc można sobie popatrzeć. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=47268#47268Ufo atakuje pisze:Jest trochę tegoPrzydałoby się dorzucić zdjęcia końcówek do tych złącz.
Pokaż mi modem ze złączem FME. Autorowi pomyliły sie złącza anten (FME,SMA) ze złączami modemów. Tych ostatnich jest dużo więcej rodzajów.Wiele telefonów komórkowych i modemy, które sprzedają nasi operatorzy, a także inne [np. te z Allegro] posiadają zazwyczaj gniazda SMA i FME, do których mozna podłączyć antenę zewnetrzną.
- sardo nunspa
OK @Ufo atakuje
tak jak prosiłeś podaje linka do anteny dla modemu Merlin XU870 3G HSDPA 3.6/7.2 Mbps ExpressCard KLIK I tu właśnie pisze o konektorze RF mini. A jak to wetknąć do modemu - nie wiem bo nie miałem go rękach.

Latka lecą...
-
- Początkujący użytkownik forum
Wszystkie comandery maja SMA.
FME w gratach "enduserskich" to zadkosc. Duzo popularniejsze w sprzecie "przemyslowym".
karty SE maja jakies endemiczne rozwiazanie. Nieobecne nawet na rynku czesci zamiennych
Wiec UWAGA - uszkodzenie zlacza RF karty SE oznacza koniecznosc wyslania jej do serwisu centralnego.
FME w gratach "enduserskich" to zadkosc. Duzo popularniejsze w sprzecie "przemyslowym".
karty SE maja jakies endemiczne rozwiazanie. Nieobecne nawet na rynku czesci zamiennych
Wiec UWAGA - uszkodzenie zlacza RF karty SE oznacza koniecznosc wyslania jej do serwisu centralnego.
-
- Początkujący użytkownik forum
MMCX - MV500 Axesstel
MMCX - MV500 Axesstel
Router dawany obecnie do Orange Fredom Pro zamiast MV400-410 z odkręcanymi antenami.
Router dawany obecnie do Orange Fredom Pro zamiast MV400-410 z odkręcanymi antenami.