Jak połączyć router wifi alfa r36 prze wifi z speedport w723

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hellhammer
Użytkownik forum

Jak połączyć router wifi alfa r36 prze wifi z speedport w723

Post autor: hellhammer »

Witam.
Opis sytuacji.
Miejsce akcji: Niemcy
Dostawca internetu chyba T-mobile.
Rodzaj internetu adsl.
Wszystko legalnie, podzielone.
Internet jest udostępniany na komputery w różnych domkach poprzez router adsl wifi dokładnie to model SpeedPort w723.
Niestety w domku docelowym dajmy na to Domek B nie ma zasiegu - laptop nie łapie.
Ze wzgledu na dużą odległość pociagniecie kabla odpada. Bedzie gdzieś ze 150 metrów
Poradzono mi żeby zakupić router ALFA R36 o duzym zasięgu.
W lini prostej na tej samej wysokosci domu B zasięg jest, więc myślę, że router powinien załatwić sprawe.
Moje pytanie jak połączyć poprzez wifi Router Alfa R36 do Routera z internetem? Od routera alfa R36 po kablu pojdzie sygnał do laptopa docelowego.

Niesety nie mam dostępu do tego routera SpeedPort w723 wiec nie wiem jakie ma tam opcje,no i niemieckiego też nie znam. Ale chce pomóć osobie tej która ma mieć internet.

Obecnie przetestowałem tą samą sytuacje z routerem tp-link wifi adsl w domu. Na obu jest dostępna funkcja WDS lub Bridge. Wszytsko poszło ładnie. Ale nie wiem czy tamten router Speedport w723 posiada wds. Jeśli nie posiada to jak rozwiązać sprawe?

Drugie moje pytanie w mojej sytuacji router tp-link ma adres 192.168.1.1 a ten alfa 192.168.2.1 i tutaj sprawa jest rozwiązana częsciowo. Bo gdy ustawie WDS na obu, internet jest, ale już na router ALfa nie da sie dostać, jedynie na ten tp-link, wyjściem jest zmiana właściwosci internetowych wpisać adres IP na stałe jakiś inny i wtedy, można wejśc na router Alfa, ale internetu nie ma. Wieć jak zrobić, żeby możnabyło to i to?

Niestety może sie tak zdarzyć, że na tym Routerze w niemczech bedzie też adres 192.168.2.1 i tu pojawia sie konflikt. Owszem można zmienić w LAN na alfie na 192.168.2.2 ale wtedy już nie wiem jak wejśc <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> na Router afla?Bo 192.168.2.1 nie wchodzi.
hellhammer
Użytkownik forum

Re: Jak połączyć router wifi alfa r36 prze wifi z speedport w723

No nieswty w tamtym routerze nigdzie nie widnieje wds/bridge? Jest mase opcj ale tego nie widze.. Wiec co teraz?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

hellhammer pisze:Wiec co teraz?
Dokupić AP Client.
Nie pomagam na PW!
hellhammer
Użytkownik forum

w alfa r36 moge wybrac tryb ap lub tryb router. W opcji wds w tym routerze moge też wybrac repeater i bridge. Nic nie zdziałam?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

hellhammer pisze:Nic nie zdziałam?
Moim zdaniem nie, o trybie "repeater" czy "wds" zapomnij.
Nie pomagam na PW!
hellhammer
Użytkownik forum

A jakbym dokupił AWUS036H USB WLAN Adapter i podlaczył do tej alfy?
A potem zrobił zgodnie z opisem znajdujaćym sie na stronie domowej alfa tutaj:
http://www.alfa.com.tw/faq_show.php?sn=5 ? Zdałoby to egzamin?
Obrazkowo wyglądałby to tak:
http://www.alfa.net.my/webshaper/pcm/pi ... 6d4c_z.jpg
hellhammer
Użytkownik forum

Witam. No to tak. Zakupił koleś AWUS036H USB WLAN Adapte i podłączył do alfy r36 po usb.
Konfiguruje według tego opisu
http://www.alfa.com.tw/faq_show.php?sn=5
I tu pytanie nasuwa sie gdzie wklepac szyfrowanie i klucz tamtego routera glownego? Czy pozostawia sie nie zabezpieczone?
Drugie pytanie zadziała to po kablu od r36 czy po wifi to ma byc? Moze ma ktos jakies wskazowki, bo z angielskiego nie jestm dobry. sygnal slaby ale lapie ale jest disconnected ( w kroku 13) dlatego albo mysle ze w zlym miejscu zostalo zle wpisane haslo lub zle szyforwanie, lub ta sama nazwa routera.
Oba routery maja adres 192.168.2.1 czy to moze przyczyna?
hellhammer
Użytkownik forum

Polecice jakaś antenke zeby miala lepszy zasieg. Bo net działa na tym awsus r36h, niesety sygnal slaby jest. wiec chcialem wywalic antenke na zewnatrz. Poleccice cos na ebayu niemieckim, moze byc uzywka
ODPOWIEDZ