Antena LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Antena LTE

Post autor: viktor »

W mojej niszy w której obecnie koczuję przy tych mrozach oraz wiatrach udaje mnie się czasami złapać sygnał LTE ale nie zalogować do sieci. Widoczne w konfiguracji routera D-Link DWR 921.
W związku z tym wśród wielu anten różnych wytwórców anten moją uwagę zwróciła antena http://interline.pl/pl/anteny/PANEL-19dBi-UMTS-LTE mam pytanie oraz prośbę chętnie usłyszę opinie na temat tej anteny. Cena wiem to nie problem.Wiem że jest to do modemu antena ale co w przypadku podłączenia do routera - antena ma jeden kabel?. Po za tym jako alternatywa dwa pasma bo chyba na niej też można 2100MHz UMTS ale tu do podłączenia modem. Zaznaczam nie jest to reklama firmy tylko posiadam już jeden produkt tej firmy i oceniam go jako podłącz stosuj zapomnij a używam go kilka lat. Mile widziane opinie Key Matek oraz inni specjaliści tu na forum.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: Antena LTE

Post autor: Andrzejz78 »

viktor pisze:udaje mnie się czasami złapać sygnał LTE ale nie zalogować do sieci
Ja mam ciągle sygnał LTE na poziomie 50% a nigdy nie udało mi się zalogować Odległość robi swoje

Do LTE potrzebne dwie anteny lub jedna dualna
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Antena LTE

Post autor: matek451 »

Ta antenę możesz sobie darować. Już na wstępie dyskwalifikuje ja opis a w nim 5m kabel RG174. To nędzny kabel, którego tłumienność jest tak wysoka, że producent podaje ją tylko do 1000MHz- 0,93dB/m. Na 2000MHz jest dużo większa i przekracza na pewno 2dB/m co całkowicie wyklucza jego zastosowanie do takich częstotliwości. Cały zysk zostanie stracony na kablu i złączach. RG-174 stosuje się do budowy 20-30 cm konektorów a nie jako kabel antenowy. Pewnie jaki kabel taka i antena . Zysk na LTE o ile zgodny z prawdą około 17-18 dBi( na papierze). Nazwa TSUNAMI plus RG-174 jednoznacznie wskazują na "chińszczyznę". No i potrzeba dwie takie anteny na oddzielne polaryzacje. Lepiej kup DUAL LTE sprawdzonego producenta Realny zysk na kablu H-155 dł.10m 10-12dBi.
ODPOWIEDZ