Sprytny i tani wzmacniacz sygnału

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
niveasoft
Początkujący użytkownik forum

Sprytny i tani wzmacniacz sygnału

Post autor: niveasoft »

Witam. Może komuś się przyda coś co zrobiłem sam. Poprawia moc i jakość sygnału. Nakłady praktycznie żadne. Na co dzień korzystam z TNI więc z niego screeny na stronie. Używam tego cały czas (działa dobrze bez sreberka).
Przez Aero2 w trybie fullscreen, ale niskiej jakości, można oglądać Iplę i Yt bez zacięć.
Download 61KB nonstop :D
Pozdrawiam BARTek
http://bart-projects.cba.pl/
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Sprytny i tani wzmacniacz sygnału

Post autor: Piotrek24 »

W sumie to nic nowego. Od dawna znane są "sposoby" z garnkami, blaszkami itp. Gdy stosujesz swoją "metodę" nie zauważyłeś przypadkiem, że Twój modem robi się bardzo gorący? Nie dziw się, jak jego żywotność znacząco się skróci ;)
niveasoft
Początkujący użytkownik forum

Post autor: niveasoft »

Malkontent zawsze się znajdzie ;) ale śpieszę z moimi spostrzeżeniami.

Wykonane jest tak, że jest demontowalne i opcjonalne gdy potrzeba. Niezauważalne w torbie z notebookiem. Po prostu mobilne jak ja :D

Modem się nie nagrzewa jakoś specjalnie, letni i tyle. Działa tak od roku więc już nawet nie myślę o żywotności. Nadajnik nawet w osławionej N3310 może Ci paść jak masz pecha...

Czesto serwisuję różne sprzęty poza miastem lub wręcz na polach... mi się przydaje to może i komuś.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

niveasoft pisze:Malkontent zawsze się znajdzie
Nie malkontent, tylko osoba, ktora na fizyce zna sie troche bardziej niz ty.

A tak BTW: Nie znasz pozycji anteny w modemie, nie znasz jej charakterystki wiec wynik jest czysto przypadkowy.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

niveasoft, produkty "garnkopodobne" są znane od lat http://www.usbwifi.orconhosting.net.nz/

To co TY zrobiłeś nie jest wzmacniaczem tylko reflektorem
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: HariMata »

Niveasoft zrobił coś, co u niego zdaje egzamin. Mógł to zachować dla siebie, ale podzielił się tym zupełne bezinteresownie na forum. I co? Zamiast podziękowań, tylko krytyka. Jakie to polskie.
Jak to zwał, tak zwał. Co to w praktyce za różnica reflektor, czy wzmacniacz, najważniejsze że umożliwia korzystanie z internetu, tam gdzie nie było to możliwe. A że było już znane? Dla jednych było, dla innych nie. Na pewno klasyczna antena byłaby lepsza, tyle że trudno zabrać ją z sobą w teren. Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Nikt nie krytykuje i nie naśmiewa się z kolegi niveasoft, bo to nie oto chodzi Sam kiedyś bawiłem się metalową misą ;) ale to inna historia Chodzi o to że ten patent jest juz znany od dawna Druga sprawa to reflektor Źle wykonany może przynieść więcej szkody niż pożytku Nie musi od razu uwalić modemu ale może skutecznie skrócić jego żywotność
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Niveasoft zrobił coś, co u niego zdaje egzamin.
Skad wiesz? Masz wyniki pomiarow?

Picie denaturatu i borygo tez "zdaje egzamin", a mino wszystko podejrzewam, ze nie serwujesz tych klasycznych trunkow u ciebie w domu.
HariMata pisze: Zamiast podziękowań, tylko krytyka.
Czyli jak na nastepnej imprezie dostaniesz denaturat, to podziekujesz organizatorowi? Bo ja bym krytykowal.
Nie pomagam na PW.
HariMata

Trochę zbyt odległe skojarzenia, a nawiasem mówiąc nie bywam w towarzystwie, gdzie mogliby zaserwować denaturat.
Wracając do meritum, czyżbyś podejrzewał Niveasoft o złą wolę? Uwalił sobie modem i chciałby aby uwalili sobie inni? Dlaczego miałbym nie wierzyć, że jemu to ustrojstwo poprawia jakość sygnału? Koszt wykonania praktycznie prawie żaden, więc jeżeli ktoś ma trochę zręczności w rękach i trochę czasu, dlaczego miałby nie spróbować?
Co innego gdyby Niveasoft namawiał do kupna tego urządzenia od niego jako super hiper wzmacniacz, ale przecież tego nie robi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

HariMata pisze:Trochę zbyt odległe skojarzenia
Skojarzenia sa pasujace na 100%. OP reklamuje chlam, nie nadajacy sie do tego, do czego jest reklamowany.
HariMata pisze: Dlaczego miałbym nie wierzyć, że jemu to ustrojstwo poprawia jakość sygnału
Najprawdopodobniej nie masz wystarczajacego doswiadczenia, zeby wiedziec co to ustrojstwo robi.
HariMata pisze:Co innego gdyby Niveasoft namawiał do kupna tego urządzenia od niego jako super hiper wzmacniacz, ale przecież tego nie robi.
A to ze nie pijesz denaturatu oznacza ze jest na tyle dobry zebys go reklamowal?
Nie pomagam na PW.
HariMata

key pisze:Najprawdopodobniej nie masz wystarczajacego doswiadczenia, zeby wiedziec co to ustrojstwo robi. .
Technika i nauka jest obecne na takim poziomie, że trudno jest wszystko wiedzieć i znać się na wszystkim. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na egzaminach na prawo jazdy były dosyć szczegółowe pytania z budowy pojazdów, potrzebne - niepotrzebne, ale były. Dziś samochodów jest więcej i kierowców też i tyko niewielu ma mgliste pojęcie co w tym samochodzie jest. Po prostu wsiadają i jadą. Nie muszą się na technice znać. Wierzą konstruktorom, choć od czasu do czasu zdarza się, że coś pochrzanią i wypuszczana jest seria z wadą konstrukcyjną, zagrażającą bezpieczeństwu, w skutek czego tysiące samochodów wzywane jest do serwisów.
key pisze:A to ze nie pijesz denaturatu oznacza ze jest na tyle dobry zebys go reklamowal?
Ale żeś się tego denaturatu doczepił, a nawiasem mówiąc, poza piciem, do innych celów jest dobry (np aby złagodzić skutki obecności wody w baku, skoro przy samochodach już jesteśmy, chociaż zasadniczo nie do tego jest przeznaczony). Wobec tego i ja pojadę po bandzie.

Pan Owsiak poświęcił pół życia, aby zrobić coś dla ludzi. I co? Jedni go wychwalają, a inni widzą w nim szatana.

W moim wywodzie nie chodzi o kwestie techniczne. Nie zamierzam robić dla siebie takiego wzmacniacz/anteny/reflektora, czy jak to zwał, o którym pisze Niveasoft, nikogo też do tego nie namawiam. Jak zauważyłeś nie mam możliwości naukowego zbadania jego plusów i minusów (a Ty masz? Weź pod uwagę, że nie zawsze doświadczenie wystarcza, a szczególnie gdy zmieni się w rutynę. Dobrego pomiaru nic nie zastąpi). Dlaczego jednak mam nie wierzyć w to co pisze Niveasoft, że używa tego z powodzeniem od dłuższego czasu i nic złego się nie stało?

Myślę, że plusem, wychodzącej poza sprawy techniczne, tej dyskusji dla tych, którzy mimo wszystko chcieliby popróbować tego urządzenia, jest to że mogli wysłuchać argumentów za i przeciw.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

HariMata pisze:a Ty masz?
W obecnej pracy tylko z grubsza. W poprzedniej bardzo szczegolowo.
HariMata pisze: Dlaczego jednak mam nie wierzyć w to co pisze Niveasoft, że używa tego z powodzeniem od dłuższego czasu i nic złego się nie stało?
Chocby dlatego, ze ludzie, ktorzy w swoim zyciu spedzili troche czasu na projektowaniu anten mowia Ci, ze ten wymysl nie dziala tak, jak sobie wymysliles. Nie wystarczy?
HariMata pisze:że trudno jest wszystko wiedzieć i znać się na wszystkim.
I przy tym zostanmy. I umowmy sie, ze piszemy na temat rzeczy, na ktorych sie znamy :ok:
Ostatnio zmieniony 2014-01-23, 20:59 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
HariMata

Z grubsza mogę się zgodzić z małymi poprawkami.

1. To nie ja wymyśliłem i zapodałem na forum ten wynalazek
2. Chodziło mi bardziej na stronę, że tak powiem etyczną całej tej dyskusji niż techniczną.
3. Nie zapominajmy też o tym,że koledze niveasoft ten "wynalazek" działa choć teoretycznie nie powinien, a jego modem ma się dobrze choć używa go od dłuższego czasu. Chyba, że kłamał w pierwszym poście.

Może sprawca tego zamieszania odezwie się i potwierdzi jeszcze raz jak to jest na prawdę. Ja kończę dyskusję na ten temat, bo co miałem do powiedzenia powiedziałem.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Bez przesady... wkładajac modem do stacjonarnego pc macie taki reflektor jak 3 garnki 5 patelni i jeden vok, do tego zakłócenia np. z super zasilacza marki 'noname' via allegro dokładajac reszte badziewia które w blaszaku sie generuje i zazwyczaj wypada wprost do modemu poprzez np. wyłamane sledzie czy brak bocznej klapy, gdy ja podłącze do pc stojacego za aluminiowym kaloryferem na podłodze pod oknem to łapie umts900 przez sciane z bardzo daleka, bez anteny ;) . W wiekszosci domów nie ma nawet dobrej instalacji elektrycznej co jest dużo grożniejsze dla sprzętu i nawet dużo droższego, niż podłaczenie jakiejś tam blachy do uziemienia, jak ma się nie sprawna instalacje to może posmyrac troszkę bardziej.

Reasumując grożne dla modemu w moim mniemaniu jest wsadzanie 'druciora' zamiast dedykowanej anteny, lecz nie dokladanie blachy do 0, konstruktorzy tych cacek na pewno mają zdrowe zmysły i przewidzieli działanie modemów w laptopach(wyjscia usb z tylu, o czym tu mówić laptop to jeden wielki reflektor z szumami, wszystko to blaszany złom oddziaływujacy na modem. Wątpie by konstruktorzy owych bubli myśleli, że bedą używane w laboratoryjnych warunkach.

Oczywiście czy dodnie takiego wynalazku bedzie działać jak byśmy sobie tego życzyli to inna sprawa, ilośc kreseczek na modemie nic nie oznacza, jest wiele innych czynników ważniejszych. Nie bez powodu kupuje się przedłużacze usb by odsunąc modem od takiego reflektora jakim jest laptop, pc czy router.

Ps. lepsze działanie będzie, gdy położy laptopa na bocznej krawędzi i ustawi w litere V ;) i zdejmie ten okrągły placek co tam widzę na zdjęciach.
ODPOWIEDZ