Posiadam net radiowy 8Mbs - który po całym domu bezprzewodowo rozsiewa router TP-Link WR543G. Obecnie jestem z niego zadowolony - od nowości, czyli ładnych parę dobrych lat, nie miałem z nim żadnych problemów. Na początku router obsługiwał stacjonarkę i laptopa. Z biegiem czasu dochodziły kolejne urządzenia : smartphone, tablet, kolejny laptop, PS3, smartphone i TV. Wszystko jest poprzez Wifi oprócz TV,który jest podpięty poprzez AP Tp-Link W501g. Niestety nie mam możliwości podpięcia czegokolwiek kablem a streaming filmów z laptopa na TV wygląda koszmarnie ;/ Ciągłe buforowanie i ścinki..zwiechy ;/
Myślałem nad takim rozwiązaniem:
Wysłużony router zamienić na coś z N 300Mbps do którego podłączone byłyby urządzenia obsługujące standard N, plus zakupić jakis AP z N do którego podłączone byłoby kablem TV, PS3, dekoder. A ze starych urządzeń utworzyć dodatkową sieć do której podłączone byłyby starsze sprzęty nie obsługujące N.
Pytanie tylko, czy to dobre rozwiązanie? I jeżeli takie coś by się sprawdziło, to w jaki sprzęt zainwestować?
Z góry dziękuję za pomoc