Chciałbym ulepszyć swoją sieć w pensjonacie, Internet kablowy ~30 mb/s.
Obecnie posiadam router wrt610n V2 z wgranym DD-WRT wifi G i jedną antenkę ExtraEter 18dBi.
Idąc z duchem czasu coraz więcej wczasowiczów przyjeżdża a tabletami, laptopami, smartphone'ami i wszyscy chcieliby być połączeni z Internetem.
Aktualna baza zapewnia zasięg na wszystkie budynki(na rysunku podgląd).

Chodzi mi o to żebym posiadał stabilną(jedną) bazę która zapewni Internet do MAX 75uzytkowników z czego jednocześnie koło 15-20 albo i więcej ponieważ z roku na rok coraz więcej osób korzysta z Internetu.
Jakie urządzenia zapewnią mi stabilny Internet WiFi, myślałem o MikroTiku, lecz na chwilę obecną jeszcze o nich mało wiem.
Głownie chodzi aby zapewniał stabilne bezprzewodowe łącze, QoS(priorytety www, poczta, itp.), wirtualne sieci Wifi oraz możliwą modyfikację i ulepszenie w przyszłości, np. do nowego standardu transmisji.
Jak na razie wystarczy mi raczej G.
Jeszcze jedno pytanko na koniec, jak pisałem wyżej posiadam 1 antenę ExtraEter, żeby poprawić działanie sieci musiałbym użyć takich dwóch i jedna po prostu jako nadawanie, a druga ustawiona na odbiór danych, dobrze rozumuję? Ponieważ aktualnie mam ten ExtraEter ustawiony na auto(nie receiver ani transmitter) i urządzenia oddalone o ~200m odbierają i wysyłają dane za pomocą tej antenki, tak?
Z góry dzięki za pomoc