WiFi na wiele klientów [PENSJONAT]

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
potryk4us
Początkujący użytkownik forum

WiFi na wiele klientów [PENSJONAT]

Post autor: potryk4us »

Witam!

Chciałbym ulepszyć swoją sieć w pensjonacie, Internet kablowy ~30 mb/s.
Obecnie posiadam router wrt610n V2 z wgranym DD-WRT wifi G i jedną antenkę ExtraEter 18dBi.
Idąc z duchem czasu coraz więcej wczasowiczów przyjeżdża a tabletami, laptopami, smartphone'ami i wszyscy chcieliby być połączeni z Internetem.
Aktualna baza zapewnia zasięg na wszystkie budynki(na rysunku podgląd).
Obrazek

Chodzi mi o to żebym posiadał stabilną(jedną) bazę która zapewni Internet do MAX 75uzytkowników z czego jednocześnie koło 15-20 albo i więcej ponieważ z roku na rok coraz więcej osób korzysta z Internetu.
Jakie urządzenia zapewnią mi stabilny Internet WiFi, myślałem o MikroTiku, lecz na chwilę obecną jeszcze o nich mało wiem.
Głownie chodzi aby zapewniał stabilne bezprzewodowe łącze, QoS(priorytety www, poczta, itp.), wirtualne sieci Wifi oraz możliwą modyfikację i ulepszenie w przyszłości, np. do nowego standardu transmisji.
Jak na razie wystarczy mi raczej G.

Jeszcze jedno pytanko na koniec, jak pisałem wyżej posiadam 1 antenę ExtraEter, żeby poprawić działanie sieci musiałbym użyć takich dwóch i jedna po prostu jako nadawanie, a druga ustawiona na odbiór danych, dobrze rozumuję? Ponieważ aktualnie mam ten ExtraEter ustawiony na auto(nie receiver ani transmitter) i urządzenia oddalone o ~200m odbierają i wysyłają dane za pomocą tej antenki, tak?

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: WiFi na wiele klientów [PENSJONAT]

Post autor: Jo_gurt »

Jedna baza zaprzecza komfortowemu korzystaniu przez 20+ użytkowników.
Musisz to rozbić na 2-3.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

potryk4us pisze:żeby poprawić działanie sieci musiałbym użyć takich dwóch i jedna po prostu jako nadawanie, a druga ustawiona na odbiór danych, dobrze rozumuję
Nie.
potryk4us pisze:Chodzi mi o to żebym posiadał stabilną(jedną) bazę która zapewni Internet do MAX 75uzytkowników
Zapomnij. Policz sobie ile pasma zostaje na uzytkownika.

Sugestia: Szkielet na kablu i pare AP rozdzielonych po budynku, albo internet tylko n.p. przy barze. To rozwiazanie ma plusy - nie potrzebujesz duzego nakladu, dzwigasz sprzedaz napoi i zmniejszasz szanse, ze ktorys z klientow sciagnie ci policje na kark.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: XanPL »

Tak jak kolega wyżej zrobił bym to na 3ap

Ubiquiti NanoStation M2 290zl sztuka

albo tańszy

TP-Link TL-WA5210G 140zl sztuka

Ale jak chcesz mieć możliwość rozbudowy zalecam NS M2

Kod: Zaznacz cały

https://www.dropbox.com/s/bksgmau9vy1p4x2/5rsg.jpg
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
key
*Mistrz bezprzewodowy*

NS srednio sie do tego celu nadaje - charakterystyka anteny nie taka.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ewentualnie zostawić jedną bazę, ale zrobić 3 sektory (AP/antena), każdy skierowany na dany budynek/rejon. Oczywiście każdy AP na innym kanale. Chyba najlepiej na 1, 6 i 11. Oczywiście AP bez 802.11n, samo 802.11g (do 54 Mb/s). N używa kilku kanałów.
potryk4us

ja.michal, Dobry pomysł chyba najlepszy! Czy sprawdziłoby się tutaj jakiś MikroTik na 4xminiPCI albo po prostu 2sztuki MikroTik'a po 2xminiPCI i dokupiłbym jeszcze 3 sektorówki, właśnie na 3 pozostałe budynki obprócz bazy :) działało by to sprawnie? Cały czas myśle o MikroTiku, jest on taki super stabilny?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To już koledzy bardziej poradzą jaki sprzęt dokładniej trzeba.
Z droższego jest firma Ubiquiti. AP z antenami. Do tego mają ciekawy system UniFi. Możesz zrobić jeden wielki hotspot na kilku AP wewnętrznych i zewnętrznych. Oprogramowanie podobno jest darmowe, ale sprzęt trochę kosztuje.

[ Dodano: 2014-01-23, 22:59 ]
Trzeba tylko popatrzeć na specyfikację AP z antenami. Jeśli będzie kilka AP to wypada aby miały określony kąt promieniowania, aby klienci nie łapali słabszego sygnału.

W praktyce najlepiej byłoby zrobić oddzielne AP w samych budynkach i ewentualnie jeden na zewnątrz (jeśli zasięg ci potrzebny).

Edimax (Edimax 2) i TP-Link również robią AP outdoorowe.
potryk4us

Przypomniało mi się że mam zdjęcie(wykonane z budynku B) ten szary to budynek D.
po lewej widać antenkę.
Obrazek

Nie ma szans żeby w każdym budynku był AP wewnątrz.
Chciałem jeszcze w przyszłości zainstalować monitoring ip, z czego kilka kamer może będzie po WiFi...
Ale to już raczej bardziej obszerny temat.

Myślałem żeby np. 3 antenki Elboxrf TetraAnt 2 19 20 RSLL i każda skierowana na budynki( B, C, D ) każda na innym kanale, połączona do jakiegoś mikrotika na 3xminiPCI, tylko nie wiem jak z polaryzacją tej anteny ponieważ domy posiadają 3 kondygnacje ale bedę mógł przetestować ponieważ robiłem już most za pomocą tych antenek u kuzynki.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

potryk4us pisze: z czego kilka kamer może będzie po WiFi
To od razu inwestuj w sprzęt 5GHz, kamerami WiFi zabijesz 2.4GHz.
potryk4us pisze:Myślałem żeby np. 3 antenki Elboxrf TetraAnt 2 19 20 RSLL i każda skierowana na budynki( B, C, D ) każda na innym kanale
To że sygnał z Twojej bazy doleci do klientów to wcale nie znaczy że klienci w budynkach połączą się z bazą, pamiętaj że to łączność dwukierunkowa. Każdy smartfon, tablet będzie miał problem z połączeniem. Jedyne rozwiązanie moim zdaniem to baza 5GHz, w każdym budynku AP Client (CPE) 5GHz i lokalny AP 2.4GHz (może być w każdym miejscu mikrotik z odpowiednimi kartami i antenami).
Nie pomagam na PW!
potryk4us

Na chwilę obecną łącze się nawet ~150m za budynkiem D przez iphone siła sygnału 50%, a przechodzi przez budynek.
Wymyśliłem na chwilę obecną coś takiego jak na obrazku, tylko teraz tak, nie wiem czy rejestrator dać w budynku D i wtedy zrobić tak żebym mógł sobie zajrzeć co się tam dzieje przez most, czy dać w budynku A, sygnał z kamer przechodzi przez most i trafia do rejestratora ale chyba ta druga opcja bardziej obciąży łącze o ile się nie myle. A z tymi kamerami chyba nie na to forum :D

A druga sprawa czy łącze 5GHz wystarczy do obsługi 5 kamer(o ile się nie myle to ~76Mbps przy 2Mpix i 16kl/s) i internetu 24Mbps

[A w przyszłości jakieś kamery IP wokół budynku A.]

Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

potryk4us pisze: czy łącze 5GHz
To kwestia sprzętu i anten, 5GHz i N (dualne anteny) powinno przepchnąć przy tej odległości prawie 150Mbps w jedną stronę. Jak braknie to budujesz kolejny most 5GHz. Tylko przy takich wydatkach na sprzęt to bym światłowód między budynkami dał i po problemie.
potryk4us pisze:Na chwilę obecną łącze się nawet ~150m za budynkiem D
Tylko że znacznie przewyższasz moc dopuszczalną w 2.4GHz czyli 100mW.
Nie pomagam na PW!
potryk4us

Myśle i myśle... musiałbym wykombinować jak przekopać kabel pod ulicą, dałbym wtedy skrętke, jakąś lepszą np. kat.7 i można by było w takim razie łączyć na spokojnie.
Pomyślimy jak będą ferie, teraz priorytetem jest zaliczenie sejsi :D a z tym kablem to i tak by taniej wyszło niż robić most 5GHz, a w dodatku o wiele większą przepustowość bym miał ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Są radiolinie na pasmo nielicencjonowane. Tam da się przepchnąć i 1 Gb/s. Niestety ceny sprzętu raczej ci się nie spodobają. ;)

Najlepiej byłoby pokombinować ze światłowodem jak napisał wojteks. Światłowód nie jest podatny na zakłócenia tak jak kabel miedziany. Nie ma też takich spadków wydajności na większej odległości jak miedź.

[ Dodano: 2014-01-25, 00:52 ]
Są oczywiście maszyny do przekopywania się pod jezdniami. Nie wiem ile to kosztuje, pewnie trzeba zrobić dokumentację, żeby nie uszkodzić już istniejących instalacji w drodze i okolicy.
potryk4us

Wczoraj obejrzałem filmiki na kanale Ubiquiti o "airFiber" transfer koło 1,4Gb/s, cena odstraszająca, prawie 6k, a kabel w ziemi lepiej wygląda niż ta stacja na budynku, bo go nie widać :D

Przypuśćmy że mam do położenia kabla 150m, światłowód to jednak lepsze rozwiązanie od skrętki, nawet kat.7 chociażby zwz. na opóźnienie, switche też by się znalazły i nie trzeba by było używać konwerterów(tak jak myślałem na początku) np. Netgear'a GS110TP z wej. SFP ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

150 m nie zrobisz na skretce. Spojrz w specyfikacje.

O opoznieniu zapomnij - fale EM rozprzestrzeniaja sie z ta sama szybkoscia co swiatlo. Na ta odleglosc szybkosc sprzetu jest wazniejsza od opoznien na kablu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

potryk4us pisze:Przypuśćmy że mam do położenia kabla 150m, światłowód to jednak lepsze rozwiązanie od skrętki, nawet kat.7 chociażby zwz. na opóźnienie,
Ethernet w ogóle odpada, bo po drodze byś musiał zakopać swich, opóźnień nawet nie ma co rozważać, więcej wprowadzą konwertery niż sam nośnik, ale i tak to będzie nie do zmierzenia w warunkach "domowych".
Tak w ogóle to, przewodniki elektryczne są szybsze od światłowodów, prędkość światła w szkle to raptem ~2/3c, za prędkość prądu w przewodniku zwykło się przyjmować c błąd jest pomijalnie mały.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
potryk4us

Coś mi się pomieszało, myślałem że kat.7 może być dłuższa niż 100m.
Czyli światłowód + switche z wej SFP.
Jakby wyglądała sprawa z zarabianiem końcówek i doborem odpowiedniego kabla(Wielomodowy / jednomodowy). Czy to by już sklep doradził co i jak.
Na końcu zostanie sprawa z AP, tymczasem priorytetem będzie "zmostowanie" budynków. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

potryk4us pisze: prawie 6k
Za sztukę, a potrzebne dwie do linka. ;)
ODPOWIEDZ