Jaka konfiguracja? - Huawei E3131 + Antena + 2 Routery

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
martek993
Początkujący użytkownik forum

Jaka konfiguracja? - Huawei E3131 + Antena + 2 Routery

Post autor: martek993 »

Witam, postanowiłem zrezygnować ze zwykłego internetu na rzecz internetu mobilnego.
Powodem jest to, że we wsi, w której mieszkam, Orange proponuje mi jedynie prędkość 1 mb/s po kablu. Miałem możliwość testować internet mobilny z Play, na którym osiągnąłem w domu prędkość 4 mb/s!

Prosiłbym więc o odpowiedź na pytania:

1. Jaką antenę kierunkową potrzebuję, żeby ten sygnał ulepszyć i czy uda się osiągnąć jeszcze lepszą prędkość? [Do odbiornika UMTS2100 (STR5003) mam mniej, niż 1km. Antenę umieściłbym na dachu budynku.]
2. Jaki router polecacie do modemu Huawei E3131?
3. Czy łącząc router, do którego będzie wpięty ten modem, z drugim routerem poprzez kabel ethernet, na tym drugim routerze prędkość internetu zmniejszy się czy nie, bo nie jestem pewny?
dexter18

Re: Jaka konfiguracja? - Huawei E3131 + Antena + 2 Routery

Post autor: dexter18 »

Coś z Cybertechu, polecam przy mniej jak 1 km możesz zastosować antenę o mniejszym zysku. Z 8 dBi. Router możesz zastosować TP LINK MR3420. Co do łączenia z routera z routerem teoretycznie nie powinno być spadku prędkości ale nie jestem pewien. Chcesz pokryć jakiś większy obszar 2 routerem ?
martek993

Router, z którym będzie połączony modem będzie znajdował się na 1 piętrze, a drugi router (TP-LINK TL-WR743ND) w piwnicy, więc malutki obszar.
Czyli kupno anteny 17dBi nie ma sensu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

martek993 pisze:żeby ten sygnał ulepszyć i czy uda się osiągnąć jeszcze lepszą prędkość?
W Play więcej nie będziesz miał, takie ograniczenie, dopiero w w LTE Play jest 15Mbps.
martek993 pisze:Czyli kupno anteny 17dBi nie ma sensu?
Jaki masz poziom sygnału bez anteny?
Nie pomagam na PW!
dexter18

Jeśli antena będzie zbyt mocna może przełączać się do innego nadajnika oddalonego o --km. Podaj jaki jest poziom sygnału z tni.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jesteś pewien, że korzystasz z UMTS2100 Play?( czy ten BTS działa) To podstawa przy zakupie anteny, Play korzysta też z UMTS900. Jeśli masz dobry zasięg z tego BTS-a to zakup anteny niewiele pomoże. Play i tak tnie prędkości w zależności od abonamentu i to 4Mb/s jest max. tego co w nim osiągniesz na tym abonamencie. W droższych taryfach ten limit to 6Mb/s. Jeśli chcesz osiągnąć większe prędkości i mieć noce bez limitu to jeżeli masz zasięg sieci NetWorks HSPA+DC to możesz zastanowić się nad Orange lub T-Mobile. Skąd jesteś?
martek993

Miejscowość Wysoka, województwo Opolskie, powiat Strzelecki.
Postaram się dziś po południu sprawdzić poziom sygnału.
A jeśli miałby to być PLAY to przy której taryfie otrzymam tak na prawdę 6mb/s?
matek451
Guru bezprzewodowy

Faktycznie w Wysokiej jest BTS UMTS2100 Play. Masz do niego ok.1 km więc zasięg na zewnątrz powinien być OK. Na razie sieć Orange i T-mobile niezmodernizowana w ramach NetWorks więc pozostaje tylko Play. Z tego co pamiętam w ofercie od 59,90 zł Play dawał transfer do 6Mb/s. Ile będzie naprawdę zależy od wielu czynników.
martek993

Czy najlepszym rozwiązaniem będzie zakup modemu i porównanie prędkości w domu do tej jaka jest przy samym odbiorniku, a jeśli różnica będzie widoczna to zakupić antenę 8dBi?
I czy wiadomo kiedy ta sieć NetWorks miałaby u mnie powstać?
matek451
Guru bezprzewodowy

Wg. harmonogramu prac w opolskim sieć jest właśnie modernizowana. Można się spodziewać jej uruchomienia w niedługim czasie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

martek993 pisze:Powodem jest to, że we wsi, w której mieszkam, Orange proponuje mi jedynie prędkość 1 mb/s po kablu.
Uważaj abyś potem nie płakał. Nastąpi jakaś awaria i przez miesiąc będziesz siedział na czystym GPRS'ie (oszałamiające 56kb/s) i będziesz potem płakał tu na forum. Tak samo zauważ, że masz limity w internecie komórkowym które przy dobrych prędkościach będziesz mógł w kilka dni wykorzystać. A potem odechciewa się korzystać z łącza jak Ci przytną prędkość.

Nie odbierz tego posta osobiście. Ale nie jeden który zrezygnował z łącza kablowego na rzecz łącza limitowanego/mobilnego przylatywał z płaczem do nas, że limity, awarie, prędkość spadła bo dużo użytkowników siedzi na nodeB. Musisz być w pełni świadom jakie negatywne cechy posiada łącze mobilne.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
martek993

Sąsiedzi mają play, od co najmniej miesiąca internet nie ma wgl zasięgu, w moim domu gdzie wcześniej miałem 4mb/s również nie ma wcale. Play umywa ręce. Wiadomo czy jest coś modernizowane, a jeśli tak to kiedy zostanie to skończone?
Zastanawiam się również nad internetem radiowym, są 2 nadajniki (2,4GHz i 5GHz) w pobliskich wioskach (dostawca: airmax.pl) co o tym myślicie?
dexter18

Sąsiedzi mają play, od co najmniej miesiąca internet nie ma wgl zasięgu, w moim domu gdzie wcześniej miałem 4mb/s również nie ma wcale. Play umywa ręce. Wiadomo czy jest coś modernizowane, a jeśli tak to kiedy zostanie to skończone?
Zastanawiam się również nad internetem radiowym, są 2 nadajniki (2,4GHz i 5GHz) w pobliskich wioskach (dostawca: airmax.pl) co o tym myślicie?
To zależy, trzeba zadzwonić do BOK i się dopytać. Albo i przyjdzie sms informujący o zakończeniu modernizacji.
airmax.pl ma dość dobre ceny, ale nie widziałem jeszcze kogoś na forum by się wypowiadał na temat tej sieci. Może jest coś na trzepak.pl
martek993

Reklamacja była składana 4 razy. Tłumaczą się, że internet mobilny nie powinien wgl działać w tej miejscowości (Internet działał świetnie przez długi czas, nadajnik jest niecały kilometr dalej), w takim razie jak mogli podpisać z sąsiadami umowę z podanym adresem, ba, umowa była podpisywana 2 razy.
W każdym bądź razie, skoro są modernizacje (o ile są to trwają już ponad 2 miesiące, bo od tak dawna ponoć nie mają internetu), to dlaczego o tym nie chcą poinformować tylko wmawiają takie głupoty?
Jedyne co zostało niedawno ustalone to umowa na niższą ofertę na okres 2 miesięcy.. hę? Czyli nie działa wcale, ale zadziała, ale nie ma takiej opcji w tej miejscowości, lecz umowa jest.. Ktoś może mi to wytłumaczyć?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

martek993 pisze:w takim razie jak mogli podpisać z sąsiadami umowę z podanym adresem
Internet mobilny nie ma związku z adresem zamieszkania.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

martek993 pisze:Wiadomo czy jest coś modernizowane, a jeśli tak to kiedy zostanie to skończone?
My tego nie wiemy, jedyne informacje możesz wyciągnąć od operatora i ewentualnie jakiegoś zapaleńca który widział że są przeprowadzane jakieś prace przy nodeB.
martek993 pisze: Zastanawiam się również nad internetem radiowym, są 2 nadajniki (2,4GHz i 5GHz) w pobliskich wioskach (dostawca: airmax.pl) co o tym myślicie?
Jeśli to jest solidna radiówka, a nie jakaś uryna to warto rozważyć taką zamianę.
martek993 pisze:Tłumaczą się, że internet mobilny nie powinien wgl działać w tej miejscowości
Akurat internet mobilny w umowie ma takie zapisy, że działanie jest ograniczone zasięgiem, przepustowością sieci i masą innych rzeczy. Tak więc nic nie wskórasz, bo są takie zapisy w umowie, że nie ma gwarancji działania.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
matek451
Guru bezprzewodowy

@martek993 wypisują ci bzdury. Wg.ich mapy zasięgu w Wysokiej powiat Strzelce Opolskiej jest zasięg 3G Play na zewnątrz budynków. Realizowany z BTS-a UMTS 2100 Play Wysoka ul. Strzelecka. To niech się zdecydują( swoją drogą wiem, ze mapy sobie a rzeczywistość bywa różna) i jak nie ma to niech nie wprowadzają klienta tymi mapami w błąd.
ODPOWIEDZ