Jaka antena do mojego modemu.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Adik87
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena do mojego modemu.

Post autor: Adik87 »

Witam wszystkich.
Mieszkam w Województwie Łódzkim, w miejscowości Słowik, przy ulicy Gdańskiej (miejscowość pomiędzy Zgierzem a Ozorkowem).
Korzystam z Modemu ZTE MF669 i mam do niego dołączoną "antenę" od Cyfrowego Polsatu (który jest dostawcą usługi), za antenę dałem 1zł, więc proszę bez krytyki w tym kierunku ^^.
Lubię sobie pograć w gry on-line...i tu zaczyna się problem, gdy pogoda jest ładna, czyli najbardziej w lato (kogo by w tedy ciągnęło do komputera ^^) pingi na serwerach w PL wynoszą od... 19-30, czasami skoczy do 50. Z kolei w zimę, gdy to raczej większość czasu spędzamy w domu i staram się (mogę się tylko starać bo zrobić się tego raczej nie da :D) rozkoszować grą to ze względu na złe warunki pogodowe ping na serwerze w PL najmniej wynosi 80 i jak utrzyma się przez mintuę to jestem szczęśliwy, bo normą są skoki do 800 ^^ Więc teraz proszę Was o jakieś propozycję anten w cenie 80-120zł, które mogłyby sprawić, że mój internet nie będzie miał takich problemów. Jeśli czegoś nie opisałem (a myślę, że jest tutaj tego raczej sporo, bo kompletny ze mnie newbie w tych tematach ^^) to pisać odrazu a ja postaram się udzielić wszelkich odpowiedzi...byle by tylko dostać swoją odpowiedź :D.
Pozdrawiam Adrian.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena do mojego modemu.

Post autor: matek451 »

W twojej lokalizacji możesz korzystać z BTS-a UMTS900 z Rosanowa lub Ozorkowa ul.Wyszyńskiego 30. Odległości 5-6km. Proponuję zakup ATK-10 lub ATK-20 http://www.cybertech.com.pl/k8,anteny-l ... 00mhz.html do tego konektor http://www.cybertech.com.pl/p92,konekto ... fme-m.html Szkoda, że nie masz modemu LTE można by popróbować złapać zasięg LTE z BTS-a LTE1800 Mobylandu z Wyszyńskiego, oczywiście na antenie DUAL LTE na 1800MHz. Na LTE pingi niższe.
Ostatnio zmieniony 2014-01-28, 18:53 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
Adik87

W takim razie może propozycja jakiegoś modemu LTE za rozsądną cenę? Swoją drogą jak działa to LTE? Jeśli załóżmy, że będę miał jakiś modem polecony przez Was+ jakieś antena, to w razie braku zasięgu lub jeśli będzie on bardzo słaby, to dalej będzie możliwość łączenia się przez wyżej podane nadajniki? Mówiąc prosto: Czy w razie braku LTE modem LTE+ ta antena dual LTE będzie się łączył z tym nadajnikiem BTS-a z taką samą efektywnością jak mój modem+antena polecona przez Was? I tak swoją drogą to podałeś tam 2 linki do 2 różnych rzeczy...tylko że oba linki są takie same i pokazują jedną rzecz ^^
EDIT: A co do konektora, daje to jakieś efekty? Wymagany, aby było lepiej ten podany (albo raczej który podasz :D) przez Ciebie, czy ten od CP z zestawu z anteną starczy? Wiesz, chodzi o to, aby koszta uciąć jak najbardziej ^^.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Już poprawione. Modem LTE np. E-3276 pracuje oprócz technologii LTE1800MHz również na UMTS2100 i UMTS900 a więc będziesz go mógł wykorzystać do połączenia z BTS-em UMTS900 Aero2. ntena DUAL LTE służy tylko na 1800MHz i na UMTS900 jest nieodpowiednia. Nie wiem jaki masz konektor do "anteny" z CP. Ma być do MF669 czyli TS9-FME(ż).
Adik87

Czyli z modemem LTE jeśli będę w zasięgu LTE to będzie gitara, a jak nie to będzie jeszcze gorzej : d (bo brak anteny na moje UMTS900, tak?). Chyba, że moją starą antenę będzie się dało podpiąć do modemu LTE (wątpie nawet jako amator ^^). Jeśli się mylę to raczej zostanę przy opcji z kupieniem anteny i konektora do mojego modemu :D
ODPOWIEDZ