Mam antenę panel 17 dBi 2.1Ghz od cybertechu, zysk jaki zyskałem to 32% sygnału, -93dBi i CSQ 10. Operator Play.
A więc do rzeczy. Z tym obecnym sygnałem, miałem bardzo dobry down i up. Download w dzień jaki zaobserwowałem to 700 kilobajtów/s a up to 400 kilobajtów, pingi od 90ms w dół. Było fajnie, aż do wczoraj. Grałem sobie z kolegami, w taką gre online, i komunikowaliśmy się za pomocą Team Speek 3. I tak od godziny 23:30, wywaliło mnie z TS i z gry. Wpierw złapałem strasznego laga w grze, a potem padł mi net. Połączyłem się w TNI, i włączyłem Firefoxa, a stronki ładują się bardzo wolno, prędkość max 1-4kb/s. Wkurzyłem się i poszedłem spać. Nazajutrz, po szkole, odpalam kompa, i problem dalej występuje. Zadzwoniłem do obsługi klienta, i jak się okazało wyczerpałem limit. Zapytałem się konsultanta, jak to możliwe, przecież mam w Play, 6 miesięcy bez limitu. Zapytał się, z jakiej technologi korzystam, więc powiedziałem, że z HSPA+. Pan powiedział, że ten cały transfer bez limitu, jest Tylko w technologi LTE, i powiedział również, że 15 KM jest w Starachowicach dostępny LTE, i że na wiosnę u mnie mają sieć na LTE modernizować. Podziękowałem za informację i wykupiłem 5GB transferu.
I tak szczerze, to mało co to poprawiło, max DLS to 150 kilobajtów, a upload to 200 kilobajtó/s. A co ciekawe, na speedtest, pingi pokazuje mi raz 45ms, raz po 100. Ale jak włącze TS to ping skacze mi na 7000ms, nie mogę z ludźmi rozmawiać, a o grze online mogę zapomnieć. Teraz jest tak:
Dodam jeszcze, że wcześniej tak do 2 dni wstecz, nawet przy intensywnych opadach śniegu, internet działa normalnie. Tylko tak od wczoraj mam. Dziś, jak spojrzałem na antenę to ona jest trochę oblepiona w śniegu. Przed chwilą byłem na TS i w opcjach miałem ping 45ms, zacząłem coś mówić, a ping momentalnie skoczył do 5000 ms.
Rzeczy które zrobiłem:
Zaktualizowałem system,
Przeskanowałem komputer w poszukiwaniu wirusów(eset nod 32, z najnowszą bazą, nic nie wykrył).
Powyłączałem, programy obciążające łącze.
Przeczyściłem rejestr Clenerem.
Wyjmowałem kartę sim z modemu.
Przekładałem modem do innego gniazda.
Kiedyś mi się tez, to zdarzyło, ale wystarczył reset kompa i było po kłopocie, ale tym razem to nie zadziałało.
Wykluczam, nagłe obciążenie BTS'a, bo wcześniej było, dobrze.
I na tym się kończy moja wiedza.