net radiowy grodzisk maz
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
net radiowy grodzisk maz
witam, przeglądam forum od paru godzin ale im dłużej czytam tym trudniej się zdecydować - i na ofertę i na sprzęt...
niedługo przeprowadzę się do grodziska maz, ul reja - raczej nie uda się tu przenieść nesotrady więc pozostaje wybrać jakiś net bez kabla...
czy ktoś z Was może pomóc amatorowi? najbliżej mam bts orange na okrężnej i t-mobile na cegielnianej, lepsza oferta cenowa/limitowa jest obecnie w orange
jaki wybrać sprzęt żeby móc stworzyć normalną sieć wifi w domu + lan? tplink 3420 i jakiś modem? czy może lepiej jakieś urządzenie wszystko w jednym?
jak zweryfikować czy będzie potrzebna antena zawnętrzna czy nie?
czy można jakoś sprawdzić obecne obciążenie sieci?
rozumiem, że nadal w tej opcji nie można się połączyć z swoją siecią z zewnątrz?
no i pytanie za 100 pkt - jak ocenić ile potrzebuję transferu danych? nie mam zielonego pojęcia jak sprawdzić obecne zużycie na neo...
dziękuję za pomoc
pozdrawiam
niedługo przeprowadzę się do grodziska maz, ul reja - raczej nie uda się tu przenieść nesotrady więc pozostaje wybrać jakiś net bez kabla...
czy ktoś z Was może pomóc amatorowi? najbliżej mam bts orange na okrężnej i t-mobile na cegielnianej, lepsza oferta cenowa/limitowa jest obecnie w orange
jaki wybrać sprzęt żeby móc stworzyć normalną sieć wifi w domu + lan? tplink 3420 i jakiś modem? czy może lepiej jakieś urządzenie wszystko w jednym?
jak zweryfikować czy będzie potrzebna antena zawnętrzna czy nie?
czy można jakoś sprawdzić obecne obciążenie sieci?
rozumiem, że nadal w tej opcji nie można się połączyć z swoją siecią z zewnątrz?
no i pytanie za 100 pkt - jak ocenić ile potrzebuję transferu danych? nie mam zielonego pojęcia jak sprawdzić obecne zużycie na neo...
dziękuję za pomoc
pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: net radiowy grodzisk maz
Proszę pisać zgodnie z zasadami pisowni, wielkie litery na początku zdania i w innych właściwych miejscach są konieczne!nefczibaku pisze:witam
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
To weź orange. Jest duża szansa na lte z tych nadajników ( bez znaczenia orange/t-mobile, mają wspólną infrastrukturę w tym zakresie ), odległość niewielka więc odbiór będzie dobry bez żadnych anten dodatkowych.nefczibaku pisze:czy ktoś z Was może pomóc amatorowi? najbliżej mam bts orange na okrężnej i t-mobile na cegielnianej, lepsza oferta cenowa/limitowa jest obecnie w orange
Normalnie zaleciłbym kupno startera i sprawdzenie jak działa sieć w tej konkretnej lokalizacji, ale w orange to nie przejdzie - karty prepaid działają tragicznie.nefczibaku pisze:czy można jakoś sprawdzić obecne obciążenie sieci?
Jako podstawowy tp3420 + modem od operatora - wystarczy. Jeśli będziesz chciał coś więcej uzyskać ( dysk sieciowy, ftp, dlna ) to raczej mocniejszy ruter z większą ilością pamięci. Chociaż z praktyki wiem że do takich celów lepsze jest oddzielne urządzenie dedykowane ( nas ) i wtedy 3420 wystarczy jako ruter.nefczibaku pisze:jaki wybrać sprzęt żeby móc stworzyć normalną sieć wifi w domu + lan? tplink 3420 i jakiś modem? czy może lepiej jakieś urządzenie wszystko w jednym?
Zainstaluj sobie jakiś licznik transferu i obserwuj.nefczibaku pisze:no i pytanie za 100 pkt - jak ocenić ile potrzebuję transferu danych? nie mam zielonego pojęcia jak sprawdzić obecne zużycie na neo...
-
- Stały użytkownik forum
A który modem polecasz? huawei 372? Czy może coś innego? Prawdopodobnie bardziej opłaca się kupić modem i umowę bez sprzętu. W miarę możliwości chciałbym po prostu postawić i korzystać, za dużo nie grzebać - a jeśli wspominasz o mocniejszym routerze, to jaki model masz na myśli?Jako podstawowy tp3420 + modem od operatora - wystarczy. Jeśli będziesz chciał coś więcej uzyskać ( dysk sieciowy, ftp, dlna ) to raczej mocniejszy ruter z większą ilością pamięci. Chociaż z praktyki wiem że do takich celów lepsze jest oddzielne urządzenie dedykowane ( nas ) i wtedy 3420 wystarczy jako ruter.
-
- Stały użytkownik forum
No niestety nie doradzę. Używam E398 od ponad dwóch lat i jest ok. To niestety moje jedyne doświadczenie z nowymi modemami.nefczibaku pisze:A który modem polecasz? huawei 372? Czy może coś innego? Prawdopodobnie bardziej opłaca się kupić modem i umowę bez sprzętu.
Zorientuj się jaką ofertę ma operator, bo często nie jest ona taka zła dla nowych klientów. Owszem, przy przedłużaniu umowy bez sprzętu można ugrać spore rabaty, ale na start chyba lepiej wziąć sprzęt.
nefczibaku pisze:W miarę możliwości chciałbym po prostu postawić i korzystać, za dużo nie grzebać - a jeśli wspominasz o mocniejszym routerze, to jaki model masz na myśli?
Minimum do zabawy z tańszych i obsługujących alternatywny soft to tplink 1043v.2 ( 64MB RAM ), ale najwięcej można wyciągnąć z wdr3600 ( jeśli nie używasz 5GHz ) i wdr4300. Ja mam stary 1043 z powiększonym flashem ( 16MB ) i w zupełności wystarcza. Ale jeśli chcesz postawić i zapomnieć, nie będziesz kombinował z domowym serwerem www, ftp, udostępnianiem plików, torrentami i dlna ( te rzeczy o wiele lepiej zrobi serwerek nas, np. zyxel nsa310 ) to 3420 będzie ok.
-
- Stały użytkownik forum
Zygzak73 - bardzo Ci dziękuję, bardzo pomogłeś
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
W Grodzisku sieć Orange jest modernizowana w ramach NetWorks. Jeśli chodzi o BTS-y LTE1800 Orange to tylko pozwolenia. Na razie LTE Orange teoretycznie dociera do Brwinowa. Na zasięg trzeba poczekać. Jeśli będziesz brał umowę ze sprzętem to bierz z modemem/routerem z obsługą LTE.
-
- Początkujący użytkownik forum
pytanie
Witam,
Podpinam się pod temat, gdyż stoję przed tym samym problemem na ulicy Reymonta w Grodziu nie ma kabla i zostaje Plus lub inny operator (nie wiem czy to 100% LTE u nich) ale każą podpisać umowę i później mogę zerwać umowę w 7 dni(oraz netfast radiowy) nie wiem czy ktoś korzystał opinie?
Może umówimy się ze postawie jakiś browarek jak by ktoś podjechał z mobilnym internetem i sprawdził jak działa w moich okolicach jednym testem
Pozdrawiam
Mariusz G
Podpinam się pod temat, gdyż stoję przed tym samym problemem na ulicy Reymonta w Grodziu nie ma kabla i zostaje Plus lub inny operator (nie wiem czy to 100% LTE u nich) ale każą podpisać umowę i później mogę zerwać umowę w 7 dni(oraz netfast radiowy) nie wiem czy ktoś korzystał opinie?
Może umówimy się ze postawie jakiś browarek jak by ktoś podjechał z mobilnym internetem i sprawdził jak działa w moich okolicach jednym testem

Pozdrawiam
Mariusz G
-
- Stały użytkownik forum
Netfast podobno tak sobie - kogo nie pytałem to wszyscy narzekali, podobno Pljtelecom planuje nadajnik na jakimś bloku przy Cegielnianej więc może tu będzie opcja, o nich słyszałem przyzwoite opinie - nadajnik nie wcześniej jednak niż wiosną, dodatkowo między tymi blokami a Reymonta jest rząd wysokich drzew.
W twoim przypadku to chyba Orange, masz bts na rogu ulicy
W twoim przypadku to chyba Orange, masz bts na rogu ulicy
-
- Guru bezprzewodowy
W twoim przypadku polecam internet na kartę w PLay. W Grodzisku masz zasięg LTE PLay. Do końca roku jest promocja dane w LTE są pobierane z limitem 200GB na m-c. Wystarczy tylko utrzymywać konto. najlepiej kupić starter RedBull Mobile za 9 zł. Po doładowaniu za 50 zł konto przedłuża się na 150 dni( przy starterze za 5 zł, doładowanie za 50 zł utrzymuje ważność konta na 100dni). Wystarczy co miesiąc aktywować usługę darmowego LTE i można korzystać właściwie z darmowego LTE. Z konta nie znikają środki Warunek posiadanie modemu LTE i wymuszenie na nim technologii Tylko LTE. Promocja trwa do końca 2014 roku. Na jednej karcie można korzystać 6m-cy. Max. prędkości DL 15Mb/s UL 5Mb/s. Od dwóch miesięcy osiągam takie w Łodzi.
-
OK Dzieki za rade co do kajetan to 4000/512 to 100 pln wiec sporo za takie rozwiazanie.
Ten fastnet tez nie wygląda za dobrze max 2000 za 70 pln ten lte o ile jest w grodzisku bede chyba próbował.
Moze ktoś jeszcze sie wypowie w powyższego rozwiązania.
Bo czas mnie goni a ofertę trzeba wybrać.
Ten fastnet tez nie wygląda za dobrze max 2000 za 70 pln ten lte o ile jest w grodzisku bede chyba próbował.
Moze ktoś jeszcze sie wypowie w powyższego rozwiązania.
Bo czas mnie goni a ofertę trzeba wybrać.

-
orange
Cześć na obecną chwilę orange na kartę czy w okolicy znajdę lepsze osiągi na mobilnym internecie?
-
- Stały użytkownik forum
pochwal się jaki sprzęt kupiłeś? ja jeszcze przed decyzją (mam jeszcze szansę na neostradę) więc chętnie się dowiem na wszelki wypadek
-
Na mojej ulicy brak neo (troche szkoda bo wole stałe łącze bez limitów i pingów)
ale trzeba sobie radzić wiec wybrałem ruter LTe chociaż w grodziu słabo jeszcze działa
ale pewnie sie zmieni niebawem.
karta sim siedzi w Dwr-921 anteny zewnętrznej jeszcze nie mam ale cos tam w planach będzie.Bo ta prędkość <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> na 3G
ale trzeba sobie radzić wiec wybrałem ruter LTe chociaż w grodziu słabo jeszcze działa
ale pewnie sie zmieni niebawem.
karta sim siedzi w Dwr-921 anteny zewnętrznej jeszcze nie mam ale cos tam w planach będzie.Bo ta prędkość <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> na 3G

-
Witam serdecznie,
W Grodzisku Mazowieckim polecam usługi PLJ jest już zasięg na ul. Siennej po Piaskową - oczywiście zawsze trzeba sprawdzić na miejscu pod konkretnym adresem. Ceny zaczynają się od 56 zł za 4 Mbps bez limitu (prędkość nie zwalnia po przekroczeniu 25 Giga czy 50. Dodatkowo aby były możliwe wyższe prędkości ma zostać uruchomiona sieć światłowodowa bezpośrednio do domu klienta
, prędkości? Od 50/50 Mbps ;-).
W Grodzisku Mazowieckim polecam usługi PLJ jest już zasięg na ul. Siennej po Piaskową - oczywiście zawsze trzeba sprawdzić na miejscu pod konkretnym adresem. Ceny zaczynają się od 56 zł za 4 Mbps bez limitu (prędkość nie zwalnia po przekroczeniu 25 Giga czy 50. Dodatkowo aby były możliwe wyższe prędkości ma zostać uruchomiona sieć światłowodowa bezpośrednio do domu klienta

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dobra oferta. W 2010. Pewnie jeszcze upload < 1MbpsZbigniew Lis pisze:Ceny zaczynają się od 56 zł za 4 Mbps bez limitu