jak połączyć pc i laptopa -> poprzez WiFi? Reaktywacja

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yoyo
Stały użytkownik forum

jak połączyć pc i laptopa -> poprzez WiFi? Reaktywacja

Post autor: yoyo »

otóż tak:
mam w domu 2 PC do których podpięte jest stałe łącze z routera - wszystko po tradycyjnej skrętce

chciałbym do tego netu podpiąć tez laptopa (IBM TP600E), mam w nim wejście telefoniczne, irde, i kartę wifi pcmcia
intrernet na laptopie może być zależny od jednego z komputerów więc pomyślałem o przekazywaniu sygnału przez wifi

co mi jest do tego potrzebne?
czy wystarczy zwykłe tanie wifi usb, czy lepiej karta pci?
czy to w ogóle jest wykonalne - myślę o połączeniu ad-hoc?

laptopa będę najczęściej używał w odległości od 5-15 metrów od PC więc nie potrzebuje chyba żadnego super sprzętu (pcmcia w laptopie to Philips snn6500 obsługująca wszystkie tryby i jakieś true turbo) ale dobrze by było wykorzystać maksymalną prędkość

a może ktoś ma jakąś ciekawszą propozycje połączenia tych sprzętów?

z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 2007-09-04, 12:38 przez yoyo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: kolejne laickie pytania

Post autor: mar_kow »

yoyo pisze:chciałbym do tego netu podpiąć tez laptopa (IBM TP600E), mam w nim wejście telefoniczne, irde, i kartę wifi pcmcia
...Po pierwsze: nie ten dział...
...Po drugie: najtańszym sposbem jest dokupienie na allegro karty sieciowej na USB ( http://www.allegro.pl/item229854013_kar ... s_23_.html ) i spięcie komputerów tradycyjną skrętką...
...Po trzecie: jeżeli chce się mobilności to faktycznie dokupić kartęWiFi na USB do stacjonarnego kompa skoro do laptopa na PCIMCIA już mamy...
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: jak połączyć pc i laptopa -> poprzez WiFi? Reaktywacja

Post autor: Fanta »

:!: Zmień temat postu, bo ten nic nie mówi. :!:
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
yoyo
Stały użytkownik forum

jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie

i dzięki za odpowiedź
w laptopie mam tylko jedno usb i to na dodatek to starsze więc nie chcę go używać do karty sieciowej, zresztą kabli też już nie chcę rozciągać

czyli najprościej będzie tak jak myślałem kupić kartę wifi do PC i udostępnić połączenie w trybie ad-hoc

więc jeszcze jedno pytanie jaką kupić kartę do pc, żeby osiągnąć najlepszą prędkość połączenia - karta w laptopie jest całkiem przyzwoita, moze powinienem poszukać czegoś tej samej firmy lub o podobnych parametrach?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

yoyo pisze:...karta w laptopie jest całkiem przyzwoita, moze powinienem poszukać czegoś tej samej firmy lub o podobnych parametrach?
...Dokładnie tak - karta USB jest dość wygodna bo można ją podpiąć do dowolnego komputera (nawet u kolegi) i pograć z nim w sieci albo skopiować dane... Wystarczy zainstalowac tylko sterowniki i skonfigurować...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: jak połączyć pc i laptopa?

Post autor: zDaleKi »

yoyo pisze:...chciałbym do tego netu podpiąć tez laptopa [...] pomyślałem o przekazywaniu sygnału przez wifi

co mi jest do tego potrzebne?
Ja napisze ogólne zarysy co trzeba. Potrzeby jest Ci zależnie od sieci:
1) albo sam Access Point (ale u Ciebie się to chyba nie sprawdzi) wpięty do sieci Twojego ISP,
2) albo najlepiej router z AP czyli z WiF,
3) można też pobawić się w ICS+karta sieciowa+AP,
4) można w ostateczności spróbować ICS+karta WiFi w PCecie tak jak chciałeś, chociaż tego akurat nie próbowałem ;) Ale nie wiem, czy karta na WiFi się w takim przypadku sprawdzi, mogą być problemy.

Jednego nie rozumiem, Ty masz u siebie dwa gniazda Ethernet do ISP czy jedno + switch??

Ale na początku zapoznaj się z tym -> Dzielenie łącza na dwa i więcej komputerów
A tu o ICS -> ICS - udostępnianie połączenia internetowego
Poszukaj też tematów na tym sub-forum, ostatnio ktoś opisywał połączenie AP + ICS.
yoyo pisze:jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie
Przenoszę na Internet radiowy. Zmieniłem też nieco temat posta dodając "-> poprzez WiFi".
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
yoyo
Stały użytkownik forum

te tematy poczytałem już wcześniej :)

Sprawa wygląda tak - używam stacjonarnego PC również jako telewizora i z netu na laptopie będę korzystał tylko gdy PC, będzie zajęty telewizją, lub jakąś grą itd.

Nie chce już okablowywać mieszkania więc pomyślałem o wifi.
W routerze mam jeszcze kilka gniazd wolnych i mógłbym tam wpiąć jakiś ap, ale chciałbym to zrobić raczej małym kosztem, dlatego pomyślałem o udostępnieniu neta z PC do laptopa w trybie ad-hoc, jest mi obojętne czy karta do PC będzie na PCI czy USB, zależy mi tylko na tym żeby to działało stabilnie i żeby prędkość była jako taka w domu mam szybkie łącze 1,5Mbps (wg info ze strony providera), a philips w laptopie oferuje 108Mbps (wg napisu na karcie) hmm ktoś tu chyba coś pokręcił z literkami :)

W każdym razie wydaje mi się, że połączenie ad-hoc to mniejsza inwestycja niż kupno AP

dlatego pytam na forum, bo może jakichś kart powinienem unikać, albo jakieś będą dla mnie lepsze niż inne..
zDaleKi

yoyo pisze:W każdym razie wydaje mi się, że połączenie ad-hoc to mniejsza inwestycja niż kupno AP
Zgadza się, inwestycja mniejsza ale wygoda też mniejsza. Zwłaszcza, że masz wolne porty w routerze.
Kiedyś przykładowo będziesz jednak wziąć lapka do kuchni lub do łóżka i posurfować przy wyłączonym PCcie ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
yoyo
Stały użytkownik forum

tak właśnie popatrzyłem na allegro i jakiś tani ap można kupić już od 49zl czyli niewiele drożej od karty wifi

tak więc mówicie, że mogę to zrobić ad-hoc i będzie działać lub zainwestować w AP wpiąć je do routera i korzystać niezależnie od PCta

Boję się, że takie tanie AP zaraz padnie lub będzie na nim kiepskie połączenie - do pokoju z routerem mam 2 ściany (jakieś7-8m), jednak laptop najczęściej będzie używany w tym samym pokoju co PC i jak wspomniałem raczej w jego zastępstwie więc chyba zdecyduję się na połączenie ad-hoc
Jako że mam tylko 2 wolne gniazda USB rozważam zakup karty PCI, ale może usb są lepsze? nowocześniejsze? szybsze?
jakieś sugestie?
yoyo
Stały użytkownik forum

widzę, że nikt na razie nie odpisuje więc dopiszę swoje spostrzeżenia: otóż na allegro karty usb są o dziwo porównywalne a nawet tańsze od kart pci, na dodatek mają lepsze parametry. Zastanawia mnie sprawa kart które obsługują jakieś tryby turbo, mój philips też podobno obsługuje jakieś true turbo, nie wiem natomiast czy takie coś działa w trybie ad-hoc :( jeżeli nie to kupię jakąś najtańszą kartę za 39zł i nie będę przepłacał
zDaleKi

Ja się nie wypowiadam, bo nie jestem zwolennikiem połączeń ad-hoc wiec się nimi nie bawię. Dlatego nie doradzę Ci czy ICS pójdzie w takim trybie i to jeszcze na karcie USB. Najprostsza rzecz, to pożyczyć od kogoś kartę i sprawdzić. ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
yoyo
Stały użytkownik forum

No i mam upragniony internet - opisze co i jak dla potomnych a i może ktoś będzie miał dla mnie jakieś sugestie bo jeszcze nie wszystko jest ok

Otóż tak:
Do PC podłączonego kablem do sieci LAN wpiąłem kartę wifi TPlink,połączenie z laptopem nastąpiło od razu, ale dopiero po dłuuuuuższym kombinowaniu udało mi się ustanowić sprawną sieć w obie strony.

Niestety zawsze po włączeniu ICS traciłem internet na PC stacjonarnym (hoscie), działo się tak dlatego, że host łączy się z netem za pomocą ustawień autoatycznych DHCP, a ICS wymaga aby wartości ip dns, itd były podane na sztywno :(

Po dłuższym kombinowaniu wyszukłem w necie opis programu Wnroute, po zainstalowaniu jakiejś starszej wersji, praktycznie od razu mogłem pingować z laptopa do routera (wcześniej tylko do PC), ale internetu jeszcze nie było, myślę że to była kwestia forwardowania DNSów, niestety o czym się boleśnie przekonałem winroute wchodzi w konflikt z XP i co jakiś czas samoczynnie go restartuje :(

Znalażłem nowszą wersje na stronie producenta (kerio) i po zainstalowaniu i niewielkich kombinacjach w ustawieniach mam internet na obu komputerach hurra :),
radość troszke przedwczesna bo wersja którą mam to miesięczny trial :(
m może uda mi się znaleźć jakąś wersje freeware.

Mam nadzieje, że komuś ten opis się w przyszłości przyda i oszczędzi nerwów.

P.S. Już zmieniłem program na wersje freeware winroute 4.25 lite, w sieci piszą że ta wersja też restartuje system ale jak na razie u mnie chodzi stabilnie, jest praktycznie bezobsługowa, siedzi sobie w trayu i robi co do niej należy :D

dodano dzień później: niestety ten program też restartuje system :( teraz testuje wersje 4.25 PRO, moich obserwacji wynika że najlepiej dziala najnowsza wersja winroute 6 firewall, ale jest ona zintegrowana z zakreonym firewallem który blokuje wszysto co chce sie połączyć z internetem a ja nie umiem tego powyłączać :(
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

no to co za problem wyłączyć DHCP i na sztywno poustawiać sobie ip z uwzględnieniem ip standardowego przy ICS 192.168.0.1 ?

Trochę dziwne że traciłeś połączenie - jakie masz ip z routera ?

ps. karta wifi na usb pewnie zawsze będzie miała gorszy zasięg, czułość niż najtańszy AP z anteną :D.
yoyo
Stały użytkownik forum

no to się cieszę że użyłem karty pci :)

moj router to 192.168.0.1
do tej pory moj komp mial koncówke 2
a teraz z programem winroute ma 4
nie znam dnsów routera (ipconfig ich nie podaje) jest tylko sufiks i nic wiecej
stawiałe juz kilka prostych sieci lan i ta konfiguracja nie wiadomo czeu robi windowsowi niesamowity problem

z winroute jestam w sumie zadowolony, przekazuje internet bez problemów, niestety firewall zamula troche zarowno internet jak i sam komputer, a ja nie potrafie sobie poradzić z wyłączeniem go :( ale nadal probuje :)

zastanawia mnie też jedna kwestia:
jak kopiować pliki w mojej sieci - gdy udstepniam jakiś większy plik to nie idzie go skopiować po wifi, po jakimś czasie w polowie kopiowania dostaje komunikat, że nie można skopiowac pliku :(
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

yoyo pisze: moj router to 192.168.0.1
no i wszystko jasne - w momencie jak ustawiasz udostępnianie połączenia komputer udostępniający dostaje ten sam adres ip co router:
Połączenie z Internetem zostanie udostępnione innym komputerom w sieci lokalnej (LAN). Karta sieciowa połączona z siecią LAN zostanie skonfigurowana przy użyciu statycznego adresu IP 192.168.0.1 i maski podsieci 255.255.255.0
http://support.microsoft.com/kb/306126

Ustaw sobie routera ip na 192.168.0.100 i popraw ip bramy domyślnej na komputerze podłączonym, będzie działać udostępnienie. Nie będziesz musiał bawić się w winroute - w linku którym podałem masz jak to się robi pod XP - nawet jakieś video tam jest.
yoyo
Stały użytkownik forum

wiedziałem, że tu jest konflikt tylko nie wiedziałem jakgo ominąć, bo dotępu do routera nie mam (konfigurowany przez providera) a sam windows przy próbie włączenia ICS windows wywalal komunikat ze jest to niemożliwe

na szczescie dzis rano znalazlem w necie jedno zdanie ktore rozwiazalo moj problem "wypnij kabel sieciowy przed włączeniem ics po tej operacji windows uruchomil udostepnianie, a nastepnie ja pozmienialem adresowanie karty sieciowej (hosta) z 192.168.0.1 na ....4.1 i po sprawie - wszystko działa jak należy :)
zDaleKi

yoyo pisze:a nastepnie ja pozmienialem adresowanie karty sieciowej (hosta) z 192.168.0.1 na ....4.1 i po sprawie - wszystko działa jak należy :)
Dlatego właśnie nie polecam tworzenia podsieci na 192.168.0.x :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ