Antena do ZTE 823

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawelpk
Użytkownik forum

Antena do ZTE 823

Post autor: pawelpk »

Jeśli zasięg mam wg oprogramowania modemowego ZTE 823 jako wszystkie kreski czyli pełny to antena do zwiększenia prędkości nic mi nie pomoże? Patrzyłem na tą antene:
http://allegro.pl/antena-max-data-4g-hs ... 56147.html
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Antena do ZTE 823

Post autor: matek451 »

W Play na HSPA+ pisałeś o prędkościach ok. 9Mb/s. w twojej lokalizacji. Obawiam się, że zakup anteny nie przełoży się na zwiększenie prędkości. Tym bardziej ta z aukcji.
pawelpk
Użytkownik forum

matek451 pisze:W Play na HSPA+ pisałeś o prędkościach ok. 9Mb/s. w twojej lokalizacji. Obawiam się, że zakup anteny nie przełoży się na zwiększenie prędkości. Tym bardziej ta z aukcji.
No właśnie tym bardziej że zasięg mam pełny. Ale wkurzają mnie dni gdzie tak jak w każdą niedzielę prędkość internetu mam od 0,5- 4mbit/s. Po prostu nadajnik jest obciążony a antena nic nie da?
A zasięg mam pokazany w załączniku.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ewentualna antena panelowa może poprawić zasięg o ok. 12dBm ale czy przełoży się to na prędkość trudno powiedzieć. W Goleniowie są trzy BTS-y UMTS2100 i dzięki antenie można by wymusić połaczenie z mniej obciązonym BTS-em o ile nie sa na jednym kierunku. Musisz sprawdzić jak położone są te BTS-y względem ciebie.
pawelpk
Użytkownik forum

Tutaj gdzie jest napis UMTS to podczas transmisji danych zmienia się na DC-HSPA+ ale w Goleniowie z mapy wynika że są tylko dwa nadajniki playa. Ale widzisz zasięg mam pełny i wywale 140 zł i okaże sie że to nic nie pomogło to będzie wtedy lipa.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Goleniowie są trzy BTS-y UMTS2100Play, ten trzeci to ul. Rzemieslnicza 1, niezweryfikowany i raczej działa. Te zweryfikowane mają tylko jedna nośną więc chyba tylko HSPA+. Podałem ci tylko rozwiązanie ale czy to coś zmieni tylko po testach tych trzech BTS-ów. Możesz udać się pod każdy z nich i sprawdzić transfery na każdym z nich, bez anteny. Zobaczysz, na którym jest najlepiej.
ODPOWIEDZ