Jakość sieci Orange (internet 3G) Gniezno (Pustachowa)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aLPav
Użytkownik forum

Jakość sieci Orange (internet 3G) Gniezno (Pustachowa)

Post autor: aLPav »

Serdecznie proszę o pomoc osoby, które mają internet mobilny w sieci Orange na terenie Gniezna (najlepiej południowe rejony, Pustachowa-Kokoszki) o opinię, czy warto. Głównie zależy mi na stabilności połączeń! Informację o szybkości też mile widziane :) obecnie posiadam LTE w Plusie i jestem zadowolony, choć Orange ma lepszą ofertę abonamentową dla mnie. Ale nie wiem, czy warto wracać do firmy, na której ciąży piętno TP :)
Pozdrawiam serdecznie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jakość sieci Orange (internet 3G) Gniezno (Pustachowa)

Post autor: ja.michal »

W twoim terenie jeszcze trwają prace modernizacyjne w ramach NetWorks! i już ukończono 3G na 2100 MHz czyli wszędzie jest HSPA+ DC, ale nie ma jeszcze 3G na 900 MHz. Są również pozwolenia na LTE, ale prawdopodobnie będzie ono wolniejsze aniżeli to z Plusa (nie wiem jakie teraz masz parametry).

Czy w tym momencie chcesz wziąć Orange to twoja decyzja. Na pewno będzie się jeszcze poprawiać, ale co najmniej do połowy roku jeszcze coś mogą grzebać. Możesz sprawdzić jak wygląda zasięg na karcie prepaid. Prędkości będą raczej gorsze. Zasięg T-Mobile powinien być tożsamy i na ich karcie prepaid prędkości są jak w abonamencie.
aLPav
Użytkownik forum

Post autor: aLPav »

38 download, 16 upload, ping 53...
Parametry są dla mnie w 100% ok. Wiem, że kończy się modernizacja i liczę na realną konkurencję w tym zakresie. Potrzebuję internet do pracy i jestem w stanie więcej zapłacić za lepszą jakość. W moim pytaniu bardziej zależało mi na opinii czy Orange zrywa połączenia czy jest siecią, którą warto brać pod uwagę...
Dziękuję za odpowiedź, mam czas do kwietnia. Zdaję sobie sprawę, że niczego nie zastąpi własny test na karcie sim.
dexter18

Post autor: dexter18 »

aLPav pisze:38 download, 16 upload, ping 53...
Parametry są dla mnie w 100% ok. Wiem, że kończy się modernizacja i liczę na realną konkurencję w tym zakresie. Potrzebuję internet do pracy i jestem w stanie więcej zapłacić za lepszą jakość. W moim pytaniu bardziej zależało mi na opinii czy Orange zrywa połączenia czy jest siecią, którą warto brać pod uwagę...
Dziękuję za odpowiedź, mam czas do kwietnia. Zdaję sobie sprawę, że niczego nie zastąpi własny test na karcie sim.
To wszystko zależy czy zrywa od lokalizacji, obciążenia BTS, od warunków.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Sieci już są jakościowo porównywalne. Szkielet raczej lepszy będzie w Orange (stacje w miastach podpinane głównie światłowodami).
Większa cena, ale teoretycznie lepsza jakość ma się pojawić w T-Mobile w LTE. Zapowiedzieli, że ma być opcja z gwarantowaną minimalną prędkością danych, a nie tylko do jak to teraz wszędzie jest. Oczywiście będzie to opcja droższa.
ODPOWIEDZ