Huawei E3131 a Windows 7
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E3131 a Windows 7
Witam serdecznie!
Kupiłem w/w modem i kartę Plusa.Po włożeniu do kompa z XP od razu zainstalowały się sterowniki,otwarła się przeglądarka ze stroną menagera Huawei.Net śmiga.
Następnie modem włożyłem do USB lapka z w7 i tutaj nici.Zainstalowały się stery i to wszystko.Przeglądarka nie otwiera się automatycznie.Wpisanie adresu 192.168.1.1 nie uruchamia netu.W menagerze urządzeń jest widziany w zakł.karty sieć.Aktualizacja sterów pokazuje,że są aktualne.
Następnie podpiąłem do kompa syna z W7.Tam otworzył automatycznie przeglądarkę z adresem 192..... lecz z netem nie łączy.
Dalej, w pracy próba z lapkiem z Vistą.Instalacja i net działa.
Sprzedawca modemu twierdzi ,że przed wysyłką wszystkie sprawdza pod W7 i radzi zmianę domyślnej przeglądarki.Nic to nie dało.
Próby z top net info też bez powodzenia.Tak jakby był nie widoczny.
W przyszłą środę udajemy się na urlop,a tu chyba nici z netu.
Sorry, że tak rozpisałem się,ale chcę wszystko przedstawić w miarę szeroko.
Czy ktoś będzie mógł pomóc.
pozdrawiam rickrysz...
Kupiłem w/w modem i kartę Plusa.Po włożeniu do kompa z XP od razu zainstalowały się sterowniki,otwarła się przeglądarka ze stroną menagera Huawei.Net śmiga.
Następnie modem włożyłem do USB lapka z w7 i tutaj nici.Zainstalowały się stery i to wszystko.Przeglądarka nie otwiera się automatycznie.Wpisanie adresu 192.168.1.1 nie uruchamia netu.W menagerze urządzeń jest widziany w zakł.karty sieć.Aktualizacja sterów pokazuje,że są aktualne.
Następnie podpiąłem do kompa syna z W7.Tam otworzył automatycznie przeglądarkę z adresem 192..... lecz z netem nie łączy.
Dalej, w pracy próba z lapkiem z Vistą.Instalacja i net działa.
Sprzedawca modemu twierdzi ,że przed wysyłką wszystkie sprawdza pod W7 i radzi zmianę domyślnej przeglądarki.Nic to nie dało.
Próby z top net info też bez powodzenia.Tak jakby był nie widoczny.
W przyszłą środę udajemy się na urlop,a tu chyba nici z netu.
Sorry, że tak rozpisałem się,ale chcę wszystko przedstawić w miarę szeroko.
Czy ktoś będzie mógł pomóc.
pozdrawiam rickrysz...
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Huawei E3131 a Windows 7
Z tego wnioskuję że masz wersję HiLink.rickrysz pisze:Wpisanie adresu 192.168.1.1
Jaka aktualizacja?rickrysz pisze:Aktualizacja sterów pokazuje,że są aktualne
TopNetInfo nie działa z wersją HiLink.rickrysz pisze:Próby z top net info też bez powodzenia.Tak jakby był nie widoczny.
Ten W7 to oryginał czy jakaś ulepszona wersja?
Nie pomagam na PW!
-
W menagerze w kartach sieć.pokazuje się jako:Remote NDIS based internet sharing device.
W zakł.sterownik zrobiłem aktualizację.
W7 w lapku oryg.,w drugim ulepszony.
[ Dodano: 2013-06-14, 00:48 ]
Wreszcie syn dopuścił mnie do swojego kompa i po zmianie domyślnej z F-xa na IE ,net ruszył.Natomiast na lapku otwiera już automatycznie obydwie przeglądarki lecz z netem nie łączy.I nie wiem co dalej.
[ Dodano: 2013-06-14, 11:35 ]
Wreszcie good news.Sidziałem do 2-giej w nocy.Kombinowałem na wszystkie strony.Odłączałem antywira,zmieniałem ustawienia.I nic.
Dzisiaj rano wkładam modem do lapka i wszystko działa.Nie wiem co pomogło.
Najważniejsze,że na wczasach nie będę pozbawiony netu.
pozdrawiam serdecznie
rickrysz...
W zakł.sterownik zrobiłem aktualizację.
W7 w lapku oryg.,w drugim ulepszony.
[ Dodano: 2013-06-14, 00:48 ]
Wreszcie syn dopuścił mnie do swojego kompa i po zmianie domyślnej z F-xa na IE ,net ruszył.Natomiast na lapku otwiera już automatycznie obydwie przeglądarki lecz z netem nie łączy.I nie wiem co dalej.
[ Dodano: 2013-06-14, 11:35 ]
Wreszcie good news.Sidziałem do 2-giej w nocy.Kombinowałem na wszystkie strony.Odłączałem antywira,zmieniałem ustawienia.I nic.
Dzisiaj rano wkładam modem do lapka i wszystko działa.Nie wiem co pomogło.
Najważniejsze,że na wczasach nie będę pozbawiony netu.
pozdrawiam serdecznie
rickrysz...
-
Wracam do tematu.
Krótka była moja radość.Na drugi dzień ponownie zero netu.Pozostała ostatnia "deska ratunkowa".Przeinstalowałem system i teraz leci.Takie rozwiązanie,to jest ostateczność,lecz chyba w moim przypadku przed wyjazdem, najlepsze.Później pomyślałęm,że mogłem spróbować wgrać tylko same stery.Nie wiem czy to by pomogło.
pozdrawiam rickrysz...
Krótka była moja radość.Na drugi dzień ponownie zero netu.Pozostała ostatnia "deska ratunkowa".Przeinstalowałem system i teraz leci.Takie rozwiązanie,to jest ostateczność,lecz chyba w moim przypadku przed wyjazdem, najlepsze.Później pomyślałęm,że mogłem spróbować wgrać tylko same stery.Nie wiem czy to by pomogło.
pozdrawiam rickrysz...
-
podepnę się pod temat. U mnie podobne problemy:
Windows 7 ultimate.
Po podłaczeniu modemu od razu wchodzi na http://192.168.1.1/html/index.html?vers ... .14.01.105
Na jednym porcie co chwile zrywa połączenie i łączy na nowo.
Na innym porcie usb połączenie jest stabilne, pisze połączono, zasięg pełny, ale nie łączy z żadną stroną
Jakieś sugestie od czego zacząć ?
Wcześniej pod windows XP śmigało bez zarzutów, po przejściu na laptopa lipa
Windows 7 ultimate.
Po podłaczeniu modemu od razu wchodzi na http://192.168.1.1/html/index.html?vers ... .14.01.105
Na jednym porcie co chwile zrywa połączenie i łączy na nowo.
Na innym porcie usb połączenie jest stabilne, pisze połączono, zasięg pełny, ale nie łączy z żadną stroną

Jakieś sugestie od czego zacząć ?
Wcześniej pod windows XP śmigało bez zarzutów, po przejściu na laptopa lipa

Na 1 porcie może być za słabe zasilanie i dlatego tak może się dziać. Masz limit ? Może masz wykorzystany i dlatego. Spróbuj odinstalować i ponownie zainstalować modem i sterowniki.
-
Odinstalowałem wszystko. Po podłączeniu modem nie znalazł sterowników. Wgrałem jakieś sterowniki od orange przez AllDeviceInstaller. Resztę sterowników sam znalazł.
Mobile doctor teraz wypluł: Mobile Doctor failed to found the dashboard. If the dashboard has been installed, please check that the dial-up connection settings are correct. Co dalej ?
Ściągnąłem Dashboard Mobile Partner 23.009.09.01.983_PL_MULTILANGUAGE_win8_
i przy instalacji mam error:
Dodam że wcześniej zrobiłem przełączenie w tryb modemu.
Mobile doctor teraz wypluł: Mobile Doctor failed to found the dashboard. If the dashboard has been installed, please check that the dial-up connection settings are correct. Co dalej ?
Ściągnąłem Dashboard Mobile Partner 23.009.09.01.983_PL_MULTILANGUAGE_win8_
i przy instalacji mam error:
Dodam że wcześniej zrobiłem przełączenie w tryb modemu.
Zmieniłeś z trybu Hi-Link na zwykły modem ? Powinieneś zainstalować same sterowniki i przez top_netinfo powinno ruszyć.
-
takZmieniłeś z trybu Hi-Link na zwykły modem ?
teraz mam error 619
-
Nie wiem, szukam ciągle jakiegoś screena jak co ma być ustawione. (możesz podesłać jakiegoś linka ?)
Druga sprawa na jednej karcie SIM brak środków, włożyłem moją z telefonu do modemu i ten sam error.
Brak środków na karcie ma wpływ na ten error 619

Druga sprawa na jednej karcie SIM brak środków, włożyłem moją z telefonu do modemu i ten sam error.
Brak środków na karcie ma wpływ na ten error 619

- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
wntl pisze:Dodam że wcześniej zrobiłem przełączenie w tryb modemu
Zastosowałeś http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html czy wgrałeś firmware od zwykłego E3131wntl pisze:Cytat: Zmieniłeś z trybu Hi-Link na zwykły modem ?
tak
W pierwszym przypadku E3131 w trybie at^u2diag=0 niestety nie chce się łączyć (czytaj nie działa)
A w drugim oczyść system z pozostałości po sterownikach Hi-linka, zainstaluj sterowniki lub Mobile Partnera
Czy to jest stwierdzenie, po przeczytaniu komunikatu błędu czy „z głupia frant” pytanie.wntl pisze:Brak środków na karcie ma wpływ na ten error 619

A wracając do tematu złego działania modemu czy system zainstalowany z oryginału czy ze sprawnej inaczej płyty (zmodyfikowanej)
-
Hej, sorry że odgrzewam kotleta, ale wyciągnąłem modem z szuflady i dalej z nim walcze. Wydaj mi się, że zrobiłem http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html pytanie jak moge wskrzesić ten modem żeby działał jak kiedyś od razu po podłączeniu ?
Przed chwilą próbowałem wrzucić dash Win 23.002.08.03.54 lesiolo i mam error jak kiedyś:
Przed chwilą próbowałem wrzucić dash Win 23.002.08.03.54 lesiolo i mam error jak kiedyś:
-
Podbijam temat 
Jakaś podpowiedź jak go postawić na nogi ?

Jakaś podpowiedź jak go postawić na nogi ?