Jak sprawdzić, kto jest podpięty pod router? d-link 524
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Jak sprawdzić, kto jest podpięty pod router? d-link 524
Witam
Jak sprawdzić kto jest podpięty pod router wifi d-link 524. Gdy wchodze na 192.168.0.1 i wpisuje login i haslo w okienku DHCP pokazuje mi trzy komputery (ich mac, adres ip, i Expired Time), myslałem że to są komputery podpięte pod router, ale sprawdziłem po przez komende ping -t (tu jeden adres ip, pokazany przez router) i okazało się że nie ma odpowiedzi, bo komputer był wyłączony.
Jak można sprawdzić kto jest podpięty, jego aktualny adres ip i od kiedy jest podpięty)
Pytam się bo podejrzewam że sąsiad podkrada internet. (zna hasło WAP, bo kiedy jak płacił składe osiedlową to dostał hasło, a hasła nie moge zmienic, przynajmniej teraz)
Dzięki
Marcin
Jak sprawdzić kto jest podpięty pod router wifi d-link 524. Gdy wchodze na 192.168.0.1 i wpisuje login i haslo w okienku DHCP pokazuje mi trzy komputery (ich mac, adres ip, i Expired Time), myslałem że to są komputery podpięte pod router, ale sprawdziłem po przez komende ping -t (tu jeden adres ip, pokazany przez router) i okazało się że nie ma odpowiedzi, bo komputer był wyłączony.
Jak można sprawdzić kto jest podpięty, jego aktualny adres ip i od kiedy jest podpięty)
Pytam się bo podejrzewam że sąsiad podkrada internet. (zna hasło WAP, bo kiedy jak płacił składe osiedlową to dostał hasło, a hasła nie moge zmienic, przynajmniej teraz)
Dzięki
Marcin
Toshiba Core 2 Duo 2 ghz/2 GB ram/GF 7600/100 GB
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Jak sprawdzić, kto jest podpięty pod router? d-link 524
A wiesz na pewno że dostał te hasło ,WAP to masz w telefonie, a gdzie masz ten acess point na dachu,parapecie czy w domu i gdzie ten ktoś niby który ma byc podpiety na lewo mieszka,czy oprucz ciebie ktoś jest podłączony kablem do routera.Jeśli masz dostep do acess pointa to sprawdć w MAC czy jest jego adres karty sieciowej lub jego karty Ip......
Chyba dobrze zrozumiałem:)
Chyba dobrze zrozumiałem:)
-
- Stały użytkownik forum
Poprostu kiedys całe osiedle (6 domków) miało dostęp z mojego routera płacą 30 zł miesięcznie za 6 Mb. Ale on zdecydował że nie bedzie płacił bo se kupił iplusa, gdzie zasięg jest edge. router jest w pokoju przy oknie z anteną na dachu.
znalazłem w opcjach zakladke gdzie pokazuje kto jest podłączony bezprzewodowo, ale pokazuje tylko mac adres i ile czasu jest połączony.
pytanie jak moge po mac adresie sprawdzic nazew komputera ( bo wiem jakie komputery mogą byc połączone, a mac adres dużo mi nie mówi, i przy okazje też jego IP.
znalazłem w opcjach zakladke gdzie pokazuje kto jest podłączony bezprzewodowo, ale pokazuje tylko mac adres i ile czasu jest połączony.
pytanie jak moge po mac adresie sprawdzic nazew komputera ( bo wiem jakie komputery mogą byc połączone, a mac adres dużo mi nie mówi, i przy okazje też jego IP.
- wikara
Jeśli twierdzisz że ten ktoś się łączy z twoim routkiem to zrób w routku szyfrowanie po mac i zrób ukryte SSID i po kłopocie,a tych co mają się łączyć z twoim routerem to ustaw ich by mogli się łączyć i już.....
Skoro wiesz jakie kompy powinny być połączone to powinieneś wiedzieć jaki jest Ip na lewo połączony,zapewne jesteś adminem tej sieci.
Szkoda że ten admin nie zna podstaw o Wardrivingu:)
pozdro
Skoro wiesz jakie kompy powinny być połączone to powinieneś wiedzieć jaki jest Ip na lewo połączony,zapewne jesteś adminem tej sieci.
Szkoda że ten admin nie zna podstaw o Wardrivingu:)
pozdro
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Popieram. Wystarczy włączyć filtrowanie MAC adresów i zmienić klucz WEP/WAP (w zależności z którego korzystasz). Dodam, że złamanie klucza WEP zajmuje średnio ok. 15-30 minut (tak wyczytałem w sieci). Dlatego proponuję:
- zmienić zabezpieczenie sieci z WEP na WPA2 AES lub TKIP/AES (ostatecznie zmienić obecne hasło - nie wierzę, że jest to nie możliwe
)
- włączyć filtrowanie MAC adresów i wszystkich uprawnionych dodać do listy zezwalającej na dostęp
Po takich działaniach sąsiada będziesz miał już z głowy.
- zmienić zabezpieczenie sieci z WEP na WPA2 AES lub TKIP/AES (ostatecznie zmienić obecne hasło - nie wierzę, że jest to nie możliwe

- włączyć filtrowanie MAC adresów i wszystkich uprawnionych dodać do listy zezwalającej na dostęp
Po takich działaniach sąsiada będziesz miał już z głowy.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Mnie tylko jedno dziwi w tym całym zamieszaniu. Kolego @am_warszawa czy to ty rozprowadzasz neta na osiedlu jako dostawca? Jeśli tak to wszystko co poprzednicy napisali popieram. Jeśli nie, powinniście zgłosić to dostawcy i on powinien się tym zająć.
Ostatnio zmieniony 2007-09-09, 11:02 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Czyli mac adres sie nie zmienia? Jest zawsze ten sam dla danego komputera? Ja rozprowadzam internet.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Tak, każdy komputer ma unikalny MAC. Oczywiście są sposoby żeby go zmienić ale są one mniej lub bardziej legalne i bezpieczne. Przeciętny użytkownik wie, że MAC jest unikalny i niezmienny.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- wikara
am_warszawa
I jak tam postępy idą.....intruz wyleczony:)
I jak tam postępy idą.....intruz wyleczony:)

-
- Stały użytkownik forum
Tak, dzięki wielkie