Internet radiowy w 2 budynkach
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet radiowy w 2 budynkach
Witam serdecznie,
mam u siebie zamontowany internet radiowy - antena z AP na dachu i w domu zasilacz PoE (wszystko połączone kablem UTP).
Jednak potrzebuję internet parę razy w roku w budynku który oddalony jest od mojego o jakieś 600m. Nie potrzebuję internetu tam na stałe dlatego wolałbym uniknąć płacenia co miesiąc abonamentu. Stąd pytanie czy istnieje możliwość zamontowania takiego samego oprzyrządowania do odbioru internetu na dachu tego drugiego budynku i skonfigurowanie sprzętu aby w dwóch miejscach na raz działał internet łącząc się bezpośrednio z nadajnikiem operatora? Jeśli nie, to czy odłączenie anteny od zasilania w tym pierwszym budynku spowoduje, że będę mógł nawiązać połączenie w tym drugim na tych samych danych. Pytam, ponieważ nie wiem czy dane do konfiguracji są jakoś przypisane do konkretnego sprzętu czy jak?
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
mam u siebie zamontowany internet radiowy - antena z AP na dachu i w domu zasilacz PoE (wszystko połączone kablem UTP).
Jednak potrzebuję internet parę razy w roku w budynku który oddalony jest od mojego o jakieś 600m. Nie potrzebuję internetu tam na stałe dlatego wolałbym uniknąć płacenia co miesiąc abonamentu. Stąd pytanie czy istnieje możliwość zamontowania takiego samego oprzyrządowania do odbioru internetu na dachu tego drugiego budynku i skonfigurowanie sprzętu aby w dwóch miejscach na raz działał internet łącząc się bezpośrednio z nadajnikiem operatora? Jeśli nie, to czy odłączenie anteny od zasilania w tym pierwszym budynku spowoduje, że będę mógł nawiązać połączenie w tym drugim na tych samych danych. Pytam, ponieważ nie wiem czy dane do konfiguracji są jakoś przypisane do konkretnego sprzętu czy jak?
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet radiowy w 2 budynkach
Tylko w porozumieniu z operatorem.lakij pisze: i skonfigurowanie sprzętu aby w dwóch miejscach na raz działał internet łącząc się bezpośrednio z nadajnikiem operatora?
Zapewne tak.lakij pisze:Jeśli nie, to czy odłączenie anteny od zasilania w tym pierwszym budynku spowoduje, że będę mógł nawiązać połączenie w tym drugim na tych samych danych.
Jak. Podejrzewam, że konfiguracja jest zrobiona na AP (którego nazywasz anteną).lakij pisze:Pytam, ponieważ nie wiem czy dane do konfiguracji są jakoś przypisane do konkretnego sprzętu czy jak?
-
W sumie to nie zależy mi na tym aby w tym drugim miejscu internet był cały czas. Jak już napisałem potrzebuje go tam tylko parę razy w roku.
Czy w takim razie żeby odbierać internet w drugim budynku musiałbym demontować antenę (AP) z pierwszego i montować ją na drugim, czy źle to rozumiem. Wiem, że jak zmienię komputer to muszę zgłaszać do operatora zmianę numeru MAC. Może to oznaczać, że na dachu może być zamontowany i skonfigurowany na stałe drugi AP, a wystarczy po prostu, że podłączę do niego komputer z mojego domu z tym samym numerem MAC?
Czy w takim razie żeby odbierać internet w drugim budynku musiałbym demontować antenę (AP) z pierwszego i montować ją na drugim, czy źle to rozumiem. Wiem, że jak zmienię komputer to muszę zgłaszać do operatora zmianę numeru MAC. Może to oznaczać, że na dachu może być zamontowany i skonfigurowany na stałe drugi AP, a wystarczy po prostu, że podłączę do niego komputer z mojego domu z tym samym numerem MAC?
Ostatnio zmieniony 2014-02-09, 09:14 przez lakij, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak. Ewentualnie utworzyć połączenie między budynkami. Albo po prostu sprawić sobie jakiś prepaid i nie bawić się w takie rzeźby.lakij pisze:Czy w takim razie żeby odbierać internet w drugim budynku musiałbym demontować antenę (AP) z pierwszego i montować ją na drugim, czy źle to rozumiem.
Drugi w stosunku do czego?lakij pisze: Może to oznaczać, że na dachu może być zamontowany i skonfigurowany na stałe drugi AP,
Za dużo kombinujesz.
-
Drugi - to znaczy, że na drugim budynku.
Chciałem załatwić prepaid. To dla mnie byłoby najwygodniejsze, jednak jest tylko jedna firma w pobliżu która w taki sposób udostępnia internet - a niestety cieszy się złą opinią, a nawet nie wiem czy złapałbym od nich sieć bo nadajnik mają w złym miejscu w stosunku do mojego budynku. U innych operatorów tylko abonament. Dlatego kombinuję
Chciałem załatwić prepaid. To dla mnie byłoby najwygodniejsze, jednak jest tylko jedna firma w pobliżu która w taki sposób udostępnia internet - a niestety cieszy się złą opinią, a nawet nie wiem czy złapałbym od nich sieć bo nadajnik mają w złym miejscu w stosunku do mojego budynku. U innych operatorów tylko abonament. Dlatego kombinuję

- wojteks
- *** Administrator ***
Tu chodzi o prepaid od operatorów komórkowych.lakij pisze:Chciałem załatwić prepaid.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie kombinuj - modem UMTS/LTE, karta pre-paid, jesli ma byc na pare dni, bedzie taniej niz postawienie i utrzymanie mostu.lakij pisze:Dlatego kombinuję
Nie pomagam na PW.
-
Może wydaje się to dobre rozwiązanie, ale kilka miesięcy temu próbowałem tego. Co prawda nie potrzebuję superszybkiego internetu, jednak musi być stabilny. A internet z Plusa nie zapewnił mi tego. Potrzebuję tego internetu kilka razy w roku do transmisji wideo. Transfer danych w ciągu jednego dnia wynosi około 3Gb. I tu się zaczynają schody z operatorami sieci komórkowych. Chyba, że wiecie o czymś o czym ja nie wiem - to się może tą wiedzą podzielicie 

- wojteks
- *** Administrator ***
UUU, to tylko z dostawca pozostaje się dogadać. 3 GB czy 3 Gb na 24h czy np na 5 godzin?lakij pisze:Potrzebuję tego internetu kilka razy w roku do transmisji wideo. Transfer danych w ciągu jednego dnia wynosi około 3Gb
Nie pomagam na PW!
-
3GB tak jak napisałeś około 5 godz. Chciałem się dogadać z dostawcą radiówki - miał mi przygotować ofertę. Jednak nie zrobił tego. Zadzwoniłem jeszcze raz i powiedział, że oddzwoni za 10 minut. Nie zrobił tego wiec to znaczy, że mu nie zależy. A jak współpraca tak się zaczyna to później nie wiadomo jak będzie. 

Ostatnio zmieniony 2014-02-09, 10:17 przez lakij, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W takim wypadku w zasadzie pozostaje tylko zrobienie mostu + uzgodnienie z dostawca.
Nie pomagam na PW.
-
Czyli wracając do rozwiązania o jakim pisałem na początku musiałbym za każdym razem przekładać z jednego budynku na drugi AP?
- wojteks
- *** Administrator ***
Upload czy download?lakij pisze:3GB tak jak napisałeś około 5 godz
Osobiście gdybym był dostawcą to też by mi nie zależało, nie opłacało się tego robić, ile byłbyś w stanie zapłacić za taką jednorazową sesję (połączenie na 1 dzień)? Bo za mniej niż 200-300zł nawet o tym bym nie pomyślał jako dostawca, pomijam już Twoje wymagania co do stabilności łącza, nikt za darmo Ci nie zagwarantuje prędkości.lakij pisze: Nie zrobił tego wiec to znaczy, że mu nie zależy
[ Dodano: 2014-02-09, 10:51 ]
Tak, o ile zasięg przy drugim budynku pozwoli na prawidłową pracę tego sprzętu.lakij pisze:musiałbym za każdym razem przekładać z jednego budynku na drugi AP?
Nie pomagam na PW!
-
Transmisja jest jednokierunkowa, czyli download.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie. Postawic po AP na kazdym budynku (o ile sa mozliwosci), skonfigurowac ja jako bridge, wlozyc miedzy AP ISP a swoja siec router, zameldowac calosc u ISP (masz jakis dziwny kontrakt, skoro masz uwiazanie do MAC).lakij pisze:Czyli wracając do rozwiązania o jakim pisałem na początku musiałbym za każdym razem przekładać z jednego budynku na drugi AP?
Nie pomagam na PW.
-
Mógłbyś to jaśniej napisać? Bo nie jestem aż tak zaawansowany technologicznie
Na dachu drugiego budynku mogę zamontować drugi AP.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Robisz dokladnie to samo, co zrobil twoj ISP - montujesz jeden AP na jednym budynku, drugi na drugim. Jasniej sie chyba nie da.....
Nie pomagam na PW.
-
W ten sposób nie dam rady. Budynki nie widzą siebie - są przesłonięte.