Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Mam mały problem. Testowałem IPlusa z routerem ZTE MF28D, potem go oddałem i po czasie zamówiłem usługę poprzez infolinię. Facet polecił mi router B593s-22, zgodziłem się. Niestety router ten nie łapie u mnie LTE Plusa. MF28D łapał dwie kreski zasięgu i śmigał średnio z prędkością 40 B593 nie loguje się w ogóle do LTE a 3G to wartość 1 kreski.
Pytanie brzmi wymieniać na MF28D ? Czy też zainstalować antenę zewnętrzną ? Jak tak to jaką ?
W przypadku 3G do którego się loguje mam takie parametry:
3 RSCP (dBm): -85
4 ECIO (dB): -7
5 RSSI: -85
Poprzedni sprzęt na którym testowałem śmigał bez problemu. Konsultant zapewniał że Huawei B593s-22 będzie lepszym rozwiązaniem.
Jeżeli chodzi o LTE w ogóle nie wyszukuje zasięgu. Karta PLUSa na kartę którego starter kupiłem dzisiaj za 15 zł według konsultantki z infolinii powinien bez problemu śmigać na LTE. Jest to starter za 15 zł z 1GB internetu na start.
Według PlusOnline taryfa dla karty to: Nowy Plus Internet na Karte
Kiedy staram się wymusić LTE to dostaje komunikat: Połączenie nieudane z kodem błędu 3254
W zakładce Internet-Połączenie sieciowe - Połączenie wybierz tylko LTE. Sprawdź ustawienie anten, zamontowałeś te białe? Jeśli tak to musisz ustawić Zewnętrzna. Korzystam z B-593 s-22 i nie ma problemów z zasięgiem LTE.
Zarówno w 3G Plusa jak i Aero2 łączysz się z tym samym BTS-em UMTS900 Aero2, wskazuje na toten sam poziom sygnału. Ustaw tylko LTE, to jest najistotniejsze. Wtedy sprawdź poziom sygnału.
Kiedy ustawię tylko LTE to otrzymuję komunikat: Połączenie nieudane z kodem błędu 3254
Tak jak by nie było zasięgu ? Nadajnik w zasadzie mam blisko, no i na opcji TESTUJ przy ZTE MF28D internet śmigał bardzo dobrze ... Oczywiście internet LTE ...
Zasięg LTE powinieneś mieć, do BTS-a LTE1800 Mobylandu przy Łąkowej masz ok.2 km. Spróbuj ustawić router bliżej okna, jesli możliwe to od strony BTS-a.
Router stoi na oknie ... Wychodziłem już z nim nawet na balkon, nie chce zalogować się i koniec ... Kiedy wymuszam LTE dostaję brak zasięgu i kod błędu 3254
Może się powtarzam ale przy ZTE MF28D zasięg w tym miejscu na oknie był na 2 kreski i śmigał średnio tak z prędkością 40
Huawei nie chce działać. Może to wina SIM ? A może sprzęt jest uszkodzony ? Sam już nie wiem ...
Sam nie wiem, pójdę jutro z tym zestawem do Plusa ... Jak nie to zrezygnuje z tego i wezmę MF28D... Wymienią ?
A może potrzeba zewnętrznej Anteny ?
Żeby jeszcze można było ręcznie wyszukać sieci w tym routerze To bym zobaczył czy jest LTE Plusa ... i jest problem z zalogowaniem, czy nie ma zasięgu ... brr
Czyli znajduje zasięg 4G Plusa, ale nie chce się zarejestrować do sieci. W tej sytuacji chyba nie będę robił alarmu ? Tylko poczekam na to aż aktywują mi kartę abonamentową przysłaną razem z routerem ?
Na czas aktywacji przysłanej karty kupiłem kartę pre paid, która mimo zapewnień operatora nie chce logować się do sieci 4G... Więc martwię się czy na pewno będę w zasięgu 4G, proste
Jaką antenę ewentualnie polecacie do mojego routera ? Jest sens inwestować w taką ?