Złapanie LTE w pewnej miejscowości.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dper15
Początkujący użytkownik forum

Złapanie LTE w pewnej miejscowości.

Post autor: dper15 »

Witam
Może mi ktoś podpowiedzieć czy w miejscowości Stare Gonne , Woj. Zach-Pom złapię LTE.
Na antenie polsatowskiej niestety nie ma ciekawej prędkości , a przy próbie z anteną kierunkową jest podobnie. http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm

Myślę nad zakupem po raz kolejny anteny http://www.cybertech.com.pl/p113,antena ... e5170.html . W Toporzyku woj. Zach-Pom ta właśnie panelowa osiągnęła 45 MB/s :hurra: i nie wiem czy w tym przypadku warto kupować panelową .
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: Złapanie LTE w pewnej miejscowości.

Post autor: Andrzejz78 »

dper15 pisze:Stare Gonne
Jesli dobrze szukam to tam nie ma w ogóle zasięgu LTE
dper15 pisze:przy próbie z anteną kierunkową jest podobnie. http://www.dipol.com.pl/a...o_fme_A7026.htm
Ta antena nie nadaje się na pasmo 1800MHz

Najbliższe LTE jest oddalone o około 12,5km a to już jest praktycznie nie osiągalne
dper15

Właśnie też to zauważyłem że nie ma tam LTE , chciałem się upewnić , wiem że kierunkowa jest od HSPA+.
Jak patrzałem na mapę to z chłopowa powinien być sygnał lecz niestety zasięg jest dobry lecz zakłócenia na poziomie -91 do -95 dBm.
Dać antenę wyżej jest dobrym pomysłem ?
adri02

Post autor: adri02 »

Żeby nie zakładać nowego tematu. Jaka jest szansa na sensowny zasięg lte przy odległości ok. 5,5 km od nadajnika przy czym niecałe 2 km to las? Jaką antenę musiałbym zakupić i czy jest w ogóle sens w to inwestować?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

dper15 pisze:wiem że kierunkowa jest od HSPA+
Nie
Ta konkretna antena jest na 900MHz i to nie ważne czy na GSM, UMTS czy LTE900 (którego u nas nie ma)
Antena jest na konkretną częstotliwość a nie na technologię
dper15 pisze:Dać antenę wyżej jest dobrym pomysłem
Jesli to pomoże to tak Nikt Ci na odległość nie powie czy podniesienie anteny coś da Podnieś i jak pomoże to tak zostaw
dper15 pisze:niestety zasięg jest dobry lecz zakłócenia na poziomie -91 do -95 dBm
A skąd masz informacje odnośnie zasięgu i zakłóceń?
adri02 pisze:Jaka jest szansa na sensowny zasięg lte przy odległości ok. 5,5 km od nadajnika przy czym niecałe 2 km to las
Szanse małe na dobry sygnał ale każdy przypadek należy traktować indywidualnie bo może być wyjątek
adri02 pisze:Jaką antenę musiałbym zakupić i czy jest w ogóle sens w to inwestować?
Jeśli antena poprawi sygnał to zawsze jest sens Weź antenę panelową na 1800MHz z możliwością zwrotu towaru i się przekonasz
dper15

Wiem że ta antena obsługuje częstotliwość 850-900 Mhz , źle się wyraziłem.
Korzystałem z aplikacji plusa jak i Top Net info.
Na pewno , czym wyżej tym lepiej lecz tam jest taki problem że nie ma gdzie przymocować masztu bo ściany są z desek , budowa strychu bez cegieł a komin się sypie.
Innych rozwiązań nie znam niestety.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

dper15 pisze:Korzystałem z aplikacji plusa jak i Top Net info
Poziom sygnału czy jak kto woli zasięg można odczytać z tych programów ale skąd wziąłeś taką wartość zakłóceń ? Chyba źle zinterpretowałeś parametry sygnału bo standardowo te programy nie pokazują tego
dper15 pisze:nie ma gdzie przymocować masztu bo ściany są z desek , budowa strychu bez cegieł a komin się sypie
Trochę inwencji twórczej i chęci i wszystko można zrobić
Na początek proponuje długą i dość sztywną tyczkę tak jak kiedyś anteny TV były montowane na wsi Jak po podniesieniu anteny poprawią sie parametry sygnału to wtedy pomyślisz nad konkretnym masztem

Ja akurat mam dom drewniany i bez problemu zamontowałem maszt który jest nad dachem ;)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

dper15 pisze:że nie ma gdzie przymocować masztu bo ściany są z desek
Ja mocowałem do drewnianego tarasu (a cały dom to szkielet drewniany), nawet maszt i odciągi są drewniane, drewno to bardzo dobry i wytrzymały materiał
http://www.bez-kabli.pl/download.php?id=4176
http://www.bez-kabli.pl/download.php?id=4175
http://www.bez-kabli.pl/download.php?id=4178
Andrzejz78 pisze: LTE jest oddalone o około 12,5km a to już jest praktycznie nie osiągalne
Praktycznie jest osiągalne, jak sprawdzałem to na panelu cybertecha do 13 km łączyłem się bez problemu, ale jak wiadomo, wszystko zależy od warunków terenowych, ja mam bardzo dobre.
adri02 pisze:Jaka jest szansa na sensowny zasięg lte przy odległości ok. 5,5 km od nadajnika
Aktualnie mam 10,5 km do nadajnika LTE, poziom sygnału
Modem 3G/LTE
Urządzenie:
Status połączenia:Połączony
Czas połączenia:1d, 18:38:05
Pobrano danych:2.6 GiB
Wysłano danych:468.7 MiB
Plus
LTE
61%
MCC MNC:260 01
CSQ:19
RSSI:-75dBm
LAC:FFFE (65534)
CID:FA02 (64002)
Typ modemu:Huawei Technologies Co., Ltd. E398

Transfery dochodzą do 60/20Mb/s

Dopóki nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział.
dper15

Z tymi zakłóceniami to pomyłka. Sorka
No tak, a w moim przypadku są wzniesienia, lasy jeziora więc szczerze wątpię że będzie tam zasięg LTE. Jak u Ciebie na dobrych warunkach terenowych przy 13 km idzie to u mnie wgl nie pójdzie, chyba że mocniejsza antena jakaś?
ODPOWIEDZ