PLUS - Zestaw Domowy LTE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

PLUS - Zestaw Domowy LTE

Post autor: patryk7588 »

Co myślicie o tym zestawie - http://plus.pl/indywidualna/ZestawDoInternetuLTE/
Testował ktoś? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakie wzmocnienie ma ta antena...
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: PLUS - Zestaw Domowy LTE

Post autor: Andrzejz78 »

patryk7588 pisze:Co myślicie o tym zestawie
Zestaw obsługuje tylko najnowszą technologię LTE, nie wspiera 2G (GPRS/EDGE) i 3G (HSPA I HSPA+).
Jeśli to prawda to jest to pierwsza rzecz która dyskwalifikuje go w mojej ocenie

W przypadku zaniku lub problemów z LTE nie masz alternatywy w postaci 3G lub nawet 2G

[ Dodano: 2014-02-15, 17:10 ]
patryk7588 pisze:Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakie wzmocnienie ma ta antena...
Daję kilka dBi
dexter18

Post autor: dexter18 »

Andrzejz78 pisze:Daję kilka dBi
Straty na kablu+złącza czyli punkt przeniesienia odbioru.
patryk7588

Daję kilka dBi
to tylko podejrzenia...
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

patryk7588 pisze:to tylko podejrzenia...
No tak ale sądząc po wielkości anteny myślę że są ta dwa "patyki" więc nie spodziewam się rewelacji
Gdyby był tam jakiś mini panel to by były jakieś info o kierunku itp. Sygnał może być dość dobry bo odchodzą straty kabla antenowego tak jak to jest w klasycznym połączeniu antena-modem jednak zysku bym się dużego nie spodziewał
uniu
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: uniu »

JAk to ograniczenie do 30Mb/s !!! jak lte ciągnie niektórym około 100Mb/s
patryk7588

Charakterystyka urządzeo

 Przepustowości LTE ODU-IDU po WiFi/ETH max.:
- teoretycznie do 30 Mb/s;
- w praktyce do 30 Mb/s.

 Przepustowości Wi-Fi w sieci lokalnej IDU max.:
- teoretycznie do 150 Mb/s;
- w praktyce do 75 Mb/s
(cecha wszystkich urządzeo Wi-Fi, w praktyce osiągalne jest 50- 60% wartości teoretycznej).
Info z instrukcji, widać wi-fi ogranicza do max. 30Mb/s
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

uniu pisze:jak lte ciągnie niektórym około 100Mb/s
Niektórym, a nie każdemu.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Tak jak napisał @Andrzejz78 ten wynalazek nie działa w 3G i tutaj dalsze dywagacje nie mają sensu. Dno i metr mułu, no i te osiągi na LTE. To wyraźny krok wstecz w stosunku do routerów czy modemów oferowanych dotychczas przez Plus czy CP. Kto jest twórca tego "cudu", sprzedawca milczy na ten temat, czyżby to twór działu technicznego CP? Znanego z "superdekoderów" TV Sat.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

matek451 pisze:nie działa w 3G i tutaj dalsze dywagacje nie mają sensu
A dlaczego nie? Z założenia to system stacjonarny a nie mobilny dla klientów będących w zasięgu LTE, zatem pakowanie tam wielozakresowej anteny i torów nadawczo-odbiorczych na 900 i 2100 MHz jest właśnie bezsensem. Odkąd mam u siebie zasięg LTE i mam stacjonarną instalację antenową z routerem i modemem na strychu to modemu nie przełączam w kółko z HSPA++ na LTE. Jest na stałe w LTE.

Natomiast jednym z założeń dla konstruktorów tego urządzenia była prostota instalacji i tu poszli w wykorzystanie istniejącej instalacji antenowej SAT lub NTC. Ma to swoje zalety, bo nie trzeba kłaść nowych kabli, ale ma też ograniczenia w postaci wciśnięcia w jeden kabel różnych częstotliwości. Jak ktoś doczyta instrukcję instalacji, to zauważy, że sygnał z anteny SAT lub NTC doprowadza się do modemu ODU gdzie następuje sumowanie sygnału TV lub SAT z sygnałem LTE i to po częstotliwości 1800MHz.
Świadczą o tym wymagania co do kabla
o maksymalnym
tłumieniu ~25 dB/100 m (na 2 GHz) i rezystancji 16,85 Ohm/km;
jak również do konwertera SAT
sygnał TV SAT przed wejściem do ODU powinien byd silniejszy niż -35dBm dla częstotliwości 1699MHz, 1721MHz i 1737MHz;

stąd też ograniczenia w przesyle sygnału do 30Mb/s

Ogólnie biorąc pod uwagę to wszystko, to jest to urządzenie skierowane do konkretnej grupy klientów, które ma konkurować z neostradą w budownictwie jednorodzinnym, gdzie neo dociera o parametrach DL/UL 2-3Mb/s/512kb/s. A tu dając 30/30 Mb/s są bezkonkurencyjni. A ponieważ zdecydowana większość ludzi nie chce lub nie może zrozumieć zagadnień częstotliwości, technologii, anten, modemów to takie rozwiązanie jest idealne. Przychodzi monter z plusa, montuje i ma działać a nie jakieś Gargoyle, modemy, komendy AT itd....
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

kmy pisze:Z założenia to system stacjonarny a nie mobilny
Raczej pseudostacjonrny bo ma limit danych Jak by nie kombinował od technicznej strony to internet mobilny i już Na dodatek bez możliwości zabrania modemu poza dom
Może dla kogoś to dobre rozwiązanie ale ja jednak wolę klasyczną konfigurację sprzętową
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:ja jednak wolę klasyczną konfigurację sprzętową
Ty wolisz i masz możliwość wziąć inny sprzęt ale inni nie wolą i to jest oferta dla nich a nie dla Ciebie. Nie krytykuj, tylko dlatego, że to nie dla Ciebie. Więcej tolerancji Panowie.
Niby taki szmelc, ale chciałbym mieć te pieniądze jakie Plus i Polsat zarobią na tym sprzęcie :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Jak sam napisałeś to urządzenie wyłącznie dla określonej grupy klientów będącej w zasięgu LTE. Stąd moje stwierdzenie. Dlatego sprzedawca czyli Plus i CP przed sprzedażą powinien wzorem Orange i Neostrady sprawdzać najpierw faktyczny zasięg w danej lokalizacji. No i oczywiście montaż wobec takich wymagań dotyczących tego systemu tylko przez montera sprzedawcy. Obawiam się , że tak nie będzie. Pożyjemy zobaczymy :)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

kmy pisze: Nie krytykuj
Nie krytykuje tylko wyrażam swoje zdanie a to różnica
kmy pisze:Niby taki szmelc, ale chciałbym mieć te pieniądze jakie Plus i Polsat zarobią na tym sprzęcie
No i sam przyznasz że liczy się kasa a nie interes klienta
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Andrzejz78 pisze: że liczy się kasa a nie interes klienta
Przecież to podstawa każdego masowego biznesu, nikt nigdy wszystkim nie dogodzi, komu się nie podoba pójdzie do konkurencji. Mamy wolny rynek więc problemu jakoś nie widzę. Każdy operator ma wiele różnych ofert więc klient ma w czym wybierać.
Nie pomagam na PW!
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

matek451 pisze:. Dlatego sprzedawca czyli Plus i CP przed sprzedażą powinien wzorem Orange i Neostrady sprawdzać najpierw faktyczny zasięg w danej lokalizacji. No i oczywiście montaż wobec takich wymagań dotyczących tego systemu tylko przez montera sprzedawcy. Obawiam się , że tak nie będzie. Pożyjemy zobaczymy :)
Nie trzeba "pożyć", wystarczy sprawdzić jak jest zamiast dzielić się z innymi swoimi przypuszczeniami: http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... erType=ODU
"Montaż: Wykwalifikowany pracownik zamontuje i optymalnie skonfiguruje Twój sprzęt."
Z tym, że na szczęście nikt nie ma pomysłów podobnych do Twoich i nie ograniczył mnie przy samodzielnym montażu. Największą jego filozofią jest umocowanie ODU na zewnątrz, zwłaszcza przy obecnej temperaturze ;-).
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie miałem na myśli ograniczać ciebie w montażu tego zestawu :) . To zdanie dotyczyło oczywiście zwykłych użytkowników, typowych Kowalskich o których pisał @kmy. Tacy ludzie do montażu TV Sat wzywają montera a taki zestaw to dla nich czarna magia i bez urazy ale sobie z nim nie poradzą. Coś wiem na ten temat. Osoby z tego forum to trochę inna kategoria więc poradziłeś sobie bez problemu. Podziel się wrażeniami z korzystania z tego zestawu, jesteś jednym z nielicznych zorientowanych korzystających z niego.
mati92
Stały użytkownik forum

Post autor: mati92 »

Miałem okazję testować ten zestaw i prędkości jakie uzyskiwałem po WI-FI to pobieranie max 25Mb a wysyłanie ok. 10Mb poziom sygnału -51dbm. Po oddaleniu się na jakieś 4-5m od routera w tym samym pomieszczeniu bez żadnej ściany po drodze prędkości spadały do ok. 17Mb.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

matek451 pisze: i bez urazy ale sobie z nim nie poradzą.
Dlatego właśnie montaż przez serwis kosztuje tylko 1 zł. Jak widać ktoś bardzo dobrze przemyślał tę ofertę, jej grupę docelową i warunki techniczne, jakie ma spełniać.
ODPOWIEDZ