tak tak znów nokia 6020 + ca-42

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chronos
Początkujący użytkownik forum

tak tak znów nokia 6020 + ca-42

Post autor: chronos »

Przejrzałem tematy jakie tutaj są na forum i nie udało mimo to uzyskać internetu przez komórkę więc postanowiłem otworzyć jeszcze jeden wątek
Wcześniej miałem Siemensa i nieorginalny kabel c55 i internet mi dzialal,
niestety siemens sie mi spalil (mialem przekombinowane zasilanie baterii by podczas korzystania z netu baterie nie padaly , niestety podlaczylem zasilanie odwrotnie i telefon pozegnal sie z zyciem)
Tak więc zostałem jedynie ze służbową komórką nokia 6020 i mam problem , pokrótce:
- kupilem ca-53 orginalny .... dopiero pozniej sie okazalo ze niekompatybilny z mim komem (ze tez wzialem co mi sprzedawca wciskal , a mowil ze <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> taki pasuje do 6020)
- pozniej kupilem ca-42 (pozniej sie okazalo ze nieorginalny prolific pl-2303) i tu moje problemy sie zaczynaja , nie udalo sie mi ani razu by nokia pc suite go wykryla , probowalem bez sterow do kabelka tylko instalacja pc suite , nie wykrywalo kabla , z najnowszymi sterami do pl-2303 wykrywa moge ustawic w pc suite port ca-42 ale nie widzi tel ... probowalem zainstalowac na tym comie nokia 6020 cable i kwerenda modemu pokazuje ze urzadzenie nieobecne .... wydawalo sie mi ze kabelek zepsuty ale mobimb widzi tel ..

Czy jest jakis sposob by taki nieorginalny kabelek dzialal z modemem nokii? Nie chce kupowac orginalnego kabla ca-42 za 100 zl (tamten nieorginalny kosztowal 10zl) za 100 zl kupic przeciez mozna siemesa starego ktory bedzie mi dzialac z kablem siemensa jaki mam ;-)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: tak tak znów nokia 6020 + ca-42

Post autor: zDaleKi »

chronos pisze:Czy jest jakis sposob by taki nieorginalny kabelek dzialal z modemem nokii?
Z tego co wiele osób pisało tu na forum, to raczej będzie trudne o ile w ogóle możliwe.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Zamiast kabla było kupić Irdę i nie było by problemu. Ponadto aby działało to nawet bez PC Siute Nokii musi być w managerze urządzeń widziany jako modem USB Nokia. Z kablami tak już jest że jeden działa a drugi nie chce pomimo że są nie oryginalne.
chronos

mam irde , niestety przez irde nie udało się mi nic połączyć też nie wykrył nokii ani pc suite nie wykrywa telefonu mobimb przez irde tez nie wykrywa , choc moze nie wiem jak , probowalem tylko konfiguracja->polaczenia->podczerwien i wtedy migala ikona podczerwieni ale nic nie wykrywalo , irde mam Kingsun KS-959 USB Infraned Adapter (sterowniki MA-880 jak na plytce drukowanej w urzadzeniu)
Awatar użytkownika
Jaco

A ta irda to cokolwiek wykryła z innym urządzeniem? Robiłem połączenie na N 6020 z Irda wbudowaną w lapka Dell z PC Siute Nokii i poszło za pierwszym razem.

EDIT: Może spróbuj jeszcze ściągnąć najnowszą wersję PC Siute dla tego modelu fona a także sterowniki do kabla ze strony Nokii. Tu masz skrót : http://www.nokia.com.pl/nokia/pomoc/opr ... terowniki/
chronos

Nie wiem co jest z irda dawno sie poddalem , bo z kolegi nokia bez problemu przesylam pliki z mojej nokii , jego komorki moja irda na kompie tez nie wykryla , w managerze widzi normalnie jako port podczerwieni , zmniejszalem predkosc i nic , temu przerzucilem sie na kable , ca-53 to wypadek przy pracy , ale ca-42 (pl-2303) moze na nim sie skupmy , bo mobiMB widzi koma wiec mam pewnosc ze kabelek dziala
sterowniki z nokii nie widza kabelka prolific pl-2303 , mam najnowsza pc suite sciagnieta
Może jest jakieś oprogramowanie które będzie prowadzić komunikację przez gprs nie patrzac sie na orginalnosc kabelka?
Słyszałem coś o NCDS (nokia cellular data suite) nawet sciagnalem 1.0 wersje (ktora jest bazowa i trzeba updatnac do 3.0) ale podczas instalowania pisze mi ze nie moze zainstalowac bo nie znalazl unimodem driver ...
Awatar użytkownika
Jaco

A nie możesz po prostu zwrócić tego kabla u sprzedawcy i wymienić na inny. Zawsze po podłączeniu kabla do fona pojawia się komunikat

Kod: Zaznacz cały

Podłączono Akcesorium
Jeśli nie jest kompatybilne będzie inni komunikat

Kod: Zaznacz cały

Akcesorium Niekompatybilne 
. Kupując taki kabel masz prawo sprawdzić czy działa u samego sprzedawcy.Wystarczy go podłączyć na chwile do kompa.

EDIT:

PS. Pisząc o podłączeniu gop do kompa miałem na myśli sklep sprzedawcy (komis) gdzie również naprawiają fony bo zapewne już są mają po wgrywane sterowniki do różnych modeli fonów
Ostatnio zmieniony 2007-09-09, 10:52 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
chronos

u mnie nic na telefonie nigdy się nie pojawiało , zresztą 10 zl to nie tak wiele , szkoda tylko ze to moj 3-ci zakup a dalej nei mam internetu ;-) orginalny ca-42 za to drogi ...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

chronos pisze:...Wcześniej miałem Siemensa i nieorginalny kabel c55 i internet mi dzialal,
...Kabel niestety potrzebny jest oryginalny... Co do IRDA'y to dla Nokii pracuje w innej technologii niż dla np. Sony-Ericson. Nie pamiętam dokładnie teraz bo dość spory czas temu ustawiałem koledze. Prędkość standardowo należy ustawić na 4 Mb/s. Oczywiście sterowniki wgrywamy do odpowiedniego modelu telefonu z którym chcemy się połączyć. Sterowniki powinny być dołączone do portu. Jeżeli nie jest to kolejne "badziewie" to nie ma siły żeby nie chodziło...
...Często spotykany błąd użytkownika - kupuje byle co w dużych ilościach a w sumie wychodzi że można kupić jedno pożądne urządzenie...
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

z tego co pamietam to w nokii 6020 i 6070 jest dosc duzy problem z ustawinieniem irdy zeby to dzialalo jako modem...ze strony nokii trzeba sciagnac maly plik ktory sie podmienia ale z czym juz nie pamietam i to chodzi...

probowalem to teraz znalezc ale wiem ze wtedy tez mialem duze problemy bo to jest na stronie gdzie snokii ale ciezko znalezc
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
Awatar użytkownika
Jaco

Ostatnio miałem problem z pewnym lapkiem Dell (niektórzy z forum wiedzą o tym).Po wstawieniu nowego dysku bo poprzedni odmówił posłuszeństwa i instalce XP z SP2 bez wgrywania PC Siute Nokii irda w nim za pierwszym razem wykryła modem w N 6020. Wcześniej zanim padł dysk robiłem na tym Dellu połączenie dial-up z BC właśnie przez Nokię 6020 i nie było problemu. Pisałem tym tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44370#44370

Zgadzam się z kolegą mar_kow
...Często spotykany błąd użytkownika - kupuje byle co w dużych ilościach a w sumie wychodzi że można kupić jedno pożądne urządzenie...
Chytry traci dwa razy niestety.
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

ale tak swoja droga z tymi kablami to jedna wielka magia...

u nas w sklepie sa kable pewnej firmy i ostatnio instalujac go klientowi normalnie mogl sie laczyc z netem choc nie ukrywa ze latwo nie bylo pare dni pozniej inny klient z takim telefon podszedl i lapkiem i juz neistety nie wykrywal go...
jest pokrecone jak obrady sejmu...
ale mimo wszystko uwazam ze jezeli kupowac kable to tylko orginalne...

dzis mielismy klienta ktory kupil na alegro kabel i sprzedawca powiedzial mu ze to super duper kabel oczywiscie serwisowy
zapytalismy sie ile go on kosztowal...powiedzial 10 zł plus koszty przesyłki...a kabel do nowego samsunga :)
kabel oczywiscie w ogole nei działal...
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
chronos

i poszedłem do sklepu kupić orginalny ca-42 za 130 zl (inny sklep) a sprzedawca chce mi wcisnac nieorginalny , a ja ze juz mialem i nie dzialal mi z internetem , a sprzedawca ze po co tyle przeplacac skoro mozna za 18 zl i ze na plytce jakis program do polaczenia przez gprs .... i z klotni w koncu znow dalem sie wrobic w nieorginalny kabel ....
Powiem ze sie milo zaskoczylem :) kabelek eXtreme NOK do CA-42 zanim podlaczylem do kompa przypadkowo sprawdzalem z komorka i ... akcesorium podlaczone ... akcesorium niekompatybilne ... juz myslalem ze znow jakis pasciarski (choc przynajmniej cos komorka sie 1.wszy raz odezwala) podlaczalem drugi raz .... nie o niekompatybilnosci nie napisalo ... wiec i do komputera podlaczylem ... wykryl jakies USB-UART Tx Line ... po wgraniu sterow OTI USB-to-Serial COM .... PC-SUITE ... i widzi :D
jeszcze tylko inf z modemem do 6020 , podlaczenie i mam neta :-]
moja przygoda z kablami sie wlasnie zakonczyla a zaczela przygoda z internetem , zdziwilem sie tez ze pingi w orange z nokia po 400 ms , kiedy w siemesie z simplusem mialem po 700 ms , tak wiec moge grac w lineage ;-)
Zna ktos sposoby jak zmniejszyc pingi , to moze i w soldata pograc kiedys bedzie mozna?
Yar

Post autor: Yar »

Nokia PC-Suite nie współpracuje z nieoryginalnymi kablami, aby firma Nokia mogła zarabiać na swoich kablach.

Rozwiązanie jest jedno: kupić markowy nie-nokiowski kabel, jak np:

FOREVER za 35zł z oprogramowaniem MobTime Cell Phone Manager Z LICENCJĄ!

i wszystko śmiga idealnie!

Polecam!

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2007-11-09, 10:36 ]
Przestań wykopywać wszystkie tematy związane z kablami!
Awatar użytkownika
Jaco

Yar pisze:Nokia PC-Suite nie współpracuje
Spamowanie na forum jest zabronione :nienie: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=52681#52681 Nie pisz wszędzie tego samego. :nienie:
ODPOWIEDZ