Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Do nadajnika mam jakieś 8 km(lasy,jeziora). Bez anteny osiągam dwie czasem trzy kreski hspa/umts co pozwala mi uzyskać szybkość neta rzędu 2 Mb/s(w porywach).Siła sygnału jaką monituje ZTE wynosi -99 dBm. Łącze jest bardzo niestabilne co mnie bardzo wnerwia i chciałbym aby internet chodził bardziej stabilnie. Transfery skaczą od kilku b/s do 250Kb/s.
ZTE posiada 2 gniazda na anteny (gniazdo SMA), ale z tego co wyczytałem dualne anteny są do LTE a z tej technologi nie będę korzystać ponieważ nadajnik który łapie modem jest tylko 3G/3,5G.
Moje pytanie do was drodzy forumowicze jaką antenę doradzicie by wzmocnić sygnał 3G/3,5G w modemie ZTE MF28D ? Mój dom stoi tak jakby na środku pola .W promieniu 300m od domu nie ma drzew itp.
W Drezdenku masz zarówno nadajnik na 2100 jak i na 900 MHz. Musisz określić, który nadajnik odbierasz i wówczas dobrać antenę. Na 900 MHz ATK-20, na 2100 panel Cybertecha.
kmy pisze:W Drezdenku masz zarówno nadajnik na 2100 jak i na 900 MHz. Musisz określić, który nadajnik odbierasz i wówczas dobrać antenę. Na 900 MHz ATK-20, na 2100 panel Cybertecha.
Mieszkam w Grotowie niedaleko Drezdenka. Sygnał łapie z nadajnika stojącego w Gościmiu 900Mhz,tak mnie poinformował sprzedawca w salonie Plusa.
Mieszkam w Grotowie niedaleko Drezdenka. Sygnał łapie z nadajnika stojącego w Gościmiu 900Mhz,tak mnie poinformował sprzedawca w salonie Plusa.
Wg bazy bts w Gościmiu jest tylko nadajnik Plusa GSM900 http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 16&zoom=15
więc o ile te dane są aktualne, możesz stąd łapać co najwyżej EDGE, ale nie możesz złapać połączenia aż 2Mb/s
--> z tego wniosek że być może modem raczej łączy się z Drezdenkiem na 2,1 MHz,
gdzie Plus ma nadajnik GSM900 / UMTS2100 http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 04&zoom=15
Najpierw sprawdziłbym dokładnie z którym nadajnikiem się łączysz i w jakim paśmie, a dopiero potem dobierałbym antenę.
BTW: jeździłem kiedyś do Gościmia na wczasy, ładna okolica.
Nie wprowadzaj kolegi w błąd i nie podnoś mu ciśnienia. Na swoim terenie w Plusie korzysta z sieci UMTS900 Aero2. Najbliższy BTS ma właśnie w Gościmiu, odległość ok. 8km no i las więc ATK-20 była najlepszym wyborem. Powodzenia, do Grotowa jeżdzę na grzyby
kordirko pisze:
Wg bazy bts w Gościmiu jest tylko nadajnik Plusa GSM900 http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 16&zoom=15
więc o ile te dane są aktualne, możesz stąd łapać co najwyżej EDGE, ale nie możesz złapać połączenia aż 2Mb/s
--> z tego wniosek że być może modem raczej łączy się z Drezdenkiem na 2,1 MHz,
gdzie Plus ma nadajnik GSM900 / UMTS2100 http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 04&zoom=15
Najpierw sprawdziłbym dokładnie z którym nadajnikiem się łączysz i w jakim paśmie, a dopiero potem dobierałbym antenę.
BTW: jeździłem kiedyś do Gościmia na wczasy, ładna okolica.
Mam pewność w 100% że to nadajnik z Gościmia 900Mhz ponieważ używałem wcześniej Aero2 które działa tylko w tej częstotliwości (nie liczac LTE). Ja też często spędzałem wakacje w Gościumiu wykupowaliśmy pole namiotowe u ŚP. Dziadka Zachaja ;P
Po zamontowaniu anteny wskoczyły 4 kreski. Łącze jest stabilne ale transfer zwolnił wcześniej było 2MB teraz jest 1MB po speed testach.Transfer nie przekracza 150 Kb/s(a było ponad 250Kb/s).Ping z ponad 200 spadł do 120.
Siła sygnału ---było 99dBm --- teraz z anteną mam 89 dBm
sanchezc4 pisze:wcześniej było 2MB teraz jest 1MB po speed testach
matek451 pisze:Wymusiłeś połączenie 3G na routerze?
Jam ma około 1Mb/s, to musi być 3G.
sanchezc4 pisze:było 2MB teraz jest 1MB po speed testach.
sanchezc4 pisze:Transfer .... 150 Kb/s(a było ponad 250Kb/s)
sanchezc4, dołóż starań i pisz poprawnie jednostki. Speedtesty podają szybkość przepływu danych w Mb/s (małe b czyli bity), natomiast Win podając transfer pobierania podaje w MB/s lub kB/s (duże B czyli bajty). Jeden bajt to 8 bitów. To b lub B robi różnicę i źle napisane powoduje niepotrzebny zamęt.