Antena Pomocy :)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Muminek91
Początkujący użytkownik forum

Antena Pomocy :)

Post autor: Muminek91 »

Witam

Chciałbym się doradzić w sprawie anteny.
Mam aktualnie internet LTE , modem huawei e398 a router ten :
http://www.sapidotech.com...?act=view&no=72

Sprawa wygląda tak że ten internet ma jakby swoje lepsze i gorsze chwile.
W dzień nie mam większych zastrzeżeń jednak wieczorami koło 23 i 12 bardzo często skacze ping. W dzień także potrafi zrywać internet. ( o godzinie 14 ping wynosi średnio 60 ms)

Teraz pytanie gdzie leży problem ?
Wydaje mi się że przekaźnik jest zbyt obciążony.

Najbliższy jest oddalony o 500 metrów natomiast cztery dalsze o około 1.5 km.
Dlatego też myślę o zakupie anteny która wzmocni sygnał i pozwoli mi korzystać z bardziej oddalonych nadajników.

Tak wiec proszę o pomoc co wybrać w razie jakiś nie jasności chętnie na nie odpowiem.

Dzięki :)
dexter18

Re: Antena Pomocy :)

Post autor: dexter18 »

kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Antena Pomocy :)

Post autor: kmy »

Muminek91 pisze: pozwoli mi korzystać z bardziej oddalonych nadajników.
W mieście, przy dużej ilości nadajników uzyskanie połączenia z konkretnym nadajnikiem nie jest takie proste. Dla przykładu, mam dwa nadajniki Plusa na U900 przesunięte o kąt (azymut) około 90st. Jeden blisko około 1,5 km, a drugi około 10km. Z anteną ATK 20 próbowałem połączyć się z tym dalszym, ale nie mam najmniejszych szans, sygnał z tego bliższego jest na tyle silny, że co bym nie robił, to i tak łapie ten bliższy.

Jeśli będą przesunięte o 180 stopni i zasłonięte np, blokiem, to jest realna szansa, ale przygotuj się na to, że to może nie być takie łatwe.

A co do samej anteny, to Cybertecha na LTE 18000MHz, to bardzo dobra antena.
ODPOWIEDZ