Dziwne zjawisko (internet radiowy)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hagashi
Początkujący użytkownik forum

Dziwne zjawisko (internet radiowy)

Post autor: Hagashi »

Witam,
mając nadzieję, że ktoś będzie wiedział o co w tym wszystkim chodzi, opisze to zjawisko-problem.

Od kilku dni posiadam internet radiowy z którym dzieją się bardzo dziwne rzeczy o jakich nawet w internecie nic nie mogę znaleźć.
Tu opis problemu. Internet działa tak jak powinien czyli ping około 30ms, prędkość pobierania około 250 kB/s do momentu kiedy pobieranie nie trwa dłużej niż kilka sekund.
Czyli internet po chwili pobierania czegokolwiek(pliki, youtube, większe strony) zwalnia do 20-30kB/s, a ping skacze powyżej 1000ms co chwile tracąc połączenie.
Kiedy internet już tak "zamuli" to chwile muszę odczekać by powrócił do normalnej prędkości pobierania.
Połączenie wygląda tak: antena(nie wiem jaka) jest podłączona przez wejście POE do urządzenia ubiquiti gp-a240-050, a z tego urządzenia do komputera już przez LAN.
Oczywiście dzwoniłem do operatora lecz on sam nie wiem o co chodzi.

Jeśli ktokolwiek wie lub spotkał się z czymś takim proszę i z góry dziękuję za odpowiedz Smile Jeśli macie jakieś pytania postaram się szybko odpowiedzieć.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dziwne zjawisko (internet radiowy)

Post autor: wojteks »

Hagashi pisze:dzwoniłem do operatora lecz on sam nie wiem o co chodzi.
Zmień dostawcę.
wie lub spotkał się z czymś takim
Jest kilka możliwości:
1. Celowe działanie operatora, przycinanie prędkości/pasma itp.
2. Przypadkowy zbieg okoliczności przeciążający którąś z baz radiowych/kablowych, awaria któregoś z AP/AP Clientów/routerów.
3. Urynanet
Nie pomagam na PW!
De Niro
Początkujący użytkownik forum

Post autor: De Niro »

wojteks pisze:1. Celowe działanie operatora, przycinanie prędkości/pasma itp.
czy jest to związane z utratą pakietów :?:
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Tu opis problemu. Internet działa tak jak powinien czyli ping około 30ms, prędkość pobierania około 250 kB/s do momentu kiedy pobieranie nie trwa dłużej niż kilka sekund.
Czyli internet po chwili pobierania czegokolwiek(pliki, youtube, większe strony) zwalnia do 20-30kB/s, a ping skacze powyżej 1000ms co chwile tracąc połączenie.
Nie mam internetu radiowego. Odniosę się do strony operatora internetu w moim regionie wygląda tak: PORÓWNANIE - zdjęcie.
Czyli są jakieś sztuczki i kruczki, które umożliwiają zrobienie "szybszych" i "wolniejszych" 2 megabiów. U Ciebie może mieć miejsce takie coś.
Duży ping przy pobieraniu oznacza, że osiągnąłeś 100% możliwości, to rzecz naturalna. To że internet prawie staje, to już raczej wina zapchanego łącza (walczę ostatnio z tym na 3G).
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

De Niro pisze:czy jest to związane z utratą pakietów
Nie wiem jak i czym to operator robi więc może być ale nie musi być związane z utratą pakietów.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ra-v pisze:Czyli są jakieś sztuczki i kruczki, które umożliwiają zrobienie "szybszych" i "wolniejszych" 2 megabiów.
Serwis nie chodzi, sztuczki zwa sie QoS.
De Niro pisze:czy jest to związane z utratą pakietów
Wystarczy prioryzacja pakietow. Live Stream potrzebuje pakietow w odpowiedniej kolejnosci, jesli twoj ISP miesza, to stream moze siadac, mimo ze masz pelna przepustowosc.

W pierwszej kolejnosci sprawdz zachowanie lacza wpisujac "ping -t 8.8.8.8" i obserwujac co sie dzieje z pakietami w roznych warunkach.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ