LTE Plus Piła, gdzie nadajnik? Jaka antena? HUAWEI B593s-22
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE Plus Piła, gdzie nadajnik? Jaka antena? HUAWEI B593s-22
Witam.
Wziąłem na próbę internet z Plusa z w/w routerem. Mieszkam pod Piłą, w domu łapię 1-2 kreski 3G (tak wyświetla router, a obsługuje WCDMA/UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSPA+/3G i wszystko wyświetla jako 3G) i słabe transfery (speedtest.net około 0.5Mbit/s down), a gdy wyszedłem z routerem na dach i wymusiłem LTE, to mając jedną kreskę miałem transfery 3.5Mbit/s download na tych standardowych antenkach. W związku z tym chciałbym kupić antenę zewnętrzną zanim skończy mi się okres próbny, żeby sprawdzić, czy usprawni to transfery. O ile na stronie Plusa jest zakres zasięgu, który mnie obejmuje, to niestety nie wiem, gdzie jest nadajnik, a wyczytałem, że to istotna sprawa. W związku z tym mam pytania: gdzie jest ten nadajnik i jaką w miarę "pewną" antenę mogę kupić, aby sprawdzić, czy coś pomoże? Rozumiem, że antena ma być na 1800MHz - czy jest sens budowania sobie własnej, czy jednak lepiej kupić coś szeroko dostępnego?
Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Wziąłem na próbę internet z Plusa z w/w routerem. Mieszkam pod Piłą, w domu łapię 1-2 kreski 3G (tak wyświetla router, a obsługuje WCDMA/UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSPA+/3G i wszystko wyświetla jako 3G) i słabe transfery (speedtest.net około 0.5Mbit/s down), a gdy wyszedłem z routerem na dach i wymusiłem LTE, to mając jedną kreskę miałem transfery 3.5Mbit/s download na tych standardowych antenkach. W związku z tym chciałbym kupić antenę zewnętrzną zanim skończy mi się okres próbny, żeby sprawdzić, czy usprawni to transfery. O ile na stronie Plusa jest zakres zasięgu, który mnie obejmuje, to niestety nie wiem, gdzie jest nadajnik, a wyczytałem, że to istotna sprawa. W związku z tym mam pytania: gdzie jest ten nadajnik i jaką w miarę "pewną" antenę mogę kupić, aby sprawdzić, czy coś pomoże? Rozumiem, że antena ma być na 1800MHz - czy jest sens budowania sobie własnej, czy jednak lepiej kupić coś szeroko dostępnego?
Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Re: LTE Plus Piła, gdzie nadajnik? Jaka antena? HUAWEI B593s-22
Podaj swoją miejscowość.
[ Dodano: 2014-02-22, 19:33 ]
Dokładnie w miejscowości w Pile masz 13 stacji LTE, więc masz duży wybór nadajników. W zależnośći jaka odległość dzieli Cię z BTS.
15 dBi Dual
10 dBi
[ Dodano: 2014-02-22, 19:33 ]
Dokładnie w miejscowości w Pile masz 13 stacji LTE, więc masz duży wybór nadajników. W zależnośći jaka odległość dzieli Cię z BTS.
15 dBi Dual
10 dBi
-
Dzięki za odpowiedź. Mieszkam w Pile, ale na obrzeżach, także jeśli jest możliwość, to prosiłbym o lokalizację tych 13 stacji, a wtedy już dobrałbym sobie najbliższą BTS. Na btsearch niestety nie widzę ani jednej LTE i nie znalazłem póki co żadnych konkrentych map z nadajnikami LTE.
Piła, Orla 65
Piła, Ceramiczna 19
Piła, Motylewska 9
Piła ,Libelta 3
Piła,Słowackiego 16
Piła,Sikorskiego 33
Piła, Kraszewskiego 3
Piła, Al. Piastów 15
Piła, Bydgoska 115
Piła,Zesłańców Sybiru 9, dz. nr 288
Piła, Śniadeckich, dz. nr 114/2
Piła, Śniadeckich, kotłownia
Piła,Żytnia 1a
Piła, Ceramiczna 19
Piła, Motylewska 9
Piła ,Libelta 3
Piła,Słowackiego 16
Piła,Sikorskiego 33
Piła, Kraszewskiego 3
Piła, Al. Piastów 15
Piła, Bydgoska 115
Piła,Zesłańców Sybiru 9, dz. nr 288
Piła, Śniadeckich, dz. nr 114/2
Piła, Śniadeckich, kotłownia
Piła,Żytnia 1a
-
Dzięki wielkie za pomoc.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Na mapie przy źródle danych zaznacz UKEzdzislaw_plus pisze:Na btsearch niestety nie widzę ani jednej LTE
-
Kupiłem tę antenę dual 15dBi, ale nie wiem czy umiem ją poprawnie ustawić. Monitorując na bieżąco dane z routera najlepsze, co udało mi sie uzyskać, to:
RSSI: -91
RSRP (dBm): -121
RSRQ (dB): -10
Maksymalne prędkości to 3Mbit/s, ale z reguły jest dużo dużo wolniej. Na tych zwykłych antenkach ustawionych byle jak dołączonych do routera na tej samej wysokości miałem nawet 17Mbit/s. Jakieś pomysły jak poprawić jakość sygnału?
EDIT: Dodam, że kable mają 15m zamiast standardowych 10. Czy może to wpływać na jakość sygnału?
Pozdrawiam.
RSSI: -91
RSRP (dBm): -121
RSRQ (dB): -10
Maksymalne prędkości to 3Mbit/s, ale z reguły jest dużo dużo wolniej. Na tych zwykłych antenkach ustawionych byle jak dołączonych do routera na tej samej wysokości miałem nawet 17Mbit/s. Jakieś pomysły jak poprawić jakość sygnału?
EDIT: Dodam, że kable mają 15m zamiast standardowych 10. Czy może to wpływać na jakość sygnału?
Pozdrawiam.
-
- Guru bezprzewodowy
Jaki masz poziom sygnału na białych antenkach? W ustawieniach routera oczywiście opcja Antena zewnętrzna. Każdy metr kabla to strata ok. 0,45 dB, dlatego kabel możliwie jak najkrótszy. Realny zysk twojej anteny to ok.8dBm.
-
Poziom też była 1 kreska tylko, a konkretnie te RSSI, itp. to jutro sprawdzę, bo nie pamiętam. Antena jest zamontowana w tym samym miejscu, gdzie stawiałem router na dachu. Dodam, że automatycznie router wybiera mi 3G. Na LTE działa tylko po wymuszeniu tego trybu. Anteny oczywiście ustawione na zewnętrzne w ustawieniach.
W związku z tym, że kable są dwa - ma jakieś znaczenie, który kabel jest włożony w które gniazdo?
EDIT: Jednak udało się ustawić antenę na lepsze odbiory - około 15Mbps, ale co dziwne, nakierowuję ją praktycznie w szczere pole wg btsearch - tam, gdzie przez wiele kilometrów nie ma żadnych anten... Co ciekawsze te wszystkie RSSI, itp. nie uległy w ogóle zmianie.
EDIT2: Wygląda na to, że antenę kieruję na miejscowość Wysoka, gdzie stoi BTS Mobyland, który jest odległy ode mnie o ponad 20km. Czy to możliwe, żeby zbierało sygnał z tak daleka przez gęste lasy? W dodatku Mobyland i Plus to ma prawo działać?
W związku z tym, że kable są dwa - ma jakieś znaczenie, który kabel jest włożony w które gniazdo?
EDIT: Jednak udało się ustawić antenę na lepsze odbiory - około 15Mbps, ale co dziwne, nakierowuję ją praktycznie w szczere pole wg btsearch - tam, gdzie przez wiele kilometrów nie ma żadnych anten... Co ciekawsze te wszystkie RSSI, itp. nie uległy w ogóle zmianie.
EDIT2: Wygląda na to, że antenę kieruję na miejscowość Wysoka, gdzie stoi BTS Mobyland, który jest odległy ode mnie o ponad 20km. Czy to możliwe, żeby zbierało sygnał z tak daleka przez gęste lasy? W dodatku Mobyland i Plus to ma prawo działać?