Problem z routerm Huawei E5776s
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z routerm Huawei E5776s
Witam. W październiku 2013 zawiązałem umowę z orange na bezprzewodowy internet dla firm - w najdroższej możliwie ofercie. Płace ponad 100zł brutto za 39GB limitu z bezprzewodowym routerem Huawei E5776s-32. Na początku było całkiem spoko, ale tak od listopada zaczęły się jaja. Najpierw zaczęło zrywać połączenie permanentnie - musiałem kilka razy dziennie resetować router, potem w grudniu pojawiły się strasznie wysokie pingi uniemożliwiające na swobodne korzystanie z internetu, a od parunastu dni zrywania nasiliły się w częstotliwości ale nie wymagają resetu. Teraz po prostu zrywa połączenie, które zwykle samo wraca po 3-7 sekundach. A teraz nawet w trakcie pisania tego tematu net zdechł mi całkowicie - musze odświeżyć strone po uprzednim zresetowaniu routera i np teraz mając router podłączony po kablu - to nie mogę dostać się na stronę routera przez kabel z niewiadomej przyczyny. 3 raz mi się to przytrafiło. Muszę podłączyć lapka do wifi żebym mógł dostać się na stronę routera i w ustawieniach go zresetować. Jaja okrutne.
Używam tego internetu tylko w domu, w centrum Bydgoszczy gdzie mam full zasięg - zawsze. I zawsze łapie 3g bez problemu. Dziwią mnie dlatego te zrywania skoro zasięg jest. Teraz nie wiem czy to router daje ciała czy karta sim. Ktoś może pomóc?
Używam tego internetu tylko w domu, w centrum Bydgoszczy gdzie mam full zasięg - zawsze. I zawsze łapie 3g bez problemu. Dziwią mnie dlatego te zrywania skoro zasięg jest. Teraz nie wiem czy to router daje ciała czy karta sim. Ktoś może pomóc?
Re: Problem z routerm Huawei E5776s
Jesteś z Bydgoszczy. W twoim rejonie trwają prace modernizacyjne w ramach NetWorkS!. Wspólna częstotliwość dla T-Mobile oraz Orange. Sprawdź czy nie dostałeś sms o modernizacji sieci i możliwych utrudnieniach.
-
dexter18 pisze:Jesteś z Bydgoszczy. W twoim rejonie trwają prace modernizacyjne w ramach NetWorkS!. Wspólna częstotliwość dla T-Mobile oraz Orange. Sprawdź czy nie dostałeś sms o modernizacji sieci i możliwych utrudnieniach.
tymi modernizacjami orange tłumaczył się w listopadzie, miały potrwać 2 tygodnie - to trwa do dzisiaj?
-
- Guru bezprzewodowy
Na twoim miejscu pisałbym reklamację,przynajmniej możesz uzyskać rabat. Trzeba by tez spróbować na innym routerze/ modemie aby wykluczyć winę po stronie E-5776. Ten router pracuje w trybie 24/7?
-
takmatek451 pisze:Na twoim miejscu pisałbym reklamację,przynajmniej możesz uzyskać rabat. Trzeba by tez spróbować na innym routerze/ modemie aby wykluczyć winę po stronie E-5776. Ten router pracuje w trybie 24/7?
-
- Guru bezprzewodowy
To zła informacja. E-5776 to typowy router MiFI czyli głównie do zastosowań mobilnych i nie jest zalecany do pracy ciągłej 24/7. Możliwe jest , że w takim przypadku zawiesza się i potrzeba ponownego resetu. Modem grzeje się, szczególnie gdy poziom sygnału 3G jest niski, nie stosuje się anteny zewnętrznej. Ponieważ nie posiada portów LAN to wszystkie urządzenia łącza się z nim po WiFi, które ogólnie jest słabsze niż w routerach stacjonarnych. Na forach podobne problemy zgłaszali użytkownicy tego routera czy jego poprzednika E-589. Do takich zastosowań trzeba było brać router stacjonarny z wbudowanym modemem B-593s-22. To częsty błąd użytkowników, którzy do zastosowań domowych biorą MiFi, szczególnie gdy konsultanci im takie polecają. Stąd moje pytanie i propozycja sprawdzenia działania internetu na innym routerze/ modemie. Jeśli internet będzie działał bez problemów to może wskazywać na złe działanie E-5776.
-
matek451 pisze:To zła informacja. E-5776 to typowy router MiFI czyli głównie do zastosowań mobilnych i nie jest zalecany do pracy ciągłej 24/7. Możliwe jest , że w takim przypadku zawiesza się i potrzeba ponownego resetu. Modem grzeje się, szczególnie gdy poziom sygnału 3G jest niski, nie stosuje się anteny zewnętrznej. Ponieważ nie posiada portów LAN to wszystkie urządzenia łącza się z nim po WiFi, które ogólnie jest słabsze niż w routerach stacjonarnych. Na forach podobne problemy zgłaszali użytkownicy tego routera czy jego poprzednika E-589. Do takich zastosowań trzeba było brać router stacjonarny z wbudowanym modemem B-593s-22. To częsty błąd użytkowników, którzy do zastosowań domowych biorą MiFi, szczególnie gdy konsultanci im takie polecają. Stąd moje pytanie i propozycja sprawdzenia działania internetu na innym routerze/ modemie. Jeśli internet będzie działał bez problemów to może wskazywać na złe działanie E-5776.
ojej... to mnie trochę zaniepokoiłeś. Tylko że problem jest taki że nie mam innego routera którym bym mógł to sprawdzić. Jedynie co to mogę wyłączać w takim razie router na noc, ale czy to coś pomoże? I czy jeśli ten router się faktycznie uszkodził to czy mogę w orange (jeżeli mi zaakceptują reklamację) wnioskować o zmianę urządzenia na zupełnie inne i wybrać taki w myśl użytkowania stacjonarnego?
-
- Guru bezprzewodowy
Podstawa to stwierdzić czy to wina routera czy operatora i jego problemów z działaniem sieci. To standardowa procedura i nie można jej sprawdzić nie dysponując innym modemem. Może ktoś znajomy pożyczy modem. Nie musisz czarno widzieć sprawy E-5776, szczególnie , że podczas modernizacji NetWorks Orange miewał problemy. Zawsze możesz składać reklamację. Sprawdzą router, wszak jest na gwarancji i w razie czego naprawią/wymienią. Wyłączanie routera na noc pozbawi cię korzystania z "szczęśliwych godzin"- nocy poza limitem.
-
no ale jeśli nie korzystam z szczęśliwych godzin albo korzystam sporadycznie to chyba żadna strata a może zdrowiej dla routera?matek451 pisze:Podstawa to stwierdzić czy to wina routera czy operatora i jego problemów z działaniem sieci. To standardowa procedura i nie można jej sprawdzić nie dysponując innym modemem. Może ktoś znajomy pożyczy modem. Nie musisz czarno widzieć sprawy E-5776, szczególnie , że podczas modernizacji NetWorks Orange miewał problemy. Zawsze możesz składać reklamację. Sprawdzą router, wszak jest na gwarancji i w razie czego naprawią/wymienią. Wyłączanie routera na noc pozbawi cię korzystania z "szczęśliwych godzin"- nocy poza limitem.
-
- Guru bezprzewodowy
Wyłączać możesz go kiedy chcesz. Warto też aby pracował na baterii. Tutaj obowiązują podobne zasady jak z użytkowaniem baterii w laptopie. od czasu do czasu powinna być rozładowywana. Sprawdź jeśli możesz po której stronie leży przyczyna tych zakłóceń w działaniu internetu.
-
bateria rozładowywana jest bardzo często - zasilanie bierze z lapka więc jak lapka na noc wyłącze to po jakimś czasie bateria pada