Witam!
Dostęp do internetu mam poprzez małą osiedlową sieć radiową, obsługującą kilka domów w okolicy. Sieć została skonfigurowana parę lat temu przez jakąś garażową firmę, po której śladu już nie ma. Urządzenia stoją u sąsiada w piwnicy i właściwie nikt tym nie administruje. Hasła administracyjne nieznane. Póki co działa wszystko dobrze i stabilnie. Nikt nie dotyka.
Lecz w związku z powyższym nie ma możliwości przekierowania portów (na reset urządzeń nie ma pozwolenia).
Pytanie. Jest jakiś sposób, abym miał dostęp do swojego dysku sieciowego bez przekierowywania portów? Mam prosty NAS - AirLive WMU-6500FS z linuxem (embedded) na pokładzie.
Czy jest jakiś sposób, np. program, który np inicjowałby połączenia od wewn.? Może da się jakoś wykorzystać klienta torrent (na serwerze zainstalowany jest transmission)? Może jakieś VPN?
Pozdrawiam, Tomasz S.
Dostęp do dysku sieciowego bez przekierowywania portów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Dostęp do dysku sieciowego bez przekierowywania portów
Ten dostep ma byc dla jednego komputera czy dla wiekszej ilosci? Z konkretnego miejsca czy z dowolnych? Masz jakas maszyne poza ta siecia, na ktorej mozesz postawic VPN?
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dostęp powinien być oczywiście tylko dla mnie, z dowolnego miejsca i dowolnego urządzenia z dostępem do internetu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
2x VPN:
- na jakis dowolny serwer gdzies w necie z zamknietej sieci
- z klienta na ten serwer
- na jakis dowolny serwer gdzies w necie z zamknietej sieci
- z klienta na ten serwer
Nie pomagam na PW.