Huawei E230 z Plusa, konfiguracja z innym operatorem, wybór
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
modem huawei e230
Witam,
również posiadam modem huawei e230 w plusie.
i teraz proszę o poradę, ponieważ:
prawdopodobnie nie posiada on simlocka, gdyż kiedyś wsadziłam do niego kartę orange i bez problemu mogłam korzystać z internetu, ale gdy dostałam rachunek z orange, miałam zapłacić dodatkowe koszta za użytkowanie modemu z plusa...hmm
a teraz chciałabym go używać, ale nie ponosić żadnych dodatkowych opłat.
Bardzo proszę o poradę co w tej sytuacji mam poczynić.
również posiadam modem huawei e230 w plusie.
i teraz proszę o poradę, ponieważ:
prawdopodobnie nie posiada on simlocka, gdyż kiedyś wsadziłam do niego kartę orange i bez problemu mogłam korzystać z internetu, ale gdy dostałam rachunek z orange, miałam zapłacić dodatkowe koszta za użytkowanie modemu z plusa...hmm
a teraz chciałabym go używać, ale nie ponosić żadnych dodatkowych opłat.
Bardzo proszę o poradę co w tej sytuacji mam poczynić.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Huawei E230 z Plusa, konfiguracja z innym operatorem, wybór
Korzystanie z urządzenia z inną kartą SIM nie powinno rodzić jakichś innych kosztów poza kosztami transmisji danych. Mam router 3G z sieci australijskiej BigPond i nie mam w Orange rachunków związanych z tym routerem. 
W jakiej sieci chcesz używać modemu? Z jakiej taryfy chcesz korzystać?
Musisz zmienić ustawienia APN dla Orange (jeśli chcesz używać karty Orange) na APN internet (login i hasło również internet).
P.S.
Wydzielam do nowego tematu.

W jakiej sieci chcesz używać modemu? Z jakiej taryfy chcesz korzystać?
Musisz zmienić ustawienia APN dla Orange (jeśli chcesz używać karty Orange) na APN internet (login i hasło również internet).
P.S.
Wydzielam do nowego tematu.
-
tak, teraz pamiętam , to były koszty związane z transmisją danych.
Mam zamiar używać tego modemu w play- nie wiem jeszcze jaką taryfę wybiorę. A nie chcę juz ponosić żadnych kosztów.
Mam zamiar używać tego modemu w play- nie wiem jeszcze jaką taryfę wybiorę. A nie chcę juz ponosić żadnych kosztów.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kartę z telefonu włożyłaś? Pewnie żadnych pakietów danych nie miałaś i dlatego naliczyło opłatę.
Jeśli masz zamiar używać taryfy stricte internetowej, tutaj piszesz o Play, to nie będziesz miała dodatkowych opłat. Dane do konfiguracji (profil) to praktycznie tylko APN internet (login i hasło zostawiasz puste).
Tyle.
Jeśli masz zamiar używać taryfy stricte internetowej, tutaj piszesz o Play, to nie będziesz miała dodatkowych opłat. Dane do konfiguracji (profil) to praktycznie tylko APN internet (login i hasło zostawiasz puste).
Tyle.
-
Nic jeszcze nie wkładałam.
Kończy mi się umowa z innym dostawcą, i chcę zawrzeć umowę z play, a nie chcę brać modemu jeśli już posiadam- właśnie ten z plusa.
Stąd też to moje pytanie o koszta.
Więc rozumiem, że jeśli będę używać karty play w tym modemie, nie będę ponosić żadnych dodatkowych kosztów?
Kończy mi się umowa z innym dostawcą, i chcę zawrzeć umowę z play, a nie chcę brać modemu jeśli już posiadam- właśnie ten z plusa.
Stąd też to moje pytanie o koszta.
Więc rozumiem, że jeśli będę używać karty play w tym modemie, nie będę ponosić żadnych dodatkowych kosztów?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
To była karta z telefonu?karolinailona pisze:gdy dostałam rachunek z orange, miałam zapłacić dodatkowe koszta za użytkowanie modemu z plusa
Jeśli tak to to doliczyli koszty transmisji danych ale to nie ma nic wspólnego z modemem ani innym urządzeniem z którego korzystasz
Ja mam neta z Orange a modemy z Plusa i płacę tylko za internet
[ Dodano: 2014-02-24, 19:28 ]
Australijczycy zawsze na koniec roku wystawiają rachunki bo za daleko na comiesięczne fakturyja.michal pisze:z sieci australijskiej BigPond i nie mam w Orange rachunków związanych z tym routerem
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ostatnio zmieniony 2014-02-24, 19:28 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli będzie to taryfa do internetu to pakiet danych masz w ramach abonamentu i nic więcej nie będziesz z tego tytułu płacić poza abonamentem.karolinailona pisze: Więc rozumiem, że jeśli będę używać karty play w tym modemie, nie będę ponosić żadnych dodatkowych kosztów?
[ Dodano: 2014-02-24, 19:29 ]
Ciekawe za co.Andrzejz78 pisze:
Australijczycy zawsze na koniec roku wystawiają rachunki![]()

-
tak, to była karta telefoniczna orange.
Teraz będzie sam net w play.
Więc przynajmniej zaoszczędzę na modemie
Teraz wszystko rozumiem z tymi kosztami, wcześniej tego nie wiedziałam stąd moje pytania.
Bardzo Wam dziękuję za pomoc.
Teraz będzie sam net w play.
Więc przynajmniej zaoszczędzę na modemie

Teraz wszystko rozumiem z tymi kosztami, wcześniej tego nie wiedziałam stąd moje pytania.
Bardzo Wam dziękuję za pomoc.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nie ma za coBardzo Wam dziękuję za pomoc

Za korzystanie ze sprzętu na innym kontynencie albo jak wolisz w innej strefie klimatycznejja.michal pisze:Ciekawe za co

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
karolinailona, bardzo proszę. W razie problemów ze sprzętem, albo odnośnie innych spraw z internetem komórkowym wpadaj śmiało. 

Już dawno minął rok więc...Andrzejz78 pisze:
Za korzystanie ze sprzętu na innym kontynencie albo jak wolisz w innej strefie klimatycznej![]()

-
na razie zamówiłam sobie starter na próbę w play.
jak go otrzymam i będę miała problem na pewno do Was napiszę
a podziękowałam za szybkie odpowiedzi i pomocne
jak go otrzymam i będę miała problem na pewno do Was napiszę

a podziękowałam za szybkie odpowiedzi i pomocne

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaki starter? Do internetu czy głosowy?
Pamiętaj, że jak z taryfą głosową to możesz połączyć się nie tylko z siecią macierzystą 3G Playa, ale i z siecią 2G, siecią 2G/3G partnerów roamingowych (Plusa, Orange, T-Mobile). U partnerów roamingowych prędkość w 3G jest przycięta do 2 Mb/s (na Plusie do 3 Mb/s). Na sieci macierzystej prędkość jest przycięta do 15 Mb/s.
W taryfie internetowej prepaid w Play maksymalna prędkość jest przycięta do 15 Mb/s niezależnie czy to 3G czy LTE.
Pamiętaj, że jak z taryfą głosową to możesz połączyć się nie tylko z siecią macierzystą 3G Playa, ale i z siecią 2G, siecią 2G/3G partnerów roamingowych (Plusa, Orange, T-Mobile). U partnerów roamingowych prędkość w 3G jest przycięta do 2 Mb/s (na Plusie do 3 Mb/s). Na sieci macierzystej prędkość jest przycięta do 15 Mb/s.
W taryfie internetowej prepaid w Play maksymalna prędkość jest przycięta do 15 Mb/s niezależnie czy to 3G czy LTE.
-
play-Starter Mini LTE Online Na Karte- chcę sprawdzić jak będzie u mnie działał nim zawrze z nimi umowę.
Teraz mam sferię, i już mam ich dosyć,ciągle problem z zasięgiem, mam 3GB i są drodzy w porównaniu do innych.
A 5GB mi w zupełności wystarczy.
A może polecisz coś sprawdzonego?
Teraz mam sferię, i już mam ich dosyć,ciągle problem z zasięgiem, mam 3GB i są drodzy w porównaniu do innych.
A 5GB mi w zupełności wystarczy.
A może polecisz coś sprawdzonego?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skoro masz Sferię to pewnie Warszawa lub Ostrołęka. W sumie każdy operator powinien działać. Pod względem ilości GB do ceny, prędkości sieci 3G to najkorzystniej wypada aktualnie Orange.
W ofercie bez modemu w umowie na 12 miesięcy (2x GB). Za 9,90 zł masz 0,5 GB (nie ma tutaj 2x więcej GB), za 29,90 zł masz 6 GB, za 39,90 zł 10 GB, 49,90 zł 20 GB 59,90 zł 30 GB i 89,90 zł 70 GB.
W ofercie bez modemu na 24 miesiące (50% ceny abonamentu). Za 9,90 zł masz 0,5 GB (nie ma tutaj zniżki 50% na abonament),za 14,95 zł masz 3 GB, za 19,95 zł masz 5 GB, 24,95 zł masz 10 GB, 29,95 zł masz 15 GB i 44,95 zł masz 35 GB.
Ewentualnie opcja na 6 miesięcy (normalne ceny jak w ofercie z modemem). Za 29,90 zł masz 3 GB, 39,90 zł masz 5 GB, 49,90 zł masz 10 GB, za 59,90 zł masz 15 GB, za 89,90 zł masz 35 GB. Po praktycznie 5 miesiącach możesz przedłużać umowę i z miejsca jest więcej GB, a z racji braku modemu można wynegocjować wysokie zniżki (jeden na forum bez modemu na 2 lata wyciągną 49 GB za 17,98 zł miesięcznie).
Do tego za zakup online darmowe noce od 0:00-8:00.
Do pierwszej faktury doliczają aktywację 29 zł.
Można dokupić darmowe noce później. Opcja 0:00-08:00 2,99 zł, opcja 0:00-9:00 4,99, opcja 0:00-10:00 6,99 zł i opcja 0:00-12:00 9,99 zł.
W ofercie bez modemu w umowie na 12 miesięcy (2x GB). Za 9,90 zł masz 0,5 GB (nie ma tutaj 2x więcej GB), za 29,90 zł masz 6 GB, za 39,90 zł 10 GB, 49,90 zł 20 GB 59,90 zł 30 GB i 89,90 zł 70 GB.
W ofercie bez modemu na 24 miesiące (50% ceny abonamentu). Za 9,90 zł masz 0,5 GB (nie ma tutaj zniżki 50% na abonament),za 14,95 zł masz 3 GB, za 19,95 zł masz 5 GB, 24,95 zł masz 10 GB, 29,95 zł masz 15 GB i 44,95 zł masz 35 GB.
Ewentualnie opcja na 6 miesięcy (normalne ceny jak w ofercie z modemem). Za 29,90 zł masz 3 GB, 39,90 zł masz 5 GB, 49,90 zł masz 10 GB, za 59,90 zł masz 15 GB, za 89,90 zł masz 35 GB. Po praktycznie 5 miesiącach możesz przedłużać umowę i z miejsca jest więcej GB, a z racji braku modemu można wynegocjować wysokie zniżki (jeden na forum bez modemu na 2 lata wyciągną 49 GB za 17,98 zł miesięcznie).
Do tego za zakup online darmowe noce od 0:00-8:00.
Do pierwszej faktury doliczają aktywację 29 zł.
Można dokupić darmowe noce później. Opcja 0:00-08:00 2,99 zł, opcja 0:00-9:00 4,99, opcja 0:00-10:00 6,99 zł i opcja 0:00-12:00 9,99 zł.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chcesz korzystać z Play to pozwolę sobie zapytać skąd jesteś? Możliwe, że masz zasięg LTE w tej sieci a wtedy ich oferta nawet na kartę wymiata.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
matek451, koleżanka chce używać modemu, a do LTE potrzebny nowy sprzęt.
-
rejony Serocka, i niestety LTE zasięga nie mam 
i teraz już sama nie wiem co mam brać, a do końca mc muszę coś już wybrać, bo zostanę bez niczego
[ Dodano: 2014-02-24, 21:34 ]
faktycznie, orange ma teraz ciekawe oferty, wcześniej nie mieli.
zobaczę czy mi coś jeszcze bardziej ciekawszego zaproponują, zważywszy na wieloletniego klienta, chociaż nie zawsze byłam zadowolona

i teraz już sama nie wiem co mam brać, a do końca mc muszę coś już wybrać, bo zostanę bez niczego

[ Dodano: 2014-02-24, 21:34 ]
faktycznie, orange ma teraz ciekawe oferty, wcześniej nie mieli.
zobaczę czy mi coś jeszcze bardziej ciekawszego zaproponują, zważywszy na wieloletniego klienta, chociaż nie zawsze byłam zadowolona

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To zobacz jak działa ten cały Play. W międzyczasie zawsze możesz kupić starter Orange za 5 zł, zrobić ważność konta 1 rok za 3 zł, kupić batonik promocyjny Lion z darmowymi 100 MB (z których można zrobić 5 GB
; podobno są w Żabce ) i sprawdzić (orientacyjnie bo to prepaid) jak działa Orange do czasu aż dojdzie Play. Potem zadecydujesz co ci będzie pasować. 

-
masz rację, jutro zrobię zakup 
i w tedy już będę mniej więcej miała porównanie.
Chociaż jak wykupuje pakiet w tel, to nawet jestem zadowolona, ale to tylko 200MB.
Najbardziej jednak byłabym zadowolona ze stałego łącza, ale tutaj można tylko pomarzyć

i w tedy już będę mniej więcej miała porównanie.
Chociaż jak wykupuje pakiet w tel, to nawet jestem zadowolona, ale to tylko 200MB.
Najbardziej jednak byłabym zadowolona ze stałego łącza, ale tutaj można tylko pomarzyć

-
- Guru bezprzewodowy
Spytałem tak tylko z ciekawości, gdyby miała zasięg LTE w Playu to warto byłoby zainwestować w modem LTE. Koszt RBM doładowanego za 50 zł( 100-150 dni w zależności od startera) zdecydowanie przemawia za tym operatorem, no i te 200GB. Ale cóż na razie w Serocku tylko pozwolenie na LTE a zasięg zatrzymał się na Wiśle. Swoją drogą jeśli weźmiesz Orange to do wykorzystania w pełni możliwości NetWorks i LTE, które jest już na tym terenie niezbędna jest wymiana tego leciwego już modemu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Te 100 MB ważne są do północy dnia następnego. Paczka 5 GB robi się z nich po zmianie na taryfę Orange Free na kartę. Podobno od razu jest 5 GB jeśli wyśle się kod w taryfie Orange Free. Tak czy inaczej startery za 5 zł są tylko te głosowe. Podobno batoniki są w Kauflandzie po 88 gr. 
Znam ten ból. Też nie mam możliwości wzięcia kabla i siedzę na mobilnym Orange. Fakt, że działa ok bo głównie powyżej 10 Mb/s.

Znam ten ból. Też nie mam możliwości wzięcia kabla i siedzę na mobilnym Orange. Fakt, że działa ok bo głównie powyżej 10 Mb/s.
-
tylko, że dokładnie w miejscu w którym mieszkam LTE zasięgu żadnego nie mam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
matek451, modem leciwy, ale jeśli koleżance wystarczy te 5-6 Mb/s to nie ma sensu kupować nowego sprzętu.
A właśnie, karolinailona jakie masz prędkości w Orange?
P.S.
Jak masz telefon w Mixie lub na abonament to możesz mieć jeszcze 10 zł rabatu z racji Orange Open Combo.
A właśnie, karolinailona jakie masz prędkości w Orange?
P.S.
Jak masz telefon w Mixie lub na abonament to możesz mieć jeszcze 10 zł rabatu z racji Orange Open Combo.
-
a play muszę sprawdzić, chociaż by z ciekawości, bo kiedyś zasięgu tu dobrego nie miałam- może się coś zmieniło...
jednak z orange problemu większego nie było, jak z plusem czy jeszcze kiedyś erą
jednak z orange problemu większego nie było, jak z plusem czy jeszcze kiedyś erą

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Orange/T-Mobile mają sieć po modernizacji w tym rejonie. Raczej tożsamy zasięg obecnie. Do Plusa doszła sieć Aero2 czyli 3G na 900 MHz i LTE. Także również może być coś inaczej. 

-
lepiej sobie nie komplikować życia, z tymi sieciami.
Może i lepiej wszystko mieć w jednej, przynajmniej mniej papierków przychodzi pocztą
Zobaczę co mi uczynna Pani zaproponuje w orange
Jeśli będzie zadowalająco to zarobi prowizję 
Może i lepiej wszystko mieć w jednej, przynajmniej mniej papierków przychodzi pocztą

Zobaczę co mi uczynna Pani zaproponuje w orange

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pochwal się co i jak wyszło. 

-
może i mnie się uda wynegocjować mega pakiet 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na dzień dobry, dla nowej aktywacji niestety na 99% nie. Zniżki w abo i większe paczki GB tylko na przedłużenie umowy.
-
aaa i może mi wyjaśnisz bardziej o co chodzi z tym...
bo takie coś mi dzisiaj zaproponowali..
....- posiadając na jednym koncie 2 numery telefonu (lub więcej( z limitu danych Orange Free Net mogą korzystać wszystkie numery, przykład: 2 numery telefonu , które Pani posiada oraz Orange Free Net (limit 5 GB danych) , korzysta Pani z internetu na swoich numerach w ramach tzw. taryfikacji schodkowej i po wykorzystaniu 1 GB (kiedy zmniejsza się prędkość do 16kb/s bez naliczania opłat za korzystanie) zaczyna Pani korzystać na wskazanych 2 numerach z 5 GB w ramach Orange Free Net.
bo takie coś mi dzisiaj zaproponowali..
....- posiadając na jednym koncie 2 numery telefonu (lub więcej( z limitu danych Orange Free Net mogą korzystać wszystkie numery, przykład: 2 numery telefonu , które Pani posiada oraz Orange Free Net (limit 5 GB danych) , korzysta Pani z internetu na swoich numerach w ramach tzw. taryfikacji schodkowej i po wykorzystaniu 1 GB (kiedy zmniejsza się prędkość do 16kb/s bez naliczania opłat za korzystanie) zaczyna Pani korzystać na wskazanych 2 numerach z 5 GB w ramach Orange Free Net.