Wzmacniacz sygnału gsm
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wzmacniacz sygnału gsm
Witam!
Potrzebuję wzmocnić zasięg w kilku pomieszczeniach budynku gospodarczego.
Sytuacja wygląda następująco. Budynek oddalony od najbliższego btsu o jakieś 4-5km. Między nadajnikiem, a budynkiem gołe pola i trochę zabudowań (obszar wiejski). Na dworze zasięg maksymalny, wewnątrz praktycznie brak. Chciałem założyć wzmacniacz, celując w pasmo 890 i 900MHz. Spradzałem oferty na allegro oraz w różnych sklepach internetowych. Ceny są bardzo rozbierzne, zależne od pola pokrycia zasięgiem, modelu repeatera, rodzaju anten. Chcialem się dowiedzieć, czy ktoś z was może mi polecić jakiś sprawdzony zestaw.
Pozdrawiam
Rafał
Potrzebuję wzmocnić zasięg w kilku pomieszczeniach budynku gospodarczego.
Sytuacja wygląda następująco. Budynek oddalony od najbliższego btsu o jakieś 4-5km. Między nadajnikiem, a budynkiem gołe pola i trochę zabudowań (obszar wiejski). Na dworze zasięg maksymalny, wewnątrz praktycznie brak. Chciałem założyć wzmacniacz, celując w pasmo 890 i 900MHz. Spradzałem oferty na allegro oraz w różnych sklepach internetowych. Ceny są bardzo rozbierzne, zależne od pola pokrycia zasięgiem, modelu repeatera, rodzaju anten. Chcialem się dowiedzieć, czy ktoś z was może mi polecić jakiś sprawdzony zestaw.
Pozdrawiam
Rafał
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wzmacniacz sygnału gsm
Wszystkie te zestawy są nielegalne, nie możesz sam zamontować repeatera/wzmacniacza na częstotliwości chronionej, to może zrobić tylko operator bo za te częstotliwości zapłacił.lysyblizanow pisze:czy ktoś z was może mi polecić jakiś sprawdzony zestaw
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Masz internet w ktoryms z tych budynkow? Wynajmnij u operatora femto-cele:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Femtokom%C3%B3rka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Femtokom%C3%B3rka
Nie pomagam na PW.
-
Internet nie wchodzi w grę. Chcę wzmocnić sygnał, aby normalnie rozmawiać przez telefon, a nie jak to ma teraz z telefonem przy oknie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wchodzi bo nie masz internetu, czy nie zrozumiales tego co napisalem?
Femtokomorka jest jedynym legalnym rozwiazaniem twojego problemu.
Femtokomorka jest jedynym legalnym rozwiazaniem twojego problemu.
Nie pomagam na PW.
-
Szukałem informacji czy plus ma coś takiego w swojej ofercie i nic nie mogłem znaleźć. Chciałbym poprawić zasięg nie tylko jednego operatora. O tych femtokomórkach wcześniej nie słyszałem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Femtokomorki pojawiaja sie w ofertach businesowach - musisz dzwoniac do BOK trafic na kogos, kto sie na tym zna.
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/oran ... 27558.html
Alternatywnie zastanow sie nad bramkami GSM/WiFi - jest to prosta i legalna alternatywa.
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/oran ... 27558.html
Alternatywnie zastanow sie nad bramkami GSM/WiFi - jest to prosta i legalna alternatywa.
Nie pomagam na PW.
-
Będę miał to na uwadze. A teraz wracając do tematu, testował ktoś te nielegalne rozwiązania? Patrząc na liczbę sprzedanych przedmiotów na allegro, trochę osób to kupiło i mogą się wypowedziec na temat jakości działania i ewentualnych nieprzyjemności z tym związanych.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na tym forum nie dyskutuje sie na temat "jak rozwalic operatorowi siec".lysyblizanow pisze: trochę osób to kupiło i mogą się wypowedziec na temat jakości działania i ewentualnych nieprzyjemności z tym związanych.
Jesli chodzi o nieprzyjemnosci: pokrywasz koszty znalezienia usterki w sieci, jej usuniecia, pokrywasz strate w zarobkach operatora spowodowana rozwaleniem sieci - tyle ze strony operatora GMS/UMTS. Z strony panstwa dostajesz kare za uzywanie pasma na ktore nie masz licencji.
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jedyną dostępną femtokomórką dostępną dla klienta indywidualnego jest ta z Orange. Usługa nie jest droga, nie licząc sprzętu, a raczej opłaty instalacyjnej.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39999
Oczywiście potrzebne łącze stałe przynajmniej 1 Mb/s download i 512 kb/s upload.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39999
Oczywiście potrzebne łącze stałe przynajmniej 1 Mb/s download i 512 kb/s upload.
-
Nie przesadzajmy. Od ponad roku używam wzmacniacza i wszystko działa jak należy. Za to jakość sygnału w domu faktycznie się bardzo poprawiła i nie ma już problemu z zasięgiem. Mam wzmacniacz SPAM, na ich stronie jest spory wybór i bardzo dokładne opisy działania.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozumiem ze masz dostep do pomiarow z sieci?Adraneek pisze:Od ponad roku używam wzmacniacza i wszystko działa jak należy.
Nie pomagam na PW.
-
Witam posiadam reapeater gsm 3g probelm jest taki ,że nie daje dobrego zasięgu w miejscu gdzie go umieściłam nie ma żadnej kreski a zielone diody (signal ) nawet się nie świecą. Jak zdjeliśmy wzmacniacz i mąż wzioł go w rękę i podszedł w inne miejsce pojawiły się kreski na gsm nawet 4 ale brak na 3G. Anetene mam kierunkową na UMTS oraz LTE. Powiedzcie jaki może być problem kabel 10 m.
- wojteks
- *** Administrator ***
Problem jest taki, że to nielegalne urządzenie radiowe (nadajnik) którego nie wolno używać jeżeli nie został zamontowany przez operatora.anewik pisze:posiadam reapeater gsm 3g probelm jest taki
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Up
Dobrze wiemy, że dużo osób stosuje na własną rękę, gdyż są miejsca gdzie nie ma zasięgu z żadnej sieci w domu. Ja sam poznałem sporo osób z tym (akurat nie w mojej okolicy) i takim czymś się chwala i polecają sąsiadom, chodź oczywiście te chińskie nie zawsze działaja perfekcyjnie i zakłócaja sieć, chodź w takim odludziu to raczej nie ma znaczenia.
Żeby nie spamic, Problemem pewnie jest antena wielozakresowa lub na złe pasmo, ewentualnie samo urządzenie nie obsługuje 3g na częstotliwości twojego operatora (oszukano Cie ze jest na 3g etc).
Dobrze wiemy, że dużo osób stosuje na własną rękę, gdyż są miejsca gdzie nie ma zasięgu z żadnej sieci w domu. Ja sam poznałem sporo osób z tym (akurat nie w mojej okolicy) i takim czymś się chwala i polecają sąsiadom, chodź oczywiście te chińskie nie zawsze działaja perfekcyjnie i zakłócaja sieć, chodź w takim odludziu to raczej nie ma znaczenia.
Żeby nie spamic, Problemem pewnie jest antena wielozakresowa lub na złe pasmo, ewentualnie samo urządzenie nie obsługuje 3g na częstotliwości twojego operatora (oszukano Cie ze jest na 3g etc).

- wojteks
- *** Administrator ***
No cóż, jak ktoś lubi ryzyko to nic się na to nie poradzi.ml13 pisze:Dobrze wiemy, że dużo osób stosuje na własną rękę,
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Racja, ale jeśli nie ma całkowicie zasięgu i nic nie pomaga to wydaje się być jedynym sensownym rozwiązaniem. Sam kiedyś o tym myślałem, ale jednak koszty kar wybiły mi to szybko z głowy. Operator pewnie nie sprawdza takiego czegoś dopóki ktoś nie powiadomi go o podejrzeniach. Takie urządzenie pewnie logujac się do bts specjalnym identyfikatorem, więc potwierdzenie nie jest trudne. Tak tylko ostrzegam, jeśli byłby wcibski sąsiad to takie rozwiązanie nie jest na długo.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zapominasz jeszcze o tym, że UKE jeździ sobie po Polsce i sprawdza czy gdzieś nie pracują takie urządzenia. Nie zawsze musi być ktoś "uprzejmy".
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie, tak robią profesjonalne sprzęty, które montują operatorzy, kosztują o wiele więcej niż te chińskie zabawki, do tego nie "psują" konfiguracji sieci.ml13 pisze:Takie urządzenie pewnie logujac się do bts specjalnym identyfikatorem, więc potwierdzenie nie jest trudne.
To wszystko co można kupić co można kupić to są analogowe wzmacniacze, te lepsze maja co najwyżej jakąś kontrolę wzmocnienia.
Wykrywanie, prosta sprawa. Począwszy od 3g każdy BTS monitoruje to co do niego dolatuje od sąsiadów. Jak nagle sygnał idzie do góry i to jeszcze zaszumiony to pozostaje już tylko zgłoszenie do UKE, wyślą "parowóz" i znajdą pirata.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
A co grozi za używanie takiego wzmacniacza? I w jaki inny sposób wzmocnić sygnał w "podziemiach" domu? Jest jakiś legalny i skuteczny sposób?
Nie ma to jak piękne meble w pięknym wnętrzu
-
- Guru bezprzewodowy
Kup, zastosuj i poczekaj na panów z UKE to się sam przekonasz. Najprostszy pomysł na poprawę zasięgu, wyjść z podziemi na świeże powietrze. Jest też inny legalny sposób, czyli karta głosowa do routera B315, MF283+ z podłączoną anteną zewnętrzną i podpięty do niego po RJ11 telefon analogowy, najlepiej słuchawka bezprzewodowa . Jak masz pakiet internetowy to przy okazji skorzystasz z niego po WiFi na kilku urządzeniach. Jak wejdzie VoLTE to już będzie pełen wypas.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
VoLTE jak VoLTE, ale w "podziemiu" to VoWiFi/WiFiCalling.
Aktualnie legalnym, z dostępnością dla konsumentów, sposobem jest skorzystanie z usługi Ekstra Sygnał w Orange. Jest to femtokomórka 3G 2100 MHz, można połączyć się tylko na natywnych kartach Orange, maksymalnie bodajże cztery numery i trzeba mieć łącze internetowe minimum 1 Mbps download i 512 Kbps upload.
Aktualnie legalnym, z dostępnością dla konsumentów, sposobem jest skorzystanie z usługi Ekstra Sygnał w Orange. Jest to femtokomórka 3G 2100 MHz, można połączyć się tylko na natywnych kartach Orange, maksymalnie bodajże cztery numery i trzeba mieć łącze internetowe minimum 1 Mbps download i 512 Kbps upload.