Radiówka problem z podłączeniem anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Radiówka problem z podłączeniem anteny
Dotychczas miałem antrne zewnętrzną od radiówki podłączoną do stacjonarnego PC poprzez karte bezprzewodową z wyjściem na antene zewnętrzną. Natomiast teraz zamiast stacjonarnego pc mam laptopa który ma bezprzewodową karte sieciową z anteną wewnętrzną. Natomiast wyjścia na antene zewnętrzną nie ma. A ten zasięg z wbudowanej anteny jest bardzo mały.Moje pytanie brzmi: Co musze do kupić żeby podłączyć antene zewnętzną. W laptomie mam wejście na express kart i Pc kart 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Radiówka problem z podłączeniem anteny
Do karty radiowej w lapku nie podłączysz żadnej anteny.Jeśli chcesz mieć neta w domu bezprzewodowo to należało by kupić router bezprzewodowy aby tylko w domu wzmocnić sygnał.Jeśli po LAN czyli (kabel) wystarczy AP i do tych urządzeń podłączysz antenę zewnętrzną.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja dodam, że ewentualny router musi mieć funkcję repeatera. Ale konfiguracja tego nie zawsze jest łatwa i nie zawsze działa. Czasami lepiej jest podłączyć APC+router. Jeżeli to ma być dla jednego kompa, to można nawet APC+AP.
Zobacz np. na ten temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7011
I na inne z FAQ. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
Zobacz np. na ten temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7011
I na inne z FAQ. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja osobiście radiówkę do laptopa mam doprowadzoną takim sprzętem: > KLIK < Posiada dwa gniazda kablowych RJ45. Jestem zadowolony. 

-
Re: radiówka
Ale co masz na myśli pisząc wzmocnić? Chcesz mieć jedno urządzenie? Czasami taniej wyjdzie kupić 2xAP jak pisałem powyżej.Marek_rr5 pisze:Jaki jest dobry sprzęt i wmiare tani do wzmocnienia sygnału radiowego

Ostatnio zmieniony 2007-09-12, 07:25 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Początkujący użytkownik forum
myślałm o jednym urządzeniu
myślałm o jednym Ap.Ale jak taniej wychodzi kupić dwa to może doradzisz mi jakie.Dobrze by było jakbyś podał mi przykładowe strony na których można zorientować się w cenie. I chciałbym ap z możliwością podzielenia na 2 PC tak na przyszłość, po co później dokupować.
-
Re: myślałm o jednym urządzeniu
Ceny powinny być na http://www.skapiec.pl/ 
A co do Twojego problemu, to nie do końca tak jest jak piszesz, że lepiej jest kupić dwa. Chodziło mi właśnie o to, że zapewne będziesz chciał tego neta potem rozprowadzić na kilka komþów. Dlatego potrzebny byłby Ci router WiFi z funkcja repeatera. A tej ajk pisałem na początku tego wątku są raczej drogie i czasami sprawiają problemy w konfiguracji.
Dlatego pisałem, że czasami najlepszym wyjściem jest zakup normalnego routera WiFi + AP w trybie client. Co do przykładów modeli, to są w wątkach podanych powyżej jak też w ostatnich postach w podobnych tematach.

A co do Twojego problemu, to nie do końca tak jest jak piszesz, że lepiej jest kupić dwa. Chodziło mi właśnie o to, że zapewne będziesz chciał tego neta potem rozprowadzić na kilka komþów. Dlatego potrzebny byłby Ci router WiFi z funkcja repeatera. A tej ajk pisałem na początku tego wątku są raczej drogie i czasami sprawiają problemy w konfiguracji.
Dlatego pisałem, że czasami najlepszym wyjściem jest zakup normalnego routera WiFi + AP w trybie client. Co do przykładów modeli, to są w wątkach podanych powyżej jak też w ostatnich postach w podobnych tematach.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja bym zaczął od pytania do dostawcy sygnału, może coś ciekawego by zaproponował bez kombinowania (oczywiście chodzi o jakiegoś AP).
W tym przypadku dokupywania karty dodatkowej do laptopa jest bez sensu bo po co laptop jak trzeba kabel ciągnąć za sobą
.
W tym przypadku dokupywania karty dodatkowej do laptopa jest bez sensu bo po co laptop jak trzeba kabel ciągnąć za sobą

-
Dlaczego piszesz o kablu? Bo jakoś nigdzie wcześniej nikt o tym nie wspomniał chybaBorg pisze:W tym przypadku dokupywania karty dodatkowej do laptopa jest bez sensu bo po co laptop jak trzeba kabel ciągnąć za sobą.

Ostatnio zmieniony 2007-09-12, 07:58 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
BliSki pisze: Dlaczego piszesz o kablu? Bo jakoś nigdzie wcześniej nikt o tym nie wspomniał chybaprzynajmniej ja nie pamiętam
Marek_rr5 pisze:Natomiast wyjścia na antene zewnętrzną nie ma. A ten zasięg z wbudowanej anteny jest bardzo mały.Moje pytanie brzmi: Co musze do kupić żeby podłączyć antene zewnętzną. W laptomie mam wejście na express kart i Pc kart
-
Aha, no chyba że o to chodziBorg pisze:Marek_rr5 pisze:....Co musze do kupić żeby podłączyć antene zewnętzną.

Dlatego próba wzmocnienia tego sygnału, żeby nie korzystać z kabli i zewnętrznych anten. Wszak jesteśmy na bez-kabli

Pozdr, (R) BliSki. (tm)