Routery i zanikający sygnał WIFI

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tb_88
Początkujący użytkownik forum

Routery i zanikający sygnał WIFI

Post autor: tb_88 »

Witajcie, w ostatnim czasie jako serwisant spotkałem się z problemem zanikania sygnału bezprzewodowego z routera. Sprawa tak się ma, ze wszystkie są w jednej podsieci i każdy z nich wychodzi na świat z publicznym adresem. Część dostaje adres po DHCP a częśc po PPOE. Sytuacja ma się tak, że działa wszystko jak należy naraz jeden na sprzęcie następuje zanik sygnału wifi po kablu również podobny objaw jest systuacja trzyma się koło 1-2 minut i wraca do normy.
Gdybym się spotkał z 1 lub 2 przypadkami uważałbym, że wina stoi po stronie routera i wystarczy update softa i gra muzyka.. ale niestety jest to 5-6 przypadek w ostatnich dniach. Sieć bezp. zabezpieczona różnie od WPA/PSK do WPA2/PSK TKIP/AES.
Pytanie moje, czy z w/w objawów i opisu można wnioskować, ze jakiś syf lata po sieci i buntuje routery?
A dodam jeszcze dziwną rzecz jeszcze.. swego czasu wezwany do klienta w celu ustalenia czemu nie ma internetu okazało się że nie mogę wejść na jego router a jak już dałem factory reset w jeden z kolumn połączeniowych (nazwa użytkownika PPOE) zamiast być puste pole pojawił się numer telefonu z platformy VOIP-owej, który to numer dodawałem do systemu jakieś 3 dni wcześniej. Podobnie miałem w innym przypadku a mianowicie w jednym z banków na routerze jako usera (ppoe) miałem dane klienta który jest w mojej podsieci a sam bank znajduje się u innego dostawcy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Routery i zanikający sygnał WIFI

Post autor: wojteks »

Nie napisałeś najważniejszego czyli jakie to routery, producent, model. Jakie oprogramowanie antywirusowe jest u klientów?
tb_88 pisze:Część dostaje adres po DHCP a częśc po PPOE.
Czyli wszystkie dostają z DHCP, masz jakoś przypisane IP do MAC czy coś? Jak autoryzujesz PPPoE?
Nie pomagam na PW!
tb_88

Część to TP-Linki wr340g, inny TP-Link wr743nd, inny Asus RT-N10E.
Oprogramowanie AV - Od ich braku do Microsoft Essentials/ESET NOD
Dodam też, że na telefonie też sieć bywa niewykrywalna.

DHCP - po MAC, PPOE - chap/continus/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Czy te routery nie są na liście zagrożonych włamaniem od strony WAN?
tb_88 pisze:że na telefonie też sieć bywa niewykrywalna.
To jest w jednej lokalizacji czy w różnych odległych?
Nie pomagam na PW!
tb_88

To jest w jednej lokalizacji czy w różnych odległych?
W rożnych lokalizacjach.. odległych.
Z listych podanych w netcie routerów żaden który mam w sieci nie jest jest na tej liście.. chyba, że jakiś apdejt wyszedł odnośnie listy i formy atakowania routerów?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tb_88 pisze:W rożnych lokalizacjach.. odległych.
No to nie mam pomysłów za bardzo.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ