Jaki router do ZTE MF821 ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bobi1326
Stały użytkownik forum

Jaki router do ZTE MF821 ?

Post autor: bobi1326 »

Witam,

Posiadam modem kupiony od plusa ZTE MF821. Kupiłem do niego router TP-LINK TL-MR3020, raz go już reklamowałem i problemy mam ciągle takie same. Mianowicie po podłączeniu modemu do routera i konfiguracji go w statusie otrzymuje kolejno: Identyfikuję modem -> Zidentyfikowałem -> Łączenie. I tutaj nie uzyskuję połączenia, a pętla leci od nowa.

Czy możecie polecić router który będzie działał? Jedynym wymogiem jest jedno wyjście LAN.

Z góry dzięki.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Jaki router do ZTE MF821 ?

Post autor: kmy »

generalnie MR3020 obsługuje MF821 i nie powinno być problemu ze współpracą.

Jaka sieć, jaka technologia, jaki poziom sygnału masz w swojej lokalizacji?

po pierwsze to powinieneś się upewnić np na komputerze, czy uzyskujesz połączenie z siecią?
Jeśli tak, a z routerem nie osiągasz połączenia to może trzeba zaktualizować firmware
aktualny możesz pobrać z stąd
http://www.tp-link.com.pl/support/downl ... n=V1#tbl_j

ostatecznie może być potrzebny dodatkowy aktywny HUB

ja używam MR3420 tp-linka i jest OK, ale do LTE tylko wersja V2 sprzętowa, dlatego pytam się o technologię czy to HSPA+ czy LTE?
bobi1326
Stały użytkownik forum

Sieć plus, przy podłączeniu modemu do komputera otrzymuję połączenie nawet LTE. Router aktualizowałem. HUB'a nie używałem. Co do wersji sprzętowej to MR3020 występuje tylko w V1 o ile dobrze się orientuję i w specyfikacji ma obsługę tego modemu. Jednak ja miałem już dwa nowe takie routery i łączyć się nie chciało.

Oczywiście chcę łączyć się w LTE.

Czy HUB aktywny wystarczy taki najprostszy czy są jakieś wymagania?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

bobi1326 pisze:MR3020 występuje tylko w V1
tak, to się zgadza, ja pisałem o 3420V2
bobi1326 pisze:Jednak ja miałem już dwa nowe takie routery i łączyć się nie chciało.
to jednak bym stawiał na wydajność prądową złącza USB w routerze, co powszechnie wiadomo, że w tp-linkach jest słąbe, ja u siebie też na tym 3420 miałem problemy z połączeniem, zanim nie kupiłem HUB'a,
co do samego HUB, ja mam tani i działa, ale na necie jest dużo informacji, że nawet takie same HUB'y, jeden może działać a drugi nie

także trudno coś doradzić, ja poszedłem do sklepu i wziąłem nie najtańszy i nie najdroższy, akurat działa i odkąd mam HUB'a nie ma problemu ze stabilnością połączenia.
bobi1326
Stały użytkownik forum

Dzięki wielkie za pomoc. A możesz podać jaki model HUB'a masz u siebie?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Istotny jest zasilacz jaki ma HUB ja używam z zasilaczem 2A.
Marsjanin
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Marsjanin »

Witam,

mam identyczny problem. Czy rozwiązałeś już swój przypadek?

Ja robiłem nieco więcej, mając o tym jako-taką wiedzę. Używam póki co Play Online, ale chcę przejść na Aero2, co z niesprawnym routerem jest średnio możliwe. Może opiszę, bo niestety nadal trwam w martwym punkcie:

Router: TP-Link TL-MR3020, modemy: Huawei 3G E-160 i ZTE 4G MF-821.

Soft był zmieniany dwa razy, jest aktualny, na poprzednim zachowuje się zresztą identycznie.

Co się dzieje na 4G: Raz na ruski rok połączy się poprawnie, często robi „kółka” jak u autora wątku (rozpoznawanie, łączenie, niepodłączony, rozpoznawanie…), i równie często zawiesza cały router, najczęściej router wtedy propaguje SSID ale nie akceptuje hasła do sieci. Kolejny reset i kolejna ruletka. Dodatkowo jeśli już działa na 4G potrafi się zawiesić podczas działania.

Co się dzieje na 3G: Generalnie działa. Jednak nie najlepiej – potrafi się tak samo zawiesić, lub po resecie (odpowiednio długim…) nie rozpoznać modemu i „robić kółka” jak wyżej. Co jest kluczowe – miałem ustawione rozłączanie modemu po 10 minutach nieaktywności (i łączenie na żądanie), wtedy działo się to zdecydowanie częściej. Jak przestawiłem 2 tygodnie temu na stałe trzymanie połączenia, to router zawiesił mi się tylko raz. Dobry wynik… niestety dotyczy tylko modemu 3G.

Elektronika, a konkretnie zasilanie: otóż nie ma żadnego wpływu na pracę routera, a oto co konkretnie mam i jak próbowałem podłączać:
  • zasilacz USB do routera od kompletu, nominalnie 1A
  • zasilacz od innego ustrojstwa, identyczny (tylko czarny), 1A
  • komputer z kilkoma wyjściami USB, max 500 mA/1 USB
  • kabel umożliwiający podłączenie do 2 zasilaczy (od kompletu)
  • kabel umożliwiający podpięcie linii 5V pomiędzy urządzenie a gniazdo USB. To jest po prostu jakby przedłużka USB, z dodatkowym kablem do zasilacza. Tak właściwie to jest taki sam przewód, jak od routera czy wielu innych urządzeń typu dyski zewnętrzne, tylko zamiast wtyku pobierającego 5V i zajmującego dodatkowe gniazdo USB, jest tam wtyczka połączona z gniazdem, co umożliwia podłączenie np. myszki, czy czegokolwiek, co bierze mało prądu. To chyba nawet lepsze rozwiązanie, niż proponowany hub. Po podpięciu ww. kabla z osobnym zasilaczem modem teoretycznie nie pobiera prądu z gniazda routera, co uważam tutaj za bardzo istotne.
Próbowałem konfiguracji:
  • 2 zmostkowane zasilacze do routera, modem w gnieździe routera
  • 1 zasilacz do routera, 2 zasilacz pomiędzy router a modem (zasilacze zamieniałem również miejscami)
  • gniazda komputera zamiast zasilaczy
Nie miało to, powtórzę, żadnego wpływu na działanie zestawu, na pojedynczym zasilaczu 1A zachowuje się tak samo.

Nie wiem, czy mam to oddać na gwarancji, czy ten typ tak ma i po prostu do 4G muszę kupić nowy, droższy router innej marki. Wspomnę, że kolega kupił internet z Cyfrowego Polsatu i ma router Edimax, jak to zobaczyłem to załamałem się kompletnie… Działa podobnie, bywa, że zrywa połączenie LAN. Czy jest na rynku coś taniego, godnego polecenia?
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Marsjanin pisze: nominalnie 1A
U mnie MR3020 z oryginalnym zasilaczem 1A i modemem e367 działa bez najmniejszego problemu całymi dniami/tygodniami z BDI lub Orange Free.
Marsjanin pisze:Soft był zmieniany dwa razy, jest aktualny
Mój działa na gargoyle, nie zauważam żadnych problemów http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti ... actory.bin
Nie pomagam na PW!
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Marsjanin pisze: Próbowałem konfiguracji:
  • 2 zmostkowane zasilacze do routera, modem w gnieździe routera
Trochę off-topic się wtrącę --> tego typu "mostkowanie" nie zda egzaminu, a w ekstremalnym orzypadku może nawet coś się popalić.

Generalnie zasilaczy nie należy łączyć równolegle.

Jeśli to były zasilacze impulsowe, to trzeba je synchronizować - polecam przeczytać tę stronę: http://enterius.pl/wsparcie-techniczne/ ... zasilaczy/

Jeśli to były zasilacze na klasycznych stabilizatorach napięciowych typu np. LM7805 itp. to także nie należy ich łączyć, chyba że producent dopuszcza coś takiego, np. w tej nocie katalogowej stabilizatora http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 1038fa.pdf strona 6 u góry producent dopuszcza takie łączenie, ale pod warunkiem, że będą stosowane rezystory wyrównujące 0,05 Ohm (2 stopy ~ 60 cm drutu miedzianego AWG 18).

Ewentualnie niektórzy próbują łączyć metodą partyzancką: http://www.codemsys.com/SMPS/Parallel.htm, ale nie polecam.
Marsjanin

wojteks, troszkę poczytałem i nawet może zainstalowałbym tego Gargoyle, jednak mimo, że od 5 lat używam Linuksa jako jedynego systemu na komputerze, troszkę się boję, że coś pójdzie nie tak (wszak mam podejrzenie co do sprawności sprzętu), poza tym musiałbym to zobaczyć w działaniu, mam obawy, że to jest mocny przerost formy nad treścią w stosunku do tego, czego potrzebuję. Nie planuję podłączania drukarki sieciowej po USB, ani pendrive jako dysku sieciowego, ma to po prostu działać i być proste w konfiguracji. Tabela przyporządkowania IP do MAC oraz przepustowości łącza dla poszczególnych komputerów jest dla mnie w zupełności wystarczająca. Naprawdę potrzebuję linuksa na routerze? Chyba, że może będzie to pomocne w dalszej diagnozie… Zastanawiam się też, czy nie stracę gwarancji, bo z pewnością będę miał problemy z wgraniem z powrotem oryginalnego softu. Zwłaszcza, jeśli coś po drodze zawiedzie.

kordirko, oczywiście, że to były impulsówki. Teoretycznie analizując schematy ich budowy pewnie możesz mieć rację, jednak wydaje mi się, że chyba troszkę straszysz. Nie takie rzeczy się robiło, różne zasilacze łącząc i przynajmniej nic się nie paliło, a w zdecydowanej większości przypadków uzyskiwało się spodziewany matematycznie efekt. Zakładam, że i zasilacze mają odpowiednie elementy filtrujące na wyjściach, jak i obwód wejściowy routera jest odpowiednio na to przygotowany, i nie trzeba się gimnastykować ze specjalnie dobranymi rezystorami itp. No ale nieważne – połączyłem, nie dało to żadnych zmian, nic się nie uszkodziło, więc po prostu nie tędy droga, bo problem leży gdzie indziej.

Notabene, właśnie wróciłem i widzę diodę od modemu 3G wskazującą na ustanowione, nieużywane aktywnie połączenie (sama niebieska w Huawei), moja sieć jest ale błąd uwierzytelnienia. Przy trzecim (!) dopiero wyłączeniu i włączeniu routera zestaw ożył i zaakceptował hasło, jednak modem był w nim niewidoczny, dopiero wyjęcie i włożenie modemu poskutkowało jego wykryciem i ustanowieniem połączenia. Po 6 dniach bezawaryjnej pracy takie klocki…

I co tu zrobić? Może jakieś kondensatory na wejściu są popuchnięte lub źle dobrane przez producenta? Grzebać, tracąc gwarancję, czy oddać, łudząc się, że może trafię na egzemplarz bez wady…? :(
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Marsjanin pisze: że to jest mocny przerost formy nad treścią w stosunku do tego, czego potrzebuję.
Każde oprogramowanie routera ma wiele nie potrzebnych opcji zwykłym użytkownikom, Gargoyle też, ale za to działa stabilnie na tp-linkach.
Marsjanin pisze:ma to po prostu działać i być proste w konfiguracji.
I Gargoyle dokładnie takie jest. Masz GUI, konfigurujesz podstawowe rzeczy i działa.
Marsjanin pisze:Naprawdę potrzebuję linuksa na routerze?
Oryginalny soft tp-linka też jest na linuksie. Ponieważ jest GUI, to tak naprawdę nie ma różnicy co siedzi pod spodem, ważne, że możesz ustawić opcje z GUI.
Marsjanin pisze:bo z pewnością będę miał problemy z wgraniem z powrotem oryginalnego softu.
Wgrywałem Gargoyla na MR3420 i WDR3600, wracałem do oryginału i znów na Gargoyle, żadnych problemów.
Marsjanin

Zatem spróbuję i dam znać.
________

Zainstalowałem, wdrażam. Co ciekawe, ZTE działa pod /dev/ttyUSB2 a nie USB0, jak Huawei. Trzeba na to wpaść, automatycznie się nie wykrywa.

Zobaczymy, jaki będzie uptime…
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
Marsjanin

Można powiedzieć, że przetestowane. :)

Sprawdza się niemal idealnie. A zatem bardzo dziękuję za podpowiedzenie Gargoyle, to był strzał w dychę.

Dlaczego niemal? No właśnie. Czasem potrafi po staremu zgubić modem 4G (sam router się jeszcze nie zawiesił), zwłaszcza przy grzebaniu w opcjach routera. Co ciekawe, zaczął go gubić samoistnie, gdy zainstalowałem dodatkową skórkę (nie zasobożerną). Po odinstalowaniu minęło.

Zastanawiam się też, jaką on mi pamięć pokazuje… Na chwilę obecną jest to 14MB / 28.5MB (49.2%), zatem ok. 14 MB jest wolne, dlaczego więc nie mogę zainstalować dodatku SMS Support, który zajmuje 219,5 kB? „Insufficient disk space”. Hmm.

Zastanawiam się też, dlaczego z tym firmware świeci mi się stale dioda pod przyciskiem WPS czy jak mu tam na routerze. No i jeszcze myślę, czy jeśli włożę w modem kartę µSD to będę mógł ją wykorzystać jako rozszerzenie powierzchni dyskowej na system?
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
dexter18

Post autor: dexter18 »

Marsjanin pisze:Zastanawiam się też, jaką on mi pamięć pokazuje… Na chwilę obecną jest to 14MB / 28.5MB (49.2%), zatem ok. 14 MB jest wolne, dlaczego więc nie mogę zainstalować dodatku SMS Support, który zajmuje 219,5 kB? „Insufficient disk space”. Hmm.

Ja zainstalowałem w pamięci ram. Po każdym resecie program jest pobierany z powrotem, i czytam sms przez www.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Marsjanin pisze:dlaczego więc nie mogę zainstalować
Bo dodatki są instalowane w pamięci flash, a jej jest tylko 4MB. To co Ci pokazuje to pamięć RAM.

Poczytaj o extroocie na eko.one.pl
http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot

[ Dodano: 2014-03-15, 09:46 ]
Marsjanin pisze:czy jeśli włożę w modem kartę µSD
http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalro ... odemiegusb
Marsjanin

kmy pisze:Poczytaj o extroocie na eko.one.pl

http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot
Troszkę poczytałem, ale idąc za wymienionym tam linkiem dla Gargoyle http://eko.one.pl/?p=gargoyle-fstab widzę na dole, że jest możliwe zrobienie tego przez interfejs graficzny. I to od wersji 1.5, a ja mam 3.3 i nie widzę tego nigdzie, zresztą, tak jak i plugin-gargoyle-usb-storage w repozytorium (ani graficznie, ani przez ssh w opkg).
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Marsjanin pisze:a ja mam 3.3
Jak możesz mieć wersję Gargoyla 3.3 jak najwyższa jest 1.6.0.2
http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl

Co Ty masz wgrane w ten router?
Marsjanin

Kod: Zaznacz cały

# uname -a
Linux Gargoyle 3.3.8 #40 Sat Feb 15 08:34:57 CET 2014 mips GNU/Linux
Chyba się zapędziłem, to wersja jądra, sorry.

A wgrywałem z linku podanego przez usera wojteks tj. http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti ... actory.bin czyli wychodzi, że tak czy siak to 1.6+.
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
kmy
Mistrz bezprzewodowy

No to teraz poczytaj dokładnie o zawartości oprogramowania w routerach z pamięcią 4MB oraz o wielojęzyczności i pakietach w
http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl
i tu:
http://eko.one.pl
zwłaszcza FAQ o raz HowTo

Musisz pamiętać, że zawartość oprogramowania jest różna dla routerów z 8MB flashu.
Skoncentruj się na opisach dla 4MB routerów.
Przeszukaj forum eko.one.pl, temat extroota był tam poruszany wielokrotnie.
Marsjanin

Aha, tu jest pies pogrzebany.
To zapytam jeszcze tak, bo przez to ciężko się przekopać. Jeśli wiecie oczywiście. Czy ZTE MF821 umożliwia extroota na karcie, czy niestety odłącza ją po przełączeniu modemu? I czy po wykonaniu extroota możliwa jest w jakiś prosty sposób instalacja najnowszego (pełnego, na 8/16 MB) Gargoyle, czy trzeba go upodabniać pakiet po pakiecie?
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Marsjanin pisze:Czy ZTE MF821 umożliwia extroota na karcie
Tego nie wiem, ale z doświadczenia uważam, że do extroota najlepszy jest oddzielny pendrive.
Marsjanin pisze:czy trzeba go upodabniać pakiet po pakiecie?
Pakiet po pakiecie, extroota robisz po wgraniu Gargoyla, zatem najpierw wersja na 4MB router i potem dalsze dogrywanie. Gotowy obraz zawsze się instaluje w pamięci flash routera a nie na extroota.
Marsjanin

OK, dzięki. Pobawię się, jak znajdę więcej czasu i kartę lub pendrive. W sumie fajna sprawa, zabawa na takim minimalistycznym, hmm, kompie. :)
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
Marsjanin

Jednak nie do końca wszystko jest OK z tym Gargoyle, albo z modemem. Albo z prockiem w routerze…

Jest o niebo lepiej niż na oryginalnym sofcie, jednak zdarza mu się niestety zgubić modem – nie znam żadnych narzędzi diagnostycznych (lsusb nie ma) ale na pierwszy rzut oka wygląda, jakby wyjąć modem z USB (choć dioda w nim się świeci, jak również dioda 3G w routerze).

Postanowiłem działać z tym za pomocą ping watchdoga… Niestety po takim „wykrzaczeniu” nie działa opcja „WAN reconnect”. Programowo trzeba restartować cały router, alternatywą jest wyjęcie i włożenie modemu. Może jest jakaś komenda dotycząca USB (wyłącz/włącz), którą mógłbym umieścić w skrypcie?

A może rozwiązaniem byłoby to mityczne „przełączenie” modemu w tryb modemu komendami AT?

Inna sprawa, to fakt, że zauważyłem, że od włączenia ping watchdoga zdarza się zerwanie mi działającego połączenia (net działa a router nie dostaje pinga i się resetuje). Może to nadmierne obciążenie sieci, a może mi się zdawało, ciężko to wyczuć. Może akurat faktycznie wystąpiło nasilenie zrywania połączeń? Tutaj tylko sobie gdybam na razie.

Jeszcze inna sprawa to zabawa w dzielenie łącza. Stworzyłem regułę, która sąsiadowi, któremu dałem hasło do wifi, obcina transfer do połowy mojego łącza. W Gargoyle brak takiej opcji bezpośrednio, jest dostępna tylko po wyczerpaniu limitu (quota). No to stworzyłem regułę, że gdy taki a taki zakres IP (przypisane do MAC) przekroczy sumę transferu (0 MB) to: przytnij transfer i tu wpisane odpowiednie parametry. Niestety sąsiad właśnie napisał SMS, żebym włączył net, bo ma żółty wykrzyknik (Win7). Po wyłączeniu reguły quoty, sąsiadowi net zaczął działać. WTF?
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Marsjanin, router nie wyrabia prądowo i dlatego modem ginie. Jaki masz zasięg?
dexter18

Post autor: dexter18 »

Ten model ma LTE więc może pobierać nieco więcej prądu jak E3726. Spróbował bym z dobrym hubem aktywnym.
Marsjanin

W granicach 70% (to raczej przy pochmurnej pogodzie), ustawiłem wymuszone łączenie 3G (obecnie Play Online). Pokombinuję z zasilaniem – acz skrypt by się przydał w razie W, bo znając Play też czasem może się rozłączyć. Jeśli zadziała „WAN reconnect” to OK…
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
ODPOWIEDZ