Plus bez limitu, a inne urządzenia

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adri02
Początkujący użytkownik forum

Plus bez limitu, a inne urządzenia

Post autor: adri02 »

Witam, za niecały miesiąc kończyła mi się umowa, więc złożyłem wypowiedzenie. Dwa dni później dostałem telefon z DUK-u w efekcie czego następne dwa dni później zawitał do mnie kurier z umową. Oferta na jaką się zdecydowałem to najwyższy pakiet bez sprzętu na 12 miesięcy, ze zniżką 50%. Okres rozliczeniowy zaczyna się dzisiaj, więc o północy z plus online "znikły" mi pakiety danych. Nie bardzo spodobało mi się to, że za każde sprawdzenie wykorzystania danych muszę płacić 29 gr, no ale trudno. Wg. mojego routera transfer danych dzisiaj wynosił w przybliżeniu (ponieważ resetowałem połączenie) 2,8 gb, przy czym 90% to ipla oraz youtube. Z you tube korzystałem na telefonie, a z ipli na telewizorze ze smart tv. Przed chwilą sprawdziłem sobie ile danych już wykorzystałem i z sms-ie zwrotnym pokazało mi się, że wykorzystałem dokładnie 2 875 462kB, czyli zgadza się to z moimi obliczeniami. Tutaj pojawia się pytanie, czy informacja zawarta w smsie o wykorzystaniu danych to cały ruch sieci? Myślałem że dane które nie pomniejszają limitu (yt, ipla, zwykłe www) będą ignorowane w tym smsie. Jest jakieś znaczenie na jakim urządzeniu korzysta się z yt oraz ipli, czy nie ważne z jakiego urządzenia korzystamy, a limit i tak nie będzie się pomniejszał? Ostatnie pytanie dotyczy nocnego transferu, gdzieś słyszałem że trzeba go włączyć sms-em, czy to prawda?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Plus bez limitu, a inne urządzenia

Post autor: kmy »

adri02 pisze: to cały ruch sieci?
Tak, łącznie z transferem nocnym, dlatego szkoda kasy na te SMS-y.
adri02 pisze:pytanie dotyczy nocnego transferu, gdzieś słyszałem że trzeba go włączyć sms-em, czy to prawda?
Prawda i masz to w regulaminie i umowie.
adri02 pisze: Jest jakieś znaczenie na jakim urządzeniu korzysta się z yt oraz ipli
Nie ma, transfer Ci liczą w sieci a nie na Twoich urządzeniach.
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Plus bez limitu, a inne urządzenia

Post autor: patryk7588 »

Pamiętaj tylko aby oglądać YouTube poprzez http a nie https !!!
ODPOWIEDZ