Z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam
Moderator: Moderatorzy
Bez związku, ilość anten nie za bardzo przekłada się na zasięg. Jeżeli dom jest rozległy to jeden router może nie dac rady, szczególnie jeżeli maja być z tym używane smartfony czy tablety.juriko pisze:Mocniejszy powinien byc router 3420 - ma dwie anteny
Większość routerów ma zwykle 4 gniazda RJ-45 do których można podłączyć komputer zwykłym kablem sieciowym.tomek11 pisze: Czytałem kiedyś coś o połączeniu routera z komputerem kablem, jednak nie za bardzo znam się na tych routerach ...
Rada w stylu:tpawel pisze:Kup tego Tp Linka, mam też tylko że starszego (V1)i ogarnia dom na 3 poziomach i obszar ok 20m dookoła.
Zdecyduję się raczej na TL-MR3420, chyba, że macie jeszcze jakieś propozycjejuriko pisze:Witam
Moc użytkowników internetu mobilnego używa najczęściej ekonomicznych routerów Tplink. Chodzi mi o modele 3420 i 3220 .
W liście kompatybilnych modemów jest E122 i E3131, więc w przyszłości będzie może okazja wymienić na ten lepszydexter18 pisze:Dobry i tani router to MR3420 v2. Posiadasz modemy szczerze zabytkowe, lepiej by było zmienić te 2 na E3131 i mieć jeden a dobry a router bo obsłuży. W razie gdy zasięg na 1 piętrze będzie słaby można dokupić kabel i AP.
Dom nie za duży, 9m na 9m piętrowojteks pisze: Bez związku, ilość anten nie za bardzo przekłada się na zasięg. Jeżeli dom jest rozległy to jeden router może nie dac rady, szczególnie jeżeli maja być z tym używane smartfony czy tablety.
To powinien jeden umieszczony centralnie dać radę.tomek11 pisze:Dom nie za duży
nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Router daje rade przez dwa stropy zelbetonowe, w których siedzi po dwie tony stali. 3g Orange nie daje rady, zasięg jest dopiero na piętrach, a ten TP link ma full zasięgu na dole. Dzialka ponad tysiąc metrów i tez jest wszędzie moje wifi. Po sąsiadach nie chodziłem żeby sprawdzić jak daleko sięgakey pisze:Rada w stylu:
".... mozesz jezdzic po butelce wodki, szwagier jezdzi po dwoch i jeszcze go nie zatrzymali..."
O to, ze kazdy przypadek jest inny - to ze u ciebie dziala nie znaczy ze w innych warunkach bedzie podobnie.tpawel pisze:nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
Jak modem zachowuje się w laptopie ? Widać to problem zasięgu a nie routera.tomek11 pisze:Więc router kupiony (wersja V2). Jest tylko mały problem. Po instalacji pojawia się ciągle "Connecting..." oraz zasięg 0% (raz pokazało 32%, ale potem znów 0%). Było tak na standardowym oprogramowaniu, jak i po wgraniu najnowszej BETA wersji firmware. Lampka na modemie miga na zielono, czasem na niebiesko, ale nie może się połączyć. Myślę, że potrzeba Huba aktywnego (prawda?), bo coś o tym czytałem, ale nie wiem jakiego kupić. Macie może jakieś propozycje?
Dzisiaj się przekonałem, że się nie przydaładiiiiiiii pisze:Nie Hub nie jest Ci potrzebny. Sprobuj ustawic router z modemem w miejscu o lepszym zasiegu. U mnie jak jest slaby to nswet moze sie zawiesic.
W komputerze wszystko ok, zasięg jest bardzo dobry. Czas na zmianę modemu. Czytałem, że Huawei E3131 to prawie to samo co MF195, tylko że jest kompatybilny w przeciwieństwie do ZTE z prawie każdym routerem. Pasowałby dla mnie, ponieważ konektor jest taki sam co w E122. A Wy jaki polecacie? Tak do 100 zł (max 150)dexter18 pisze: Jak modem zachowuje się w laptopie ? Widać to problem zasięgu a nie routera.
Oo dzięki!matek451 pisze:Po co kupować E-3131 na Allegro? Od ręki do nabycia w T-Mobile na kartę za 99zł lub Play na kartę za 109 zł( ze starterem 2GB). Hi-Link lepiej sobie odpuść.
Podobno czasami się z nim trzeba męczyć. Można go przerobić na zwykły. Ale po co ? Zaoszczędź sobie nerwów i kup tak kam matek mówi.tomek11 pisze:A dlaczego lepiej odpuścić?
Bądź w T-Mobile za 99 złtomek11 pisze:E3131 z Play i wszystko ok